Primește revista gratuită Promovează afacerea ta Despre noi și contact
ȘTIRI AGRICOLE CATEGORII PRODUSE AUTORI ARHIVĂ

AZI 16:40 PIERDEM bani din SUBVENȚII! Avertismentul ministrului agriculturii!

AZI 15:42 Culturi DISTRUSE de FENOMENE EXTREME! Anunțul comisarului european, Phil Hogan, pentru fermieri!

AZI 13:50 FERMIERII, chemați la APIA! Florin Faur: ”Au la dispoziție 20 de zile, în caz contrar sunt tăiați de la plată”

Ultimul CAP din România plăteşte tractoriştii cu 2000 de euro şi n-are an fără profit de măcar un milion

cai-curtici-1-evz

Cei de la Combinatul Agroindustrial Curtici din judeţul Arad, pe scurt CAI, nu au probleme cu seceta şi fac profit an după an, lăudându-se cu o cifră de afaceri de 10 milioane de euro, arată un reportaj realizat de EVZ cu sprijinul Agrointel.

Vara aceasta, când toată România se plânge de culturi compromise, agricultorii din Curtici au obţinut cea mai mare producţie de grâu la hectar din toată ţara. Unii nu cred în minuni, aşa că au mai pus la îndoială producţia stahanovistă.

Pe lângă calităţile solului, profitul se datorează, în mare parte, managementului. Inginerul Dimitrie Muscă ştie cu ce e mai bine să populeze miile de hectare, pe baza unei prospecţiuni a pieţei şi, de mai bine de 20 de ani, nu a dat greş niciodată.

Mai ştie ceva: mizează pe soiurile autohtone. Acum, CAI Curtici are terenuri, ferme de animale, livezi şi magazine de desfacere. CAP-ul capitalist a devenit un exemplu de afacere de succes. Are o cifră de afaceri de 10 milioane de euro pe an, plăteşte asociaţilor anual câte 1.500 de kilograme de grâu la hectar – un record naţional – iar tractoriştii au ajuns să câştige şi 2.300 de euro pe lună în sezon.

În curtea sediului administrativ al holdingului, la oră fixă, sună în difuzoare „Noi suntem Români”. Se întâmplă de fix 24 de ori într-o zi, de 10 ani. Aceeaşi temă muzicală răsună şi în ferme sau printre grajduri.

Pentru distracţia copiilor din Curtici, dacă afacerea tot merge pe profit, directorul a deschis o mini-grădină zoologică, iar la una din locaţii cresc în libertate păuni, printre găini, pe un gazon care ar face orice englez să moară de invidie, flancat de trandafiri altoiţi, meri şi pruni care au dat în pârg. Şi e numai curtea fabricii de lactate a fostului CAP.

Dimitrie Muscă urmăreşte, în biroul său, patru plasme imense, pe care se transmit live imagini din ferme şi din cele 29 magazine în care se vând produsele din carne şi lactate produse la Curtici.

Cum vede o neregulă, pune mâna pe telefon şi sună: „Am vorbit de două zile să aveţi mai multă marfă în vitrine”, apoi cere explicaţii şi dă alarmă de sancţiuni.

CAI Curtici s-a născut imediat după Revoluţie, pe bazele fostului CAP din oraşul arădean. Practic, cooperativa agricolă de producţie comunistă nu a fost închisă, ci s-a adaptat la capitalism.

Povestea începe în 1987. Inginerul agronom Dimitrie Muscă a fost numit preşedinte şi inginer şef la CAP „Lumea Nouă” din Curtici. În 1989, reuşea deja o performanţă: cooperativa a trecut de la cinci milioane de lei pierdere la nouă milioane de lei profit. Bonus, Muscă a dechis o brutărie în sat. După Revoluţie, inginerul s-a trezit în curtea CAP-ului cu majoritatea proaspeţilor proprietari de terenuri, foşti agricultori cooperatişti.

„E păcat să se desfiinţeze CAP-ul nostru. Cu ce o să ne alegem fiecare? Cu o cărămidă din grajd pe care s-o ducem acasă? Vrem să rămânem în continuare în asociaţie, iar tu să ne conduci pe mai departe, că ai făcut treabă bună până acum”, i-au spus oamenii.

Cooperativa Agroindustrială funcţionează acum în sistem de holding, asociind două societăţi cu producţie vegetală, CAI Curtici şi CAI Olari, care lucrează 7.500 de hectare de teren.

Pământul nu e al cuiva anume, ci aparţine celor 2.300 de curticeni sau urmaşi ai acestora, care l-au pus la comun aşa cum era pe timpul CAP-ului comunist. Doar că acum primesc parte din câştig. În medie, fiecare are cam 3 hectare, niciunul 100.

În plus există fermele de animale, fabrica de lactate şi abatorul, şi cele 29 de magazine de desfacere a produselor animaliere, din care 9 în Timişoara şi 20 în Arad.

În timp ce agricultorii din toată România se plâng că cel puţin o treime din culturi le-a fost compromisă, la CAI Curtici s-a recoltat cea mai mare producţie de grâu din ţară. „În fiecare an luăm decizia de a planta cea mai mare suprafaţă cu acea cultură cares se dovedeşte a fi cea mai rentabilă. Sezonul acesta, cel mai rentabil a fost grâul. Am plantat 4.000 de hectare cu grâu şi am obţinut 7.013 kg la hectar. Pentru însămânţări folosim exclusiv grâu românesc, produs de Staţiunea de cercetare Fundulea. Este un grâu cu o calitate de panificaţie excelentă, cu gluten 32 – 34%, proteină 14 – 15%”, explică Dimitrie Muscă.

Chiar dacă la Curtici se face cel mai bun grâu pentru făina de panificaţie, 3.000 de tone din producţia acestui an a fost oprită pentru hrana animalelor, ca să aibă carnea bună, să nu fie hrănite cu îngrăşăminte şi chimicale.
Pentru porci, dar şi pentru vacile de aici a mai plantat 125 de hectare de lucernă, 3.500 de hectare de porumb, floarea soarelui. În fiecare an, după recoltare, cei 2.300 de proprietari de teren primesc, pentru fiecare hectar, câte 750 kg de grâu şi tot atâta de porumb.

Cei care nu vor roadele pământului iau 260 de euro pe hectar sau, în loc de grâu, îşi asigură pâinea pentru tot restul anului. Cantitatea de o tonă şi jumătate la hectar nu se dă nici în ţară, nici în Europa şi nu se dă nicăieri în lume.
„Anual, profitul se redistribuie pentru dezvoltare”, spune Muscă. Pentru lucrul pământului, Muscă mizează pe calitatea germană. 17 tractoare Fendt, 14 combine Class, 5 semănătoare Horsch, 5 prăşitoare – aşa arată o parte din parcul motorizat.

Toate sunt nişte maşinării computerizate, au sute de cai putere şi sunt capabile să lucreze 300 de hectare zilnic. În plin sezon, cei care lucrează pe combine sunt remuneraţi cu câte 100 de euro pe zi.
Tractoriştii primesc şi ei câte 70 de euro pe ziua de muncă în plină campanie agricolă. „Maşinile au valoare mare. Oamenii care lucrează cu ele trebuie să fie responsabili. Trebuie să fii plătit corect ca să exploatezi corect utilajele”, spune Muscă.

La CAI Curtici funcţionează întregul circuit al unui business bine pus la punct: pe pământul oamenilor intraţi în cooperaţie se produc cerealele, din acestea se fac furajele pentru animale, abatorul şi fabrica de lactate sunt tot ale holdingului, iar produsele se vând doar în magazinele proprii.

„Eu ştiu ce am aici şi nu mă compar cu alţii. La fel de adevărat este că în niciun an nu am avut profit sub un milion de euro. România ar putea arăta aşa, dacă cei din domeniul acesta ar înţelege să lucreze serios. Să muncească, să fie corecţi cu toţi cei care intră în circuit”, spune Muscă.

Directorul îşi permite luxul de a-şi „creşte” ingineri din rândul tinerilor care se angajează la CAI la terminarea şcolii, ca să îşi facă bani de vacanţă. Iar oamenii dau de bine şi nu mai pleacă.

––

Dar atunci, de ce au eşuat CAP-urile? Iată 3 motive:
„Dovada că agricultura cu salarii şi profituri ca-n Vest e posibilă”

EXITCARD EXITCARD
cai-curtici-1-evz

Ultimul CAP din România plăteşte tractoriştii cu 2000 de euro şi n-are an fără profit de măcar un milion

young-couple-pointing-at-imaginary-house

Lege în vigoare: 1.000 mp – teren GRATUIT pentru tinerii care vor să își facă o casă la țară. Care sunt condițiile și pașii ce trebuie urmați!

michael-liebscher

Nemţii cultivă pământul lăsat pârloagă de români. Doi tineri din Hanovra se îmbogăţesc la Fălticeni

taierea-la-vita-de-vie

Tăieri de primăvară la vița de vie: reguli de aur pentru a obține o recoltă bogată în toamnă

Cum să-ți deschizi un cont IBAN în euro fără comisioane Cum să cumperi din SUA, mai ieftin Cel mai ieftin transfer de bani internațional
 1. Este, cred, una din putinele posibilitati pe care Romania le poate exploata pentru a iesi din blocajul economic actual.

  RĂSPUNDE
 2. Acest domn ar trebui sa fie Ministru Agriculurii.Daca nu se desfintau CAPurile si irigatile pe aproape trei milioane
  de Ha ar fi fost intacte.

  RĂSPUNDE
 3. Mii de multumiri si Felicitari CAI-lor din Arad! Tot inainte 😀

  RĂSPUNDE
 4. Complimente…..tot respectul pentru toti cei care au inteles ca agricultura in 2012 nu se face cu calul si cu sapa…..

  RĂSPUNDE
 5. din pacate sunt putini patroni Romani care gandesc asa!!

  RĂSPUNDE
 6. Nu e vorba de cal si sapa. Toti oamenii ar cumpara utilaje DACA ar putea. Alta este lectia de invatat, aici: ca oamenii astia S-AU ASOCIAT, de buna voie, pentru a CASTIGA IMPREUNA, nu pentru a pierde fiecare. Si normal ca atunci au aparut banii pentru a fi investiti in utilaje.

  RĂSPUNDE
 7. Tot respectul pentru astfel de oameni.

  RĂSPUNDE
 8. Asta este o lectie de adaptare si inteligenta in afaceri!!

  RĂSPUNDE
 9. COPY/PASTE THIS domnilor ministrii…

  RĂSPUNDE
 10. Pluralul corect este „ministri”.

  RĂSPUNDE
 11. corect, merci.

  RĂSPUNDE
 12. Felicitari!Un exemplu de urmat.

  RĂSPUNDE
 13. Ce bine ca nu l-ati pus pe Antonescu presedinte si pe Ponta … tractorist. Hehehe

  RĂSPUNDE
 14. Este de laudat, pamantul nu poate fi exploatat fara munca si pe suprafete individuale!

  RĂSPUNDE
 15. felicitari.

  RĂSPUNDE
 16. Deci a fost destept Ceasca cu CAP-urile ????? Macar de se pastrau in toata tara si nu se distrugeau … fiecare sat avea deja o afacere pusa pe picioare , cu cladiri cu parc auto cu irigatii cu tot ce le trebuia , dar conducerea de atunci nu a „stiut” sa le explice care sunt riscurile in a-si lucra pamantul individual …..

  RĂSPUNDE
 17. Nu Ceasca a fost destept cu CAP-urile. Oamenii se asociaza liber in toate tarile dezvoltate. Nu e nevoie sa aiba totul, de la tarla la magazin de desfacere. Se asociaza pe „bucatele”. De regula pun pamantul, animalele si utilajele „la gramada”. Diferenta este ca afara oamenii nu se fura intre ei. Ba dimpotriva se ajuta.

  RĂSPUNDE
 18. Si la noi existau aceste cooperative, inainte de comunism. Erau cooperative bazate pe voluntariat, pe munca la comun. De altfel, modelul cooperatist din Occident este inventat in Romania, fiind modelul obstei satesti. Comunismul le-a luat pamantul oamenilor si i-a facut egali pe cei care nu munceau cu cei care munceau. Atunci a aparut lipsa de responsabilitate si furtul.

  RĂSPUNDE
 19. Razvane,nu asculta nimeni atunci.ERA SETEA DE LIBERTATE!Si uite unde s-a ajuns.Acum doar putini stiu ce s-a pierdut.Taranul nu are cu ce sa lucreze pamantul,daca il da la vreo asociatie ii este frica ca il pierde pentru ca unii nu lucreaza cinstit.Asa ca …ramane parloaga.Cei care au facut facultatea in domeniu,sunt multi,ar trebui sa ia legatura cu dl.Musca,are credibilitate,inca nu e tarziu,SE MAI POATE FACE CEVA!Doamne ajuta!

  RĂSPUNDE
 20. Oamenii care vor să se asocieze şi sa respecte reguli reuşesc impreună! Cei care se asociază să fure, fură!!!

  RĂSPUNDE
 21. Nu. A fost un imbecil, el şi ăia care au făcut colevtivizarea. Cheia asocierii de succes este liberul-consimţământ.
  E cam ca diferenţa dintre căsătorie şi căsătorie forţată…

  RĂSPUNDE
 22. Domnule Musca SA NE TRAIESTI!ESTI UN ROMAN VERITABIL.CHEAM SI ALTI SPECIALISTI INTR-UN SCHIMB DE EXPERIENTA.FARA O AGRICULTURA VERITABILA, ROMANIA NU-SI VA REVENI DIN DECLIN.SA NE AJUTAM ASA CUM FACEAU STRAMOSII NOSTRI.

  RĂSPUNDE
 23. Cand citesti despre asemenea fenomene parca nu-ti vine sa crezi ca se intampla in Romania.BRAVO MUSCA TINEO TOT ASA.Ghita Cruceru Sibiu.

  RĂSPUNDE
 24. Astia in nici un caz nu-s romani…cred ca-s nemti.

  RĂSPUNDE
 25. ASA CRED SI EU ADUCETI NEMTII INAPOI

  RĂSPUNDE
 26. Cu aceasta mentalitate de rahat am ajuns unde am ajuns. Cine v-a bagat in cap ca romanii nu pot si nu vor? Din cauza acestei mentalitati, bagata de straini prin media, am ajuns sa nu mai avem incredere in noi, sa ne suspectam si sa plecam din tara. Prima conditie pentru a reusi ceva este sa crezi ca POTI reusi ceva. Regret sa va informez, dar aveti o mentalitate de iobag, in niciun caz de om liber.

  RĂSPUNDE
 27. Pai asta si sintem niste iobagi in curtea UE.

  RĂSPUNDE
 28. E ireal parca-i SF. Sigur e in Romanica?????????i

  RĂSPUNDE
 29. e in romania, il cunosc, i-am vazut culturile primavara asta si tot respectul pentru om. Un exemplu de urmat tuturor.

  RĂSPUNDE
 30. Este perfect adevarat ce scrie aici.Am 2 prieteni din Macea care lucreaza de cel putin 20 de ani aici la CAI si imi spun ca le merge super bine!Am fost acolo si am vazut cu ochii mei si pot spune cu convingere ca acolo este alta Romanie! Bravo Musca si oamenilor care lucreaza acolo! Deci, se poate si fara Europa, nu?

  RĂSPUNDE
 31. nu se poate fara europa,asta daca se citeste despre utiaje

  RĂSPUNDE
 32. da,din pacate in ce priveste utilajele,ai dreptate mare!

  RĂSPUNDE
 33. am avut si noi utilaje OK, facute in tara, numai ca au avut grija europenii sa nu mai avem…

  RĂSPUNDE
 34. nu sunt un agriicultor dar ,totusi,nu cred ca putem compara combinele C3-C4 cu ceea ce inseamna o combina vestica(europeana) sau sa comparam clasicele U-650 cu ceea ce inseamna lamborghini,ford sau alte marci si exemplele pot continua,ei umblau cu mercedes si noi atunci construiam dacia

  RĂSPUNDE
 35. Dan Horea asa e, au inchis tot ce ne faceam noi in tara noastra pentru noi si pentru alte tari, bune rele cum erau se facea treaba cu ele

  RĂSPUNDE
 36. Chestia cu „Noi suntem romani” e intradevar o initiativa laudabila, la fel ar fi si expunerea mai evidenta a tricolorului sau intonarea imnului. CAP exista in foarte multe tari ale lumii si nu este neaparat o inventie comunista, ci pur si simplu o asociere a unui grup de agricultori sau a pamanturilor unor proprietari, tot mai uzitata in ultima vreme, in diferite formule juridice sau economice. Ne plangem ca babele, nici Basescu, nici Ponta si nici Antonescu Cacarau nu ne vor rezolva problemele-sa ni le ingreuneze, da, uite sunt oameni care au reusit si-n Romania, ca dealtfel o multime de oamani de afaceri straini care investesc in agricultura. Deh, e greu sa te scoli la 4 dimineata si primul drum sa nu fie la butoi sau la carciuma! Mai bine esteptam noi ajutorul de la stat, mama lor, ca ce TREBIUE SA NE DEA!

  RĂSPUNDE
 37. Oare le place celor din Pilu acest articol? Acest om fost presedinte la CAP Pilu dar desteptii satului l-au facut sa plece. Las ca acum le e mai bine!

  RĂSPUNDE
 38. Acest om ar trebui pus ministru al agriculturii. Bravo lui. Impresionant!

  RĂSPUNDE
 39. PREA TARZIU S A DISTRUS TOT SI S-A FURAT

  RĂSPUNDE
 40. Niciodata nu e prea tarziu. Se poate face totul din aproape nimic. Trebuie doar sa se vrea!

  RĂSPUNDE
 41. Nu distrugeti cu mintea si ceea ce functioneaza… Ca si ministru nu stim daca ar fi la fel de productiv. Puterea corupe. Insa ca si consilier pentru ministrul agrigulturii e musai!

  RĂSPUNDE
 42. Se poate sa ai dreptate Cuvinte Cenzurate. Dar tu crezi ca in situatia lui acest om nu are putere si bani? Are, si o gramada inca. Este adevarat ca daca ar fi ministru ar avea resurse fabuloase pe mana si la fel de adevarat este ca puterea corupe.Dar pina nu i se da o sansa nu avem de unde sa stim. Astia ne fura de 22 de ani, ACELEASI PERSOANE!!!!! Sa „riscam” si sa dam o sansa si altcuiva care a demonstrat ca se poate!Si crede ma ca stiu ce vorbesc, un consilier citeodata este mai puternic ca un ministru. Nu ajungi la ministru pina nu treci de consilieri…..adica pina la Dumnezeu, te mananca sfintii.

  RĂSPUNDE
 43. Am vazut un comentariu la un moment dat care trata in mod ironic subiectul spunand ca dupa Revolutie bine au facut ca au desfiintat CAP-urile si ca s-au dat terenurile inapoi. Fac precizarea ca CAP este o organizatie socialista in care terenurile sunt dobandite prin nationalizare. In LUMEA MODERNA, CIVILIZATA, terenurile, PROPRIETATE PRIVATA, sunt bagate intr-o organizatie agricola de genul celei din articol, cu acordul proprietarilor, acestia obtinand beneficii financiare sau produse dupa contributia pe cae o are. Romania in momentul actual are nevoie de CAP-uri care ar putea sa introduca si sitemul de irigati. fara CAP nu o sa existe nici irigatiile. Mult potential are tara noastra mai ales pentru agricultura bio insa politicienii sunt prea ocupati pentru altele.

  RĂSPUNDE
 44. ASA AR FI FOST PLATITI TOTI TRACTORISTI IAR COOPERATORII CU PESTE 50 MILIOANE PE LUNA DIN PACATE CHIAR EI S AU DUS DE SI AU DISTRUS CU MANA LOR UNCA DE O VIATA LA INCITAREA AUTORITATILOR DE ATUNCI (SURDU PETRE ROMAN, ETC )

  RĂSPUNDE
 45. Va invitam sa va alaturati comunitatii noastre!! Impreuna vom fi mai puternici!

  RĂSPUNDE
 46. Chiar daca totul ar fi adevarat, modul in care e scris acest articol este dezgustator, sub orice standard profesional.

  Cat despre adevar, reiese ca directorul in cauza foloseste „CAP-ul” ca pe propria mosie. Auzi la el, „isi creste ingineri” LOL!

  RĂSPUNDE
 47. „a creste ingineri„ este o metafora!Bine face…..eu zic ca este un lucru laudabil!In plus,normal ca face ce vrea din moment ce rezultatele sunt dovada faptului ca,face bine!Mr Gica Contra citeste si intelege :)

  RĂSPUNDE
 48. Ideea ca un director „face ce vrea” intr-o companie in care nu este 100% actionar este o idee aberanta.

  RĂSPUNDE
 49. Va multumesc Dl Braescu pentru faptul ca a-ti realizat esenta comentariului meu!Ideea este ca, acel director a dovedit ca este un manager bun asa ca, poate lua decizii pe care le considera oportune!

  RĂSPUNDE
 50. stimabile, capitalismul real inseamna raspundere dar si putere la maxim! ce-ai vrea, sa raspunda pentru rezultate, dar pentru fiecare decizie sa ceara avizul unui comitet de indivizi din care unii nepriceputi, altii rauvoitori?

  RĂSPUNDE
 51. Mai Dan Horea, habar n-ai ce-i ala caoitalism – real sau ireal. Caz concret: acest dinozaur post-comunist a creat o mini-gradina zoologica pentru ca afacerea merge bine (nu pentru ca respectiva gradina zoologica ar putea deveni un centru de profit). Inept directorul, inepti si domnii ceapisti, care nu inteleg ca sunt mulsi de directorul in cauza.

  RĂSPUNDE
 52. da ma, io mulge,….da` are de unde, au „lapte”. Ce ai vrea tu sa se duca draQu si acest loc? INVIDOSULE

  RĂSPUNDE
 53. Succes naste invidie! -asta vad in ochii lui braescu!

  RĂSPUNDE
 54. Mai Adams, nu pot fi invidios pe idioti, sincer. Faptulc a un ex-CAP face profit de 1 milion EUR/an are valoare zero. Importanta este rata rentabilitatii. Directorul in cauza ar fi valoros daca profitul in cauza ar avea in spate o rata mare a rentabilitatii, lucru care nu reiese deloc din articol.

  RĂSPUNDE
 55. Norocu nostru ca nu hranesti tu zeci de mii de guri mancare sanatoasa si hraneste nenea asta despre care comentezi tu. Zi ce realizari ai tu in viata ca sa comentezi despre realizarile de genul asta?

  RĂSPUNDE
 56. Felicitari domnului inginer Dimitrie Musca! Poate ii invata si pe altii.
  Carcotasii ar trebui ignorati.

  RĂSPUNDE
 57. Mai Novacovici, comentariul tau e penibil. Hai sa presupunem ca n-am facut nimic in viata – care ar fi problema? Ce ai scris e un jenant atac la persoana (nici maca unul inteligent). Daca ne-am lua dupa tine nimeni care n-a jucat fotbal la nivel de nationala n-ar avea voie sa-l critice pe Hagi…

  Hai sa-ti explic, poate intelegi: articolul are probleme marid e forma (este pur encomiastic) si de fond (prezinta obtinerea unui anumit profit drept o mare realizare, fara a prezenta rata rentabilitatii, singura care desprate performantii de ratati; un profit de 1 milion euro este extraordinar daca respectivul CAP are un capital de 2 milioane ero dar este penibil daca e vorba de un capital de peste 50 milioane euro). Prin „capital” inteleg impreuna capitalul social al ex-CAP-ului, sumele obtinute de la banci or eventuale obligatiuni, precum si valoarea activelor fixe folosite de ex-CAP.

  RĂSPUNDE
 58. Nu, nu ai dreptul sa comentezi despre alti oameni daca nu ai fost in locul lor sa vezi cum e sa traiesti acea experienta. Ai voie sa iti faci in schimb autocritica asa ca te invit sa imi spui despre viata ta, cu ce te ocupi, cati bani faci si cum si mai ales cum iti aduci tu contributia pentru a face aceasta lume un loc mai bun de trait. Sau vrei sa fii si tu un papagal care doar comenteaza. Da, te-am atacat la persoana si o sa te atac in continuare pentru ca nu am vazut nimic constructiv in comentariul tau ci doar distructiv. Vreau sa simti pe pielea ta cum e sa iti comenteze cineva fara sa te cunoasca si fara sa stie ce faci. Ma bucur ca ai reactionat. Ce tie nu-ti place altuia nu-i face.

  RĂSPUNDE
 59. Mi-as dori sa vad la tv si sa citesc in ziarele de prima mina mai multe articole-exemplu de acest gen…

  RĂSPUNDE
 60. deci se poate

  RĂSPUNDE
 61. Felicitari , toti trebuie sa urmeze acest exemplu …, guvernanti !!! cititi si voi !!! si puneti in practica…

  RĂSPUNDE
 62. Dragi Romani…..cu o floare nu se face primavara dar daca toti ne-am uni ne-am capata tara inapoi …..chiar daca ne-au vindut-o hotii …..din pacate putini mai suntem asa ca ACEST ROMAN ADEVARAT cu dragoste de pamantul nostru pe care incet , incet il pierdem …

  RĂSPUNDE
 63. CITA RAUTATE!!!!! DIN PACATE SINT MULTI CA VIRGILIU BRAESCU.OAMENI CARE NU STIU SA APRECIEZE REALIZARILE UNOR ADEVARATI ROMANI, OAMENI CARE FAC CEVA PT. TARA IN TIMP CE ALTII URMARESC GRESELILE DE GRAMATICA.NU POT SA CRED, NU POT SA-MI REVIN, CIT DE SUPERFICIAL POATE GINDI CINEVA!!!!!!!

  RĂSPUNDE
 64. Serios?. Sa revenim la CAPuri?.

  RĂSPUNDE
 65. D-ta nu poti sa dormi din cauza CAP-urilor? Era o forma de organizare agricola superioara teoriei „omul si pogonul” care in unele pari a dat rezultate, acolo unde au fost oameni ca acest inginer, au sfintit locul. Ce puteau sa cistige cei care chiuleau, praseau porumbul si nu buruienile, bateau vacile cu furca pe spinare fiindca mugeau de foame! Au dat-o scurt ca regimul era de vina! In economie nu conteaza politica ci doar cum muncesti! Lenesii si putorile nu vor avea mai nimic mereu, dar vor face galagie sa li se dea, sau, din cauza pestilor din balta nu pot ei sa obtina recolte de griu! Oa,meni maturi sunt cei care gindesc si se comporta asa? Dar ce-i care-i cred si-i sustin?

  RĂSPUNDE
 66. tot respectul! astea sunt stirile care ar trebui sa apara mereu la TV…de restul , sincer , lumea s-a saturat definitiv!

  RĂSPUNDE
 67. UN ROMAN VERITABIL

  RĂSPUNDE
 68. Felicitari pentru acesti oameni care au iubit cu adevarat acest domeniu si s-au dedicat si au putut demonstrat ca pot face si lucruri minunate dupa ’89. Adevarati profesionisti.

  RĂSPUNDE
 69. ca in vremurile cand eram considerati granarul Europei

  RĂSPUNDE
 70. felicitari, celor de la Curtici!!!

  RĂSPUNDE
 71. Imi creste inima de mandrie, fara urma de ironie! Atat timp cat politicienii nu sunt interesati, am putea atrage investitori straini (care oricum saliveaza) – pamantul nu pleaca de aici, `nu ne vindem tara`! Creste nivelul de trai si va fi mult mai vizibil ca se poate, Apoi, in 20-30ani romanii vor face singuri ceea ce trebuie, Parerea mea ca in scurt timp multi magnati romani vor investi in acest tip de afacere, mai ales daca vor gasi know-howul si managementul de-a gata.

  RĂSPUNDE
 72. La aceste salarii de 2000 de euro / luna plateste si impozit? sau impozitul pe salarii se face la salariul minim de 700 de lei?

  RĂSPUNDE
 73. felicitari, dl musca, ati intuit potentialul fostelor c.a.p.pacat ca multi nu au inteles acest lucru si sa u dus cu caramida, in buzunar, acasa.la mai mare si tot inainte, poate i molipsiti si pe altii dar, mie teama ca e prea tarziu…………raul deja afost facut

  RĂSPUNDE
 74. Oare este adevarat ? Sau sunt simplue speculatii . Daca este adevarat bravo lui un adevarat roman care stie ce vrea

  RĂSPUNDE
 75. Dupa ce am citit articolul i-am povestit cuiva si a zis ca nu exista asa ceva in Romania :) .

  RĂSPUNDE
 76. George posibil ca prietenul tau vorbea prin somn, in aceasta tara s-au realizat minuni, dar n-au durat si nu din vina realizatorilor! Argument de doi bani…

  RĂSPUNDE
 77. Da-le doamne mintea dupa urma! Cind au vrut sa lichideze cooperativa agricola de productie fundeni-zarnesti (jud. Buzau) le-am spus ca nu-i bine. Nu e bine. Pentru ca multi nu aveau nici carucior de dus la moara-n curte. Dar n-au ascultat, desi c.A.P. -ul avea rezultate foarte bune. Au impartit 500 ha vie nobila, iar dupa 2 ani au terminat-o. De 20 de ani se chinuiesc, se scalda -n niste culturi mizerabile, iar de zootehnie nu se poate vorbi de bine. Probabil c-a fost asa, ca sa vada raul, ca sa faca ce-i bine!!! Vinovatii se cunosc, unul e petre roman, care a distru si industria, doar c-o vorba: „industria e o gramada de fier vechi!”

  RĂSPUNDE
 78. Da-le doamne mintea dupa urma! Cind au vrut sa lichideze cooperativa agricola de productie fundeni-zarnesti (jud. Buzau) le-am spus ca nu-i bine. Nu e bine. Pentru ca multi nu aveau nici carucior de dus la moara-n curte. Dar n-au ascultat, desi c.A.P. -ul avea rezultate foarte bune. Au impartit 500 ha vie nobila, iar dupa 2 ani au terminat-o. De 20 de ani se chinuiesc, se scalda -n niste culturi mizerabile, iar de zootehnie nu se poate vorbi de bine. Probabil c-a fost asa, ca sa vada raul, ca sa faca ce-i bine!!! Vinovatii se cunosc, unul e petre roman, care a distrus si industria, doar c-o vorba: „industria e o gramada de fier vechi!” va rog sa-l publicati, sa stie posteritatea greselile facute din incapatinare, altfel disparem ca popor. Succes de-aici incolo!

  RĂSPUNDE
 79. Una din greselile fundamentale facute de agricultori, a fost calicenia, calicenia dusa la extrem. Vroiau ca toata productia sa fie a lor, iar toate cheltuielile sa le faca cineva (eventual statul) pe gratis. Sau credeau ca vor plati, acolo ceva maruntis, pentru toate lucrarile agricole, seminte, pesticide, carburanti , plata mecanizatorilor, impozite etc. O lipsa crasa de cultura economica. De altfel , vedem ca majoritatea romanilor au fost lipsiti si de cultura politica si de cultura-cultara-n general. Iar la alegeri au preferat pe cei inculti si incompetenti. Rezultatul se vede-n prezent.

  RĂSPUNDE
 80. adevarata economie sociala………..

  RĂSPUNDE
 81. Restul s-au batut care sa fure primii…

  RĂSPUNDE
 82. Minte ca un nemernic…… sunt din Curtici si am infintat inpreuna cu alti „asociatia” poate uita musca cum plangea in ’90 si se ruga de oameni sa infiinteze asociatia,uni au luat partea ce se cuvenea de la C.A.P si nu au intrat in asociatie,cei care au intrat se vorbise sa se primeasca la inceput 1500kg/ha produse,iar ulterior dupa ce se pune pe picioare asociatia sa primeasca dividende in banii…..Unde sunt banii de la revolutie si pana acuma domnule musca cine ii ia,ca pe mine actionar cand am vrut sa ies cu pamantul din asociatie m-ati scos afara din ”combinatul” pe care cine va dat voie sa il faceti ca nici un asociat nu a votat pentru asta.
  Oameni nu stiu ca au drept la iesire din asociatie(combinat)sa isi primesca drepturile in bani de pe urma pamantului pentru ca pamntul e al lor ,lucrat cu utilajele lor ,musca a venit cu mana in fund la curtici si acuma se crede mare mosier,mintind,santajand,etc insa a gasit fraierii perfectii sa instala cu sila director…..De ce nu se mai facadunari ale actionarilor??????
  Intro- tara normala erai de mult atarnat de poarta combinatului care nu uita nu e al tau si nici al fiului tau e al nostru si o sa te dam in judecata sa ne recuperam drepturile…..
  Asa ca ai grija nu toti sunt sluji nerusinatule

  RĂSPUNDE
 83. imi place ccest ing.si as dori sa aibe numai succes si in anul care se apropie

  RĂSPUNDE
 84. sa nu credeti asa ceva a fost un mare securist pe vremea comunismului si asa este si acuma, am lucrat acolo

  RĂSPUNDE
 85. toata lumea poarta frica de el, el taie si spanzura pe acolo securistuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu………se poarta cu oamenii ca si cu animalele…

  RĂSPUNDE
 86. spun ca au productie dar nui asa importa carne din alta tara si aici in abator o injecteaza cu tot felul de solutii…………. totul este o mare minciuna…reclama doar atat…

  RĂSPUNDE
 87. Bravo, sunt si romani destepti , cu dragoste de tara si de oameni .Merita premiati si sa-i vada o lume intreaga sa ia exemplu.Nu doar toate nimicurile premiate si ridicate in slavi .

  RĂSPUNDE
 88. complimenti pentru tot ce ati facut

  RĂSPUNDE
 89. CA LUGOJ SI TIMISOARA LA BANAT ESTE FALA DAR ACUM MA MINUNEZ LA CURTICI DE CE VAZ……

  RĂSPUNDE
 90. Cap-urile au fost distruse de Iliescu prin infiintarea Comisiilor de Lichidare.

  RĂSPUNDE
 91. Am si eu o nelamurire…daca un tractorist castiga in campanie 70 euro/zi un tanar inginer cat castiga?

  RĂSPUNDE
 92. @secuiu
  Cum sa traiasca mah CAP-urile cu pamanturile noastre, cu pamantul stramosilor mei ? Astia care postati aiurea pro-CAP n-ati avut pamant in viata vietilor voastre de vorbiti asa. Una e sa te asociezi de bunavoie ca sa realizezi ceva si alta e sa-ti ia paduchiosii de comunisti pamantul, sa dea de „lucru” la toti betivii si putorile care oricum nu fac decat de traiasca in continuare pe spinarea celor care lucrau si inainte pt ca ei stiu cum, putorile nu vor sti niciodata.
  Am plecat cu 10 ha „date” de Iliescu in ’90, hectarele stramosilor mei, cumparate cu bani, din munca, din apararea tarii in razboi si alte nenorociri de care au avut parte, acum lucrez 130 si, multumesc, ma descurc foarte bine si merg spre 250-300, suficient cat sa duc o viata cu tot ce vreau.
  Munca si vointa in ce ordine vreti!

  RĂSPUNDE
 93. […] 2.300 de euro ia, în sezon, [un tractorist de la CAI Curtici]. Salariile mari plătite tractoriştilor au apărut odată cu utilajele-mamut, de sute de cai […]

  RĂSPUNDE
 94. […] 2.300 de euro ia, în sezon, un tractorist de la CAI Curtici. Salariile mari plătite tractoriştilor au apărut odată cu utilajele-mamut, de sute de cai […]

  RĂSPUNDE
 95. sa va clonati macar dee 1000 de ori.Ideea e ca ati putea extinde exp.dv.remarcabila…si sa o propuneti in tara prin acei ing. ce ii formati acum dv., chiar sa facetio vreme pe banca garanta sau cea de gen, cu obligatia ca apoi si cei nou creati sa ajute la randul lor crearea unui urmator cap modern

  RĂSPUNDE
 96. Felicitari,sincere felicitari si succes in continuare rar iti e dat sa auzi asa ceva Asa oameni !nu ca cei ce distrug tot pe ce pun mana .

  RĂSPUNDE
 97. Bravo..de ce nu se promoveaza mai mult pentru a se vedea cum agricultura impreuna cu zootehnia pot crea un cerc stabil care aduce un aport important economiei tarii pe care o poate sustine fara dar si poate ,lejer fara sa mai fim la mana importurilor de produse contrafacute pline de EEE-uri din tarile UE. Nu mai vorbim de nivelul de trai care ar creste in mod natural

  RĂSPUNDE
 98. mai multe asfel de unitati , mai multe locuri de munca bine platite de unde rezulta un nivel de trai mai ridicat si decent…

  RĂSPUNDE
 99. Bravo pentru succesul Dumneavoastra. Articolul a inceput sa circule si printre romanii care lucreaza la diferite companii importante din Canada. Felicitati, si dati-i baiaie mai departe. Cu siguranta ca cel care administreaza acesta afacere are un cuvint greu de spus in felul in care influenteaza psihologia oamenilor care lucreaza in acesta cooperativa. A cultiva o mentalitate sanatoasa este o arta. Am vazut deja destui romani care stiu sa faca acest lucru. Acestia ar trebui incurajati si sustinuti de catre toata lumea. De asemenea at trebui sa fie studiata maniera lor de a gindi si sa se invete de la ei.

  RĂSPUNDE
 100. superb articolul, felicitari celui care la facut

  RĂSPUNDE
 101. Cea ami mare greseala a fost atunci cand sa impartit totul din fostele CAP-uri. Am reusit in acea perioada sa ne intoarcem in timp cu cateva zeci de ani!Nu va dati seama ce greseala enorma sa facut. Pana in ’89 toate lucrarile in orice colt de tara se faceau mecanizat,un sistem de irigatii bine pus la punct.Ce sa realizat dupa ’89? Taranii in mare parte nu au mai avut cu ce sa lucreze pamantul (in foarte multe zone am vazut oameni arand pamantul cu cai,boi,vaci cu vechile pluguri. Sistemul de irigatie a fost distrus.Urmarile se vad f.clar.O agricultura de proasta calitate care nu mai este profitabila,oamenii nu au sprijin sa munceasca pamantul,foarte mult teren e lasat necultivat,in schimb au intrat produse de proasta calitate din import.Noi care eram ,,granarul Europei” am ajuns importatori.E jalnic! Ce sa mai discutam de produsele bio?

  RĂSPUNDE
 102. Ce s-a facut nu e un CAP (ce a luat pamant si animale cu fortza, adus la conducere cei saraci din cauza lenii, sa incurajeze lenesii si hotii si nu munca) ci o asociatie in care oamenii au dreptul sa decida si sa se adapteze conform cererii de pe piata.

  Ca o perere personala, 1500kg de grau la ha pe an pt proprietarul pamantului e putin (anul trecut s-a vandut graul cu 60 bani kg deci sunt 900 lei pe an din care e de platit impozit). Cunosc agricultor care a pus culturi duble (grau si apoi fanetz in repaos) si culturi cu productivitate mai mare (floarea soarelui, tutun, etc) avand incasari de cateva ori mai mari decat la grau. Si nu isi permitea sa tina tractorist cu 2000 euro, ci ii platea cu echivalentul a 200 euro, cu lucrat si sambete si duminici in campanie, iar in perioade de repaos venea doar 2-3 ore unele zile ( sa ajute pe tractor la curatat grajduri de animale/pregatit sere). Dar cea mai mare problema a lui o reprezinta angajatii de calitate, sa nu ii vina beti si sa nu fure – dupa 30 ani de la comunism, inca s-a mostenit ideea de a fura de la sef ca de la CAP – de cand cu ajutoarele sociale oamenii prefera sa ia 300-400 lei si sa stea acasa decat sa munceasca pt 1000 lei si ceva cereale si legume. L-am intrebat daca nu mai sunt oameni harnici in sat – si mi-a raspuns ca cei harnici deja au pamantul si animalele si independenta lor – asa ca vin sa lucreze la el doar pt o zi din cand in cand.

  Am verisor la tara din familie foarte saraca! nu a avut nici casa de la tata si nici pamant de la parinti (si mama i-a murit de mic): a lucrat, si-a inchiriat apoi si-a cumparat si acum are ferma cu cateva vaci si isi produce singur porumb etc. Se poate, da?

  RĂSPUNDE
 103. Cred sunteti slab informati mai exista o societate pe sistemul C.A.P. este in Vaslui in comuna Berezeni

  RĂSPUNDE
 104. se poate si mai mult la Curtici…, cercul pate fi inchis mai frumos adica: Agricultura -Crestere animale- Sacrificare-Prelucrare produse animale- Vanzare in Regiune nu numai jud.Arad. Potential exista, dar ori nu poti gasi oameni de incredere pe care sa ii pui in posturi cheie, ori nu ai incredere si vrei sa conduci singur…va las pe voi sa spuneti.Produsele de la Fabrica de lapte ar putea fi mai sus calittativ, la fel si cele de la Abator si mezelarie. Rest toata stima..are putere de munca multa si daruire, dar nu le putem avea pe toate.Se poate si mai bine….la treaba toata lumea !

  RĂSPUNDE
 105. respectttttttttttttttttttt

  RĂSPUNDE
 106. caut loc demunca pe combina tractor ifron indiferent de marca experienta 15 ani

  RĂSPUNDE
 107. sunt cobainer si vreau sa ma angazez care este interesat de mine vreau sa ma contactati la nr de tel 0751116803

  RĂSPUNDE
 108. cumpär produsele de la magazinele de carne Curtici din Arad! au produse de calitae, deosebit de bune, cu gust supert! le voi cumpära cu pläcere si in continuare dacä vor avea aceeasi calitate…

  RĂSPUNDE
 109. Ministru Agriculturii

  RĂSPUNDE
 110. Roman Iliescu PNTCDsant cei trei care au distrus CAP-urile cae ar fi avut rezultate ca la Curtici Cine -i trage la raspundere penala pe acesi tradatori de tara

  RĂSPUNDE
 111. Pentru cei ce sunt din afara Aradului, este o poveste frumoasa, dedesubturile sunt altfel……….mai intrebati in stanga dreapta una alta, despre buletinul laptelui, hrana porcilor, ce se intampla cu terenul tau daca nu il dau la Musca in arenda…..si mai cateva asa marunte………………….

  RĂSPUNDE
 112. Respect.un om care e capabil sa faca bani prin MUNCA nu are nevoie sa fie politician hot

  RĂSPUNDE
 113. Acest om atunci când a terminat facultatea a fost singurul absolvent,dacă în fiecare judeţ ar exista câte un DIMITRIE MUSCĂ(am scris cu litere mari pentru că merită)agricultura românească ar fi acolo unde a fost ea odată”GRÂNARUL EUROPEI”,acest om merită respectul nostru, ţineţi-o tot aşa dle.Muscă şi toatălumea va fi mulţumită.Capul sus şi privirea înainte,iar dvs.mergeţi înainte

  RĂSPUNDE
 114. Bv, Doamne ajuta sa se mai gaseasca si astfel de oameni!

  RĂSPUNDE
 115. Iata de unde am putea sa recoltam un PRIM-MINISTRU, care sa ne scoata tara din marasmul
  in care au adus-o toti guvernantii celor 25 ani ai stiutului CAPITALISM DE CUMETRIE !

  RĂSPUNDE
 116. Cea ami mare greseala a fost atunci cand sa impartit totul din fostele CAP-uri. Am reusit in acea perioada sa ne intoarcem in timp cu cateva zeci de ani!Nu va dati seama ce greseala enorma sa facut. Pana in ’89 toate lucrarile in orice colt de tara se faceau mecanizat,un sistem de irigatii bine pus la punct.Ce sa realizat dupa ’89? Taranii in mare parte nu au mai avut cu ce sa lucreze pamantul (in foarte multe zone am vazut oameni arand pamantul cu cai,boi,vaci cu vechile pluguri. Sistemul de irigatie a fost distrus.Urmarile se vad f.clar.O agricultura de proasta calitate care nu mai este profitabila,oamenii nu au sprijin sa munceasca pamantul,foarte mult teren e lasat necultivat,in schimb au intrat produse de proasta calitate din import.Noi care eram ,,granarul Europei” am ajuns importatori.E jalnic! Ce sa mai discutam de produsele bio?

  RĂSPUNDE
 117. MAREA ENIGMA : CUM OARE A SCAPAT DE „MAREA PRIVATIZARE!”

  RĂSPUNDE
 118. DA ESTE ADEVARAT CE SPUNE DOMNUL ION PATRANA ACEST OM SINT CONVINS CA AR SCOATE TARA DIN FOAMETE SI CRIZA CARE SE SIMTE IN BUZUNARELE NOASTRE IN TIMP CE PARLAMENTARI DORM NOI LUCRAM PE MINIM PE ECOMOMIE CARE ESTE INPOZITAT INCLUSIV BONURILE DE MASA SI BONURILE CADOU DE PASTI SI CRACIUN SA II DEA DUMNEZEU SANATATE

  RĂSPUNDE
 119. BRAVO FELICITARI

  RĂSPUNDE
 120. felicitări! Dacă lucrul rău se învaţă repede , măcar mai greu dar săă se înveţe şi lucruul bun!

  RĂSPUNDE
 121. mult respect DOMNUL MUSCA om adevarat

  RĂSPUNDE
 122. foarte frumos .Akest om e eksemplu ptr toata lumea ,el sa gandit la semeni sai nu la buzunaru lui si a pus suflet din belsug .JOS PALARIA

  RĂSPUNDE
 123. Poate articolul asta îl citeşte şi omul fără gît şi pulovăr

  RĂSPUNDE
 124. Bravo

  RĂSPUNDE
 125. as dori sa lucrez la ferma dumnavoastra cum pot sa va contactezi

  RĂSPUNDE
 126. Tot ce scrie in acest articol e adevarat pt ca eu am pamant in asociatie si sunt foarte multumita !

  RĂSPUNDE
 127. Când romanii au parte de lideri adevarati fac minuni ! Toata stima si admiratia pentru Dr.ing.Dimitrie Musca si pentru curticenii care l-au sustinut !

  RĂSPUNDE
 128. Luați exemplu ca toți va plângeri … Ca nu se poate nu se poate … Bă se poate ! Uitati exemplu … Om gospodar …

  RĂSPUNDE
 129. intotdeauna am avut potential in ce priveste agricultura.cine a stiut sa exploateze acest lucru acum este milionar in euro

  RĂSPUNDE
 130. buna seara daca vedeti acest comentarui va rog sa ma contactati la nr de tel 0765649912 sun incautarea uniu loc de munca posed permis cat b si tr si am absolvit scoala agricola dimitrie cantemir in domeniul mecanica si intretinere utilaje si liceul de profil tehnician in agricultura

  RĂSPUNDE
 131. Sa bage la cap romanii ! Fara comentarii! Vorba lunga saracie in punga .Hai sa mai trecem si la treaba !

  RĂSPUNDE
 132. De 20 ani afirm că vechile CAP-uri erau o formă de ORGANIZARE a agriculturi iar azi avem o dezorganizare crasă. Le puteam redefinii ”SOCIETĂȚI COMERCIALE DE PRODUCȚIE AGRICOLĂ” și rămâneau ce-au fost ” o formă de organizare a agriculturii” pe care azi nu o avem. Am sensibilizat și factori politici despre necesitatea stringentă de a face o reformă reală în agricultură și nu să abandonăm pământuri productive în timp ce noi importăm totul. Asist neputincios la un jaf național. Treziți-vă lideri de opinie, politicieni, factori politici, cât încă mai este obiectul muncii. Mai târziu va fii prea târziu.

  RĂSPUNDE
 133. multa stima si respect!

  RĂSPUNDE
 134. DACA ESTE ADEVARAT CE SE SCRIE ATUNCI ACEST OM MERITA TOT RESPECTUL . DESIGUR SI CEILALTI DE LINGA EL.

  RĂSPUNDE
 135. E cumva un pamflet? Ma scuzati, dar chiar nu imi prea vine sa cred. Serios.

  RĂSPUNDE
 136. FELICITARI – AR FI PREA PUTIN SPUS , ACESTI OAMENI STIU SA SE COMPORTE IN MARELE STIL DACIC siAU UN CONDUCATOR CARE AR TREBUI CLONAT !

  RĂSPUNDE
 137. daca toti am gindi la fel si nu alti la buzunarele lor romania ar fi fost o floare a europei.

  RĂSPUNDE
 138. Bravo! De oameni ca domnul Musca avem nevoie si de oameni muncitori si cinstiti ca cei din Ardeal.

  RĂSPUNDE
 139. Daca ar ajunge presedinte sau prim ministru s-ar altera repede…lasati-l acolo unde isi face bine treaba pt el si ceilalti si chiar pentru noi.felicitari!Noi suntem buni doar sa criticam sau sa laudam…e usor…cu faptele stam mai prost.Daca ar fi acceptat toti taranii sa fi ramas in CAP uri alta era situatia pentru ei acum.Dar…asa e romanul,din pacate.Era normal ca cineva sa I conduca,cum face acest om.Capra raioasa…ramane independenta.Acum isi privesc hectarele in speranta ca le cumpara cineva pe nimic ca ei oricum nu fac nimic cu ele.Dar ne plangem ca nu avem.Repet FELICITARI celor care au stiut ce au de facut si tinerilor care se angajeaza acolo si au inteles ca fara munca si fara hrana nu se poate trai.Agricultura si turismul sunt cele mai importante atuuri pe care le avem dar..nu facem nimic cu ele.Asteptam pe altii sa ne cumpere si noi sa muncim pentru ei.Bravo noua!

  RĂSPUNDE
 140. Citi sunt in Romania ca el

  RĂSPUNDE
 141. Felicitari…oameni ca si acestia ar trebui sa avem in fruntea tarii

  RĂSPUNDE
 142. Omul sfinteste tot!…daca vrea.

  RĂSPUNDE
 143. jos clopu’si atit!

  RĂSPUNDE
 144. Oamenii cinstiti sigur ca sfintesc locul si respecta munca si efortul angajatilor ! Dar unde sa-i gasesti pe astea ?

  RĂSPUNDE
 145. Omul cinstit sfinteste locul ,asa da …….vreau si eu sa-i dau valoarea pamantului meu (5 Ha) la Periam cum fac ?

  RĂSPUNDE
 146. Omul cinstit sfinteste locul ,asa da …….vreau si eu sa-i dau valoarea pamantului meu (5 Ha) la Periam cum fac ?

  RĂSPUNDE
 147. I am always happy to hear about a special MAN – Dumitru Musca, and special people around him – CURTICENII !!!!! Good job, my friend !!!!

  RĂSPUNDE
 148. DUMNEZEU SAI DEIE SANATATE SI PUTERE DE MUNCA SI SANT MANDRA CA SANT ROMANCA CA SI DL MUSCA

  RĂSPUNDE
 149. hai si noi cu sapa in mina, pe ogoarele patriei….renuntam la FB si va fi mai bine n romania!!! right?:D dar…citi vor fi acolo…citi?? mai usor e un like …si mai departe…

  RĂSPUNDE
 150. Doamne! De am avea mai multi oameni de factura acestui ROMAN. Unde ar fi Romania azi,daca in fiecare judet am avea macar un Dimitrie Musca . Felicitari,alaturi de un gand bun.Dumnezeu sa va dea sanatate,pentru a reusi sa duceti mai departe, multi ani de acum incolo,uriasa povara la care v-ati angajat.

  RĂSPUNDE
 151. Să faci Doamne, o minune…
  autor- Rodica Răpeanu

  Să faci Doamne, o minune!… – spune-mi câte rugi să fac?
  Să-mi scot țara la lumina și puiuțul meu de dac!

  Un tărâm rupt din poveste, unde fluierul si naiul
  Dă de stire omenirii că ti –e glia precum raiul…

  Vin ca hunii peste tine priapici si alți melteni
  Și-ți poftesc la poarta țării… alte rase de arieni!

  Ți s-a dus buhul în lume, pe cât îmi ești de frumoasă
  Regi si prinți își cumpărară câte-o vatră luminoasă

  Cei cu stele-n băț veniră, să fii omenirii scut
  Mulți te știu doar de săracă, dar din cornu-ți au băut

  Lei, dragoni si zburatoare, țopăind pe brazda-ntoarsă
  Vor călca toți în picioare iarba verde de acasă?

  Ce minuni să ne-amintească de culesul grâului
  De-o sârbă moldovenească ori de-ncinsul brâului

  Oare-i vremea profetiei să-mplinească semnul biblic?
  Lilipuți cu ochii galbeni, mi te jinduie –n văz oblic!

  Plânge-o mamă –n ceas de seară cu lacrimi din borangic
  După pruncul ce trudește pe-un obol mai de nimic

  Mi te fură iar osmanii, ăi de i-au gonit străbunii
  Fiindcă-ți strălucește haina în lumina semilunii!

  Pădurea ți-a fost tăiată, n-ai panduri si nici haiduci
  Pe sub ramura plecată ti-au strivit cuibul de cuci…

  Gaborii ți-ar smulge limba, la hotare strigă “hoții”
  Nu am leagăn de predare, cât acolo se nasc moții!

  Mare ești tu Românie și pe cât de mulsă-mi ești
  Din pământ și piatră seacă, aur lumii izvorăști!

  Tu cu marea la picioare vrei să-ți vindeci trecătorii
  Dar pe rând fața curată ți-au scuipat-o trădătorii!

  Să faci Doamne, o minune!… – spune-mi, câte rugi să fac?
  Să-mi scot țara la lumina și puiuțul meu de dac!

  RĂSPUNDE
 152. De toata isprava si demn de toata luada.

  RĂSPUNDE
 153. Omul sfinteste locul.

  RĂSPUNDE
 154. Felicitari domnului Musca !

  RĂSPUNDE
 155. De ce sa fie presedinte sau prim ministru lasati-l acolo sa nu vina la Bucuresti,nu meria Romania un asa OM…Oamenii destepti nu intra in politica!Bravo lui si echipei lui!!!!!!

  RĂSPUNDE
 156. perfect adevarat si noi avem pamintla curtici ,,cai si e adevarat munca cinstita e platita

  RĂSPUNDE
 157. bravo

  RĂSPUNDE
 158. Respect!

  RĂSPUNDE
 159. Felicitari, jos palaria

  RĂSPUNDE
 160. Am fost intr-un schimb de experienta la fermele acestui domn distins, este foarte adevarat ceea ce se spune chiar mai mult de atat. este o onoare pentru Romania si daca ar fi posibila o clonare ar fi omul potrivit. Cinste lui.

  RĂSPUNDE
 161. ei… lasa ca se pun ungurii sau cine naiba o fi aia cu gazele de sist ca ce e bun si de valoare in romania trebuie distrus sau aservit altora..,nu-i asa domnilor fosti si actuali guvernanti?

  RĂSPUNDE
 162. multumiri acestui om.

  RĂSPUNDE
 163. pacat ca in tara noastra sunt prea putini oameni corecti cu cei ce muncesc,felicitari d-le Musca si sa va dea D-zeu sanatate!

  RĂSPUNDE
 164. Bravo !!!

  RĂSPUNDE
 165. Bravo

  RĂSPUNDE
 166. Dacă tot merge ceva bine, ce s-au gândit guvernanţii. Hai să-l terminăm….! Şi i-au trimis pe cap gazele de şist. Acum, omul în loc să îşi concentreze toată atenţia pe ce ştie să facă mai bine – agricultură – domnia sa trebuie să se concentreze pe acţiuni de dezbaterii civice pentru apărarea sănătăţii pământului pe care îl cultivă şi iubeşte, de atâta vreme. De când cu problema cu gazele de şist, ing. Muscă se străduie să fie băgat în seamă de ministrul agriculturii şi de primul ministru, dar ambii fug de întâlnirea cu acesta…(deşi ing. Muscă este membru PSD, încă de la începutul anilor ’90). El încearcă să explice guvernanţilor, că e mult mai profitabil pentru România ca pe acest pământ roditor..(e vb de pământul pe care el face agricultură acum).. să se facă agricultură pe termen lung, decât să fie folosit doar câţiva ani pentru extragerea gazelor, apoi… pustiu – zona râmăne fără resurse economice si agricole. Şi uite aşa, parcă e un blestem…Dacă ceva merge bine în România, trebuie distrus! Până când, oare… până când?

  RĂSPUNDE
 167. formidabil..acest CAP, este ceva ce nu am auzit…nici vazut

  RĂSPUNDE
 168. Respect

  RĂSPUNDE
 169. Omul sfinteste locul .

  RĂSPUNDE
 170. Bravo. Din pacate, televiziunea se bazeaza pe scandal cu Bianca Dragusanu si altii… Cu astfel de exemple s-ar educa oamenii si am putea sa scoatem tara la lumina.

  RĂSPUNDE
 171. Stai sa afle guvernul sau baietii cu ochii albastri din parlament si-n cativa ani totul va fi o ruina. Pai pentru ce dadura ei legile? ca nemernicii sa faca profit din munca cinstita? Ei dracie!

  RĂSPUNDE
 172. si la noi intr-o comuna din constanta s-a facut la fel da in locul vechiului ias dar fostul director si fosti fermieri ca ei conduceau au furat mai mult decat pe vremea iasului

  RĂSPUNDE
 173. Am citit articolul și aproape că nu-mi vine să cred. Dimitrie Muscă – o să țin minte numele ăsta! Unde ai stat ascuns omule, până acum? Cinste lui! Ce dracu or face partidele lu` pește? PSD, PNL de ce nu cooptează astfel de oameni valoroși? Mă-ntreb cum ar fi să-l avem pe Dimitrie Muscă ministrul agriculturii… Eu sunt și în conducerea PAS; am fi mândri și onorați cu un astfel de om în conducere. Măcar la Arad, dacă nu chiar mai la vârf. Dacă dânsul este curios să afle cine suntem și ce vrem, îl invităm să ne cunoască pe http://www.pasro.ro

  RĂSPUNDE
 174. L-am cunoscut pe Domnul ing, Musca in 1988,un OM deosebit.Inca de atunci CAP.Curtici era cunoscut in tara.RESPECT DL.MUSCA!

  RĂSPUNDE
 175. Bravo,spor in toate sa aveti.

  RĂSPUNDE
 176. Se poate trai bine prin munca cinstita si buna organizare! Respect!

  RĂSPUNDE
 177. cinste lui

  RĂSPUNDE
 178. ..in sfarsit,sa descoperit minunea din Romania…cam tarziu,dar mai bine ca niciodata…!!!

  RĂSPUNDE
 179. au pus sufletsi baniun bun gospodaradevarat roman felicitarii.

  RĂSPUNDE
 180. Stimă și respect !

  RĂSPUNDE
 181. deci se poate!

  RĂSPUNDE
 182. Povestea asta e adevarata ??

  RĂSPUNDE
 183. Ultimul CAP din Romania

  RĂSPUNDE
 184. Respect.Chiar am urmarit emisiunile de pe TVR,,,Viata satului”,in care a aparut.

  RĂSPUNDE
 185. stima si respect pt acest om si domn, asi vrea sa il intreb cind se odihneste si el ,cred ca nici ierna nici vara Multa sanatate va doresc.

  RĂSPUNDE
 186. Felicitari! Oare de ce nu fac televiziunile publicitate acestor oameni?

  RĂSPUNDE
 187. sa-l puna ministrul agriculturii

  RĂSPUNDE
 188. Bravo,toata stima!

  RĂSPUNDE
 189. ACEST OM NU STA CU GINDUL CUM SA FURE SAU SA INSELE, PT. CA E CONSTIENT CA A-R PIERDE TIMPUL , SI EL STIE CA TIMPUL LUI ARE VALOARE, …… ACEST TIMP IL DEDICA GINDIRII SI PLANIFICARII PT. CA MUNCA LUI SA FIE PROFITABILA … DACA STIREA E DOAR PE JUMATATE ADEVARATA …….JOS PALARIA . DE CE NU S-A VRUT ACESTE ASOCIATII IN TOATA TARA ? PT: CA ATUNCI CEI IMPLICATI ERAU INTERESATI SA LE PAZEASCA SI NU SE MAI PUTEA FURA DE FSN SI CEILALTI ACOLITI !!!@

  RĂSPUNDE
 190. Ce pot spune ,ma minunez ca au trecut 24 de ani ca sa vedem ,ca era mai bine organizata agricultura si industria in epoca socialista.

  RĂSPUNDE
 191. RESPECT … DACA AR DESFINTZA EL TOT CE ARE AICI … CRED CA AM MURI DE FOAME

  RĂSPUNDE
 192. Mai lasati laudele deoparte dansul in anii 90 lua lap te de la oameni de rand din judetul Arad precum Olari(am dus lapte cu mana mea) si plata per litru lapte era derizorie platea Putin facea profit mare ca urmare organizarea in cooperativa a ucis orice posibilitate pt omul de rand sa faca profit din road ele pamantului pe care il detinea fiind fortat ori sa se alature ori sa moara de foame.ce sa mai zic de cat plates te per kg de porc vii cand il duci la abatoarele sale.acum sa vedem Cati ma vor injura in necunostiinta de cauza

  RĂSPUNDE
 193. I-AUZI CA SE POATE SI LA NOI…

  RĂSPUNDE
 194. toata stima..omul sfinteste pamantul, mare adevar

  RĂSPUNDE
 195. Felicitări domnule director Dimitrie Muscă şi mult succes în continuare !

  RĂSPUNDE
 196. TREBUE PUS MACAR MINISTRU!

  RĂSPUNDE
 197. Cind la conducere sunt redusi mintal se alege praful iar redusii promoveaza tot redusi

  RĂSPUNDE
 198. iete ca se poate….

  RĂSPUNDE
 199. BRAVO !!!

  RĂSPUNDE
 200. Eheheiii! Mintea românului cea de pe urmă! Vă dați seama ce bine ar fi fost să nu se desființeze unitățile agricole (CAP, CAS) conform directivei lui Petre Roman și a lui Iliescu? Se păstra ce era bun realizat în comun, grajduri, SMA-uri, etc., și se dezvolta numai remunerația și organizarea. Nu se desființau cele realizate în comun pentru a avea fiecare o bucățică a lui din fostul grajd, din fosta tarla comună…Totul este fărîmițat! Cu altă eficiență se lucrează fîșiile de teren separat și o tarla comună, mai mare de zeci de ori! Și se foloseau construcțiile în comun: fînare, grajduri, depozite cu prețuri mai mici. Se păstrau și suprafețele irigate (am avut cele mai mari suprafețe irigate din Europa (o treime din suprafața arabilă de 9 milioane de hectare, adică 3 milioane de hectare irigate).

  RĂSPUNDE
 201. BRAVO LOR!FELICITARI!!!

  RĂSPUNDE
 202. respect d-le Musca

  RĂSPUNDE
 203. asta este cea mai buna dovada ca omul,sau oamenii sfintesc locul!!!acolo se merge pe competenta si politica nu si-a bagat nasul!!!totodata exista incredere,transparenta,sinceritare,si o buna logistica!!!felicitari si la mai mare!!!

  RĂSPUNDE
 204. Felicitari tuturor oamenilor din Curtici care au inteles ca impreuna rezista mai bine si muuuuuuuuuuuult succes in continuare! Ei si acei manageri pentru care a contat nu rezultatul imediat ci strategia de dezvoltare durabila, ei sunt un exemplu pentru toti care se afla in situatii similare.

  RĂSPUNDE
 205. OAMENII DE CALITATE SANT PUTINI,MAJORITATEA SAU ADAPTAT REGIMULUI CORUPT PROMOVAND INCOMPETENTA SI SLUGARNICIA.FELICITARI CELOR DIN CURTICI CARE AU INTELES SI URMAT SFATURILE UNUI OM COMPETENT.

  RĂSPUNDE
 206. aici e vorba de oameni
  Musca impreuna cu oameni au reusit aceste performante, bravo lor :)

  RĂSPUNDE
 207. Fara cuvinte PROPUN DEL MUSCA MINISTRUL AGRICULTURI CU ASA OAMENI POTI avansa în viata SANATATE SA
  VA DEA DEZEU

  RĂSPUNDE
 208. ACEST OM AR TREBUI PUS PRESEDINTELE ROMANIEI ,CA CEI CARE AU FOST SI MAI SUNT NU AU FOST GOSPODARI SI PUSI DE AGENTURI STRAINE.

  RĂSPUNDE
 209. RESPECT ,BRAVO SEFULUI .ACOLO SE POATE ,CA NU ERAU SECURISTI DE LA BUCURESTI .TOATA STIMA.

  RĂSPUNDE
 210. toata stima pentru un inginer care stie sa isi aprecieze angajatii …

  RĂSPUNDE
 211. Plecaciuni in fata acestui om. Romania are ce sa invete de la astfel de oameni

  RĂSPUNDE
 212. daca as avea o influenta in formarea guvernului , as invita cu flori pe domnul ing. DIMITRIE MUSCA sa accepte postul de Ministrul Agriculturii .

  RĂSPUNDE
 213. un adevarat roman

  RĂSPUNDE
 214. ala da…!nui nimic fara munca.bravo lor.iar televiziunile ar trebui sa puna accent pa astfel da oameni,nu pa biance…

  RĂSPUNDE
 215. RESPECT si RECOLTE mari avand cele mai calde salutari de la marea cea mare.

  RĂSPUNDE
 216. stima si respect

  RĂSPUNDE
 217. Toata stima – felicitari !

  RĂSPUNDE
 218. RESPECT ! ……..DAR MULTE LANURI DE FLORI TREBUIE IN ACEASTA TARA DE A FI PRIMAVARA !……………………

  RĂSPUNDE
 219. sinteti un om de laudat si de apreciat mult suces va doresc

  RĂSPUNDE
 220. bravo dl musca-.macar 50 ca dumneata in tara si arfi alceva !

  RĂSPUNDE
 221. …..stima….dar in loc sa stimuleze agricultura guvernul lu Ponta……. pune taxe sh impozite …k vb aia noi producem s ei nu din c sa se lafae in ani la Cotroceni…..

  RĂSPUNDE
 222. Este foarte confortabil ptr. noi care traim in zona sa avem „asa ceva” in apropiere: avem produse proaspete, de calitate nu scumpe zilnic la „voia ochilor”.RESPECT DOMNULE MUSCA!

  RĂSPUNDE
 223. NU cred ca ati facut bine ca le-ati facut reclama. O sa fie luasti la ochi de mafioti si vor fi infiltrati. Daca bineinteles treburile acolo merg cum scrie in articol si daca nu cumva se spala bani prin aceasta afacere.

  RĂSPUNDE
 224. vrea tata sasi caute un lok de munca la ferma ca tractorist

  RĂSPUNDE
 225. FELICITARI PENTRU TOT CE A_TI REALIZAT IN CAI CONDUS DE DVS. DLE .DIR . DUMITRU MUSCA .TOATA ADMIRATIA .DE UNDE STIU ? AM VAZUT EMISIUNEA FERMA PE TVR. 2 .SUCCES !!!

  RĂSPUNDE
 226. Somanescule ce spui ? : modelul cooperatist din Occident , este inventat in Romania – fiind modelul obstei satesti :este prostie mare – imperecheata cu lipsa de cultura – post-revolutionara = Tovarasia comunitatii rural-urbane este forma cea mai veche de ” PORPRIETATE _COMUNA ” cunoscute de hominide -oameni , de cand se scrie ” ISTORIA „.!!! Jo Martin R O-!

  RĂSPUNDE
 227. Pentru stupi de calitate vizitati site-ul http://www.vandstupi.ro

  RĂSPUNDE
 228. RESPECT , ASTA MERITA.DAR CE SE INTAMPLA CU RESTUL?CU O FLOARE NU SE FACE PRIMAVARA.

  RĂSPUNDE
 229. Toata stima, apreciere si respect pt acest OM!

  RĂSPUNDE
 230. deci se poate 😉

  RĂSPUNDE
 231. Stimate domn Dimitrie musca , in afara de cele mai sincere complimente, si respect pentru munca dumneavoastra , daca va iubiti tara mai scoliti domnule niste oameni inimosi si trimitetii in punctele cheie din Romania , ca potential avem , si de inteligente si de harnicie , dar politicienii ne sufoca lent si fara sansa de supravietuire !

  RĂSPUNDE
 232. vorbea cineva aici de Europa, de utilaje; Ceare a face Europa cu utilajele? OAMENII LE-AU CUMPARAT DOMNILOR ACESTE UTILAJE, puteau sa le cumpere si din America;

  RĂSPUNDE
 233. anul trecut s-au obtinut recolye max de grau la ha in toata tzara, climatul a fost f bun pina in iunie, la recoltare, dar nemernici ca Tarata, caruia i s-a vandut insula mare au Brailei, plus tot felul de jigodii care au aparut la TV, au acuzat seceta din vara care a adus o ,, SCADERE”a productiei si cresterea pretului; NOI SANTEM ROMANI!!! vad ca multi elevi sant interesati de gramatica, in loc sa-i inttereseze esentialul; cum spunea TUTEA: aflarea romanului in treaba!!!

  RĂSPUNDE
 234. chiar asa ar trebui ca domnul MUSCA sa fie ministrul agriculturii nu unul fara experienta ca DANIEL CONSTANTIN

  RĂSPUNDE
 235. si cum procedam daca avem pamintul arendat?

  RĂSPUNDE
 236. respect

  RĂSPUNDE
 237. VA admir ca inca tineti CAP-ul in picioare, singurul ramas din tara! Dak ramaneau asa in toata tara, poate se mai fabricau si tractoare la Brasov.

  RĂSPUNDE
 238. dah adevarat se stie domnul musca cel mai bun

  RĂSPUNDE
 239. 7500 hectare de la 2300 de prorpietari? 10 milioane profit din care ar trebui sa traiasca 2300 de oameni? Mi se pare ca situatia ii convine doar conducatorului de CAP

  RĂSPUNDE
 240. Bravo !!! Mister Dimitrie Musca and Respect!!!

  RĂSPUNDE
 241. La 7500 hectare ×150euro /ha subventie cred si io’ ca nu e greu sa faci agricultura.e floare la ureche cu asa suma din subventie.daca n.ar mai fi subventia toata agricultura se duce de rapa.asa ca mai putine laude….

  RĂSPUNDE
 242. Da dar salariul minim in romania este mic si restul care lucreaza ca ajutori peacolo stiu si eu nu cred ca castiga toti 2000 de euro sau care pazesc sau care muncesc culeg stiu si eu.

  RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
ABONAMENTE CONTACT PUBLICITATE TERMENI ȘI CONDIȚII COOKIES