• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier bulgar: Am încasat toată subvenția încă din aprilie. Am primit 140 euro/ha și plătesc circa 400 euro/ha arendă

    Gabriela Gimbășanu -

    Subvenții plătite în luna aprilie! Se pare că vecinii noștri din Bulgaria s-au mișcat mai bine în privința ritmului cu care au fost efectuate plățile către fermieri. Este adevărat că bulgarii au luat decizia de a opta pentru scheme mult simplificate față de țara noastră. 

    Alexander Dimitrov este un fermier pentru care agricultura înseamnă mai mult decât o afacere, este o moștenire de familie. Fermier la a treia generație, Dimitrov lucrează 700 de hectare în localitatea Ruse, din Bulgaria. Terenul fermei se află la granița cu România și este considerat a fi unul dintre cele mai fertile din zonă. Pe Alexander Dimitrov l-a întâlnit în cadrul unui eveniment organizat de compania Monsanto, chiar în ferma lui, el fiind cel care găzduiește cea mai mare platformă Monsanto din Bulgaria – Centrul de Excelență DEKALB.

    În luna aprilie toți fermierii își primesc subvențiile

    În ceea ce privește achitarea obligațiilor pe care agenția de plăți le are față fermierii bulgari, fermierul Dimitrov ne-a spus că subvențiile i-au fost virate încă din luna aprilie. Nu a fost plătit doar el, ca agricultor, ci în aceeași perioadă au fost achitați banii și către crescătorii de animale.

    Nici în Bulgaria nu pot spune că lucrurile stau foarte bine la capitolul subvenții. Pentru anul de cerere 2015 eu am avut de încasat o singură subvenție în valoare de circa 140 de euro pentru un hectar. Așa cum se întâmplă peste tot în Europa, subvențiile aferente anului 2016 le vom încasa anul viitor în luna aprilie. Aceasta este luna în care și în acest an ne-am primit bani. În luna aprilie, toți fermierii, fie că activează în sectorul zootehnic, fie că activează în sectorul vegetal își primesc subvențiile. Luna aprilie este luna în care ne intră banii în fermă. La noi nu se acordă avans, dar la sfârșitul lunii aprilie se achită toate subvențiile datorate fermierilor”, a declarat pentru Agrointeligența Alexander Dimitrov.

    Schemele alese de statul bulgar sunt simplificate

    În ferma ce se întinde pe 700 de hectare, fermierul bulgar cultivă anual porumb, orz, floarea-soarelui și grâu. Nu are culturi speciale cum sunt cele legumicole, pomicole sau culturile proteice care sunt recompensate suplimentar prin subvenții substanțiale.

    Avem 700 de hectare, dintre care 150 de hectare sunt irigate. Aceasta este și suprafața de porumb pe care o cultiv, pentru că porumbul îl cultiv numai la irigat. Sistemul de irigații l-am făcut cu cei de la Netafim și m-a costat undeva puțin peste 2.000 euro/ha. În general am ales să am o schemă de cultură mult simplificată și am cultivat porumb, orz, floarea-soarelui și grâu. Dacă la porumb, la irigat am o medie de 17 tone/ha, la grâu am undeva la 7 tone/ha. Porumbul este mai bine plătit, dar la grâu aproape că ies în pierdere. Tocmai de aceea, începând cu anul următor mi-am propus să înființez 100 de hectare de lucernă, o cultură care este recompensată și cu o subvenție suplimentară. În general, în Bulgaria s-a mers pe ideea de a sprijini suplimentar prin subvenții mai mult culturile legumicole, cele pomicole și creșterea animalelor de rasă”, ne-a explicat fermierul bulgar.

    sistem de irigatii
    La ferma din Ruse, tot porumbul e irigat. Investiția a fost de 2.000 de euro/ha

    4.000-7.000 euro/ha prețul terenului arabil

    Alexander Dimitrov este la a treia generație de fermieri și încearcă să transmită această moștenire de familie și copiilor. În prezent, atât fiul, cât și fiica sa îl ajută în administrarea fermei Bioland.

    M-am apucat de agricultură acum 16 ani, conștient de cât de greu se susține această activitate. Odată cu trecerea timpului am prins drag de fermă și ceea ce vedeți la mine în fermă nu prea vedeți în multe ferme din Bulgaria. Am ales să investesc pentru că mi-am dat seama că fără investiții nu prea poți face profit din agricultură. Mă aflu într-o zonă agricolă extrem de bună, terenul este unul dintre cele mai fertile. Aici prețul terenului pleacă de la 4.000 euro/ha și ajunge la 7.000 euro hectarul în zona Dobrich”, a mai spus fermierul.

    DSC_0165 DSC_0121 DSC_0112

    Arenda este de două ori mai mare decât subvenția

    Suprafața arabilă a Bulgariei este de 3,4 milioane de hectare, iar rotația culturilor este destul de precisă, fermierii neavând la dispoziție foarte multe culturi pe care le pot înființa. Suprafața restrânsă face ca competiția dintre fermieri să fie una destul de ascuțită., În total sunt 179.000 fermieri, dar 90% din suprafața arabilă a Bulgariei este lucrată de 5.000 de fermieri, acesta fiind și segmentul de ferme comerciale. În ceea ce privește cultura de porumb, Bulgaria are 1.600 de fermieri care cultivă 98% din suprafața alocată culturii de porumb. Tocmai de aceea nevoia de terenuri comasate a dus la creșterea rapidă a nivelului arendei.

    Am 700 de hectare din care o parte în proprietate și restul luat în arendă. Costul cu arenda este cel care trage destul de mult în jos profitabilitatea. În zonă au apărut foarte mulți investitori interesați să cumpere suprafețe însemnate de teren și tocmai de aceea sunt nevoit să ridici arenda, să-i conving pe oameni să-și păstreze terenurile. În prezent plătesc în jur de 400 euro/ ha, un preț destul de mare având în vedere că prețul de valorificare la cereale în special, este foarte mic”, a explicat fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou