• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! SUBVENȚIA APIA 2016: SAPS – 96,88 euro/ha, ÎNVERZIRE – 57,37 euro/ha, PLATA REDISTRIBUTIVĂ – 5 sau 48,85 euro/ha și TINERI FERMIERI – 22,87 euro/ha

    Roxana Dobre -

    SUBVENȚIA APIA pe suprafață aferentă în 2016! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a fixat cuantumul pe care îl va primi fiecare fermier pe suprafața pe care o lucrează, primele sume urmând a fi virate din 17 octombrie, ca avans din schemele aferente cererii pe anul în curs. Reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro sunt primii care vă prezintă cuantumul subvențiilor APIA și banii ce vă vor virați ca avans până cel târziu pe 1 decembrie, dată după care trebuie să înceapă plata integrală.

    Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat în exclusivitate pentru cititorii Agrointeligența – www.agrointel.ro care este suma pe care agenția de plăți o va vira ca și avans. Banii corespund plăților pe suprafață, iar fermierii care primesc sigur acești bani sunt cei care nu se află în eșantionul de control.

    Pentru campania 2016 vom avea un cuantum de SAPS 96,88 de euro la hectar, Plata redistributivă, nivelul de 1-5 hectare 5 euro pe hectar iar nivelul 5-30 de hectare avem 48,85 de euro pe hectar. Pentru înverzire avem 57,37 de euro pe hectar și schema de tânăr fermier 22,87 de euro pe hectar. Dacă vom face un calcul a cuantumului pe hectar rezultă că un fermier o să primească 182 de euro pe hectar dacă la plata redistributivă are până în 5 hectare. Iar cei care dețin peste 5 hectare la plata redistributivă 225, 97 de euro pe hectar. Procentul va fi cel mai probabil de 69%, aproape de limita de 70% cât ne permit regulamentele europene și 84 % pentru măsurile de dezvoltare rurală unde avem limita de 85%.  Plățile vor începe pe 17 octombrie, având în vedere că data anunțată inițial, cea de 16 octombrie, pică într-o zi de duminică”, ne-a spus, exclusivitate, directorul general al APIA.

    Anterior, Adrian Pintea ne-a declarat că anul acesta nu se va plăti doar avans din plata unică pe suprafață – SAPS ci și din schemele de bază. ”România a acordat anul trecut avans doar pe Schema de plată pe suprafață (SAPS) dar anul acesta vom da avans pentru următoarele scheme: SAPS, Plata Redistributivă, Tânăr fermier, Înverzire și pentru Micul fermier. Plus, avem avans din bugetul FEADER respectiv Măsura 10 agromediu, Măsura 11 agricultură ecologică și Măsura 13 zone defavorizate. Așa cum am spus, în regulamentul 699 s-a stabilit pentru fiecare dintre acestea pe care le-am enumerat, care sunt sumele dar și cuantumul total alocat României iar în Regulamentul 1617 din 2016 care a apărut în 8 septembrie s-a stabilit că pentru anul de cerere 2016 statele membre pot să plătească avansuri de până la 70% în cazul plăților directe, bani ce se dau din bugetul FEGA, și 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale. Deci fiecare țară hotărăște ce procent din schemele amintite acordă deci putem merge spre exemplu pe 69% din schemele acordate din bugetul FEGA sau 84 % din cele acordate din bugetul FEADER”, ne-a explicat în exclusivitate directorul general al APIA, Adrian Pintea.

    Suma pe care APIA a fixat-o pentru anul 2016 este mai mare decât cea de anul trecut, primul an în care legislația europeană a permis achitarea unui avans. În 2015, cuantumul avansului din plata unică pe suprafață a fost de 236 de lei, respectiv 53,4198 de euro/ha – aproape 70% din SAPS-ul fixat la acel moment la 77,42 de euro/ha. La data de 30 noiembrie 2015, până la miezul nopții, APIA reușise să finalizeze efectuarea plăților în avans la nivelul întregii țări pentru un număr de 602.149 de dosare însumând 255.442.133 euro.

    Cursul la care se face conversia din euro în lei pentru anul de cerere 2016 este cel din data de 30 septembrie, fixat de Banca Centrală Europeană la valoarea de 4,4537 lei pentru un euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Urări de Crăciun scurte. Mesaje de Sărbători pentru prieteni și familie

    Ultimele știri

    Variola la păsări. Semnele bolii, tratament Cum iese Dan Lăzărean în câștig cu legume cultivate pe numai 1.300 mp Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți!