• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ziua Agriculturii Durabile la ferma Agronova din județul Olt: Un eveniment cu soluții pentru problemele fermierilor din sudul țării

    Gabriela Gimbășanu -

    Cunoștințele, experiența și secretele de cultură nu se pot cumpăra. Ele trebuie împărtășite, explicate și însușite. Este gândul cu care am plecat ieri înapoi spre București după o vizită în ferma Agronova din Gura Padinii, județul Olt, o vizită organizată ca un veritabil eveniment împreună cu Asociația Agricultură Integrată Durabilă Economic Rentabilă (AIDER).

    agronovadsc_0001 dsc_0003

    Ziua Agriculturii Durabile: o zi plină într-o fermă mare din România. O fermă care, însă, prin prisma terenurilor pe care le lucrează, este una care întâmpină multe greutăți, probleme pentru a căror rezolvare apelează la noile tehnologii de cultură și la răbdare. Exact aceste soluții au atras fermierii din zona de sud a României la Agronova, agricultori care exploatează la rândul lor suprafețe însemnate și care sunt interesați de efectul aplicării tehnologiilor moderne, dar și cât de mult ajută aceste tehnologii să faci față provocărilor climatice și de sol specifice Olteniei.

    AIDER este o asociație aflată la început de drum, care și-a început activitatea în luna octombrie 2015 și de atunci și până acum a reușit să reunească peste 40 de fermieri și peste 100.000 de hectare.

    presedinte-aider

    ”AIDER este o asociație pentru fermieri, care aparține fermierilor. Scopul asociației noastre este acela de a asigura schimbul de experiență între fermieri. Facem niște broșuri, avem un site și avem un angajat care merge la fermieri, adună experiențe, face poze și prezintă tehnologiile care se fac în ferma respectivă în așa fel încât informația să ajungă cât mai repede la fermieri”, a declarat în deschiderea evenimentului Arnaud Charmentant, președintele Asociației AIDER.

    Imediat după discursul președintelui AIDER, cea care s-a înscris la cuvânt a fost Alina Petrea, persona de legătură între AIDER și fermierii, membri asociației.

    ”AIDER reprezintă punerea în practică a unei a treia orientări, aflată la jumătatea drumului între agricultura intensivă și cea ecologică. Principalele noastre obiective sunt marcate de schimbul de experiență între fermieri. În acest sens am organizat evenimente în câmp, iar acesta este al treilea eveniment. Urmează să mai avem un eveniment spre sfârșitul anului. Un alt obiectiv al asociației este promovarea agriculturii durabile. În acest sens avem covorul vegetal care va veni în sprijinul fermierilor pentru a respecta mediul și solul și pentru a păstra fertilitatea în scădere”, ne-a spus Alina Petrea, responsabila asociației AIDER.

    dsc_0032

    Alin Didă, directorul general al companiei Agronova, le-a mulțumit fermierilor care i-au trecut pragul și a fost cel care i-a însoțit pe fermieri pe parcursul vizitei în ferma de pe malul Dunării.

    alin-dida-manager-agronova

    ”Lucrăm acest teren din 2010, suntem la anul șase de cultură. În principal cultivăm toate culturile clasice: porumb, floarea-soarelui, grâu, iar de doi ani avem o fabrică pentru deshidratat lucernă și avem cam 1.350 de hectare cultivate cu lucernă. Am insistat ca la eveniment să fie prezenți foarte mulți fermieri. Vreau să vorbim, să puneți întrebări, să mergem la câmp. Fiecare inginer va vorbi despre cultura de floarea-soarelui, porumb și lucernă. Suntem deschiși și vă putem răspunde la tot ce vreți să aflați. Administrăm în fostul IAS Corabia peste 7.000 de hectare, din care 800 ha nu pot fi lucrate și 200 de hectare reprezintă canalele de irigații, care sunt canalele de desecare, dar care se folosesc și la irigații. Avem 23 de ferme, din care numai câteva sunt renovate și le folosim ca sedii de fermă”, ne-a spus în deschiderea evenimentului Alin Didă, directorul general al companiei Agronova.

    În cadrul vizitei la ferma din județul Olt, fermierii au putut vedea în câmp un lot experimental de covor verde realizat cu sprijinul companiei Caussade-Semences, au văzut parcul de tractoare al companiei, dar și culturile de porumb, floarea-soarelui și au asistat la efectuarea operațiunii de cosit lucerna, după care s-a mers la fabrica de deshidratat lucernă.

    dsc_0185 dsc_0191dsc_0157 dsc_0127 dsc_0057 dsc_0074 dsc_0082 dsc_0083 dsc_0067 dsc_0108 dsc_0072 dsc_0063 dsc_0054dsc_0281 dsc_0282 dsc_0276 dsc_0207 dsc_0239 dsc_0251 dsc_0266

    Despre societatea Agronova

    În 2010 când au început activitatea au găsit un teren care nu mai fusese lucrat din 2006, de când zona a fost inundată.

    Terenul pe care cei de la Agronova îl lucrează nu este nici pe de parte un teren ușor de cultivat, având în vedere poziționarea lui, în imediata apropiere de Dunăre, dar și pentru că nefiind cultivat timp de patru ani, rezerva de semințe de buruieni este una destul de însemnată.

    Terenul nu este unul uniform nci măcar în interiorul aceleași sole, astfel că inginerii de la Agronova întâmpină mari dificultăți la înființarea și întreținerea culturilor. Din cele 7.313 de hectare pe care le lucrează în zonă, 800 de hectare nu pot fi cultivate, fie pentru că nu s-a reușit înlăturarea buruienilor, fie pentru că acele terenuri sunt foarte nisipoase și asta duce la o levigare rapidă a apei și a elementelor nutritive, sau sunt zone unde apa băltește pe teren, având în vedere faptul că este o zonă de luncă, iar pânza freatică este la suprafață. În general societatea cultivă: porumb, lucernă, floarea soarelui, grâu, orz și orzoaică.

    Peste 4.000 de hectare din fermă sunt irigate, iar sistemul de irigații a fost refăcut la preluarea terenului.

    dsc_0132 dsc_0139 dsc_0142


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție