Creșterea animalelorŞtiri agricole

Dr. Mihai Petcu: ”România are crescători de vaci și killeri de vaci”!”

La ora aceasta asta, România are crescători și ”killeri”, adică ucigași de vaci, consideră doctorul veterinar Mihai Petcu, fermierul care conduce, din 1973, Agroindustriala Pantelimon, acum singura fermă de vaci din jurul Capitalei. Reputatul crescător de vaci de lapte din rasa Holstein îi arată cu degetul pe cei care își bat joc de animale doar pentru a face profit.

”La oras asta, România are crescători și killeri de vaci. Crescătorii care se ocupă de creșterea vacilor- și între aceștia mă număr și eu – am un nucleu de strămoși aduși din Danemarca din 1973 și am niște fișe zece generații înainte, trase în plastic cu care au venit vacile. (…) De atunci eu am crescut vacile și teza mea de doctorat arată că de la 4.000-4.500 de litri cât aveau vacile acelea, am ajuns la 10.000-12.000 de litri la vacile actuale. (…) Eu ca un crescător de vaci cu experiență am vândut între 2.000 și 2.500 de junici gestante. Revin la contemporanii noștri killeri. Kilerii de vaci cumpără vaci de afară. Dacă eu aș vinde junici și am 120 de junici, eu îmi opresc jumătate, jumătate le vând. Efectiv foarte uniform pentru că din 1973 le tot cresc la mine și le păstrez pe cele performante după prima sută de zile de lactație. Dacă te duci și iei de afară, olandezul și danezul păstrează mâna întâi pentru el, mâna a doua o dă olandezului sau danezului – pentru că ei sunt naționaliști înnăscuți, mâna a treia o dă Spaniei și Portugaliei cu 2.000 de euro, mâna a patra, de abia, românilor. Vin de acolo de pe o pășune ca iarba pe care stăm noi, cu o copită sensibilă la betoane, vin dintr-un aer foarte curat, de lângă o pădurice cu pârâu, le introducem și le îngrămădim”, a declarat dr. Mihai Petcu la emisiunea ”Viața Satului” de pe TVR 1.

Petru arată că în acest moment, România mai are un efectiv de sub un milion de vaci de lapte adevărate și că în curând, aceste animale vor dispărea, ajungând ”exponate de Antipa”.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Am urmărit emisiunea și pot spune că omul acesta a avut dreptate în tot ce a spus…astfel de oameni ar trebui să ocupe principalele funcţii la conducerea ţării…oameni care lăcrimează atunci când vorbesc de cum România a fost îngenuncheată..sincer mi-aș dori o copie a acelui interviu…jos pălăria pt dr Mihai Petcu!

Scrie un comentariu