Soluții pentru grădinăŞtiri agricoleViaţa la ţară

La ce distanță se plantează pomii fructiferi

Foto: www.starkbros.com

Distanța la care se plantează pomii fructiferi trebuie calculată în funcție de speciile cu care se înființează livada. Astfel, spre exemplu, cireșul sau nucul au nevoie de o distanță mai mare între și pe rânduri, comparativ cu mărul sau părul.

Fără a ne referi la plantațiile super-intensive de pomi fructiferi, ci luând în calcul livezile cu densitate medie de arbori, avem următoarele recomandări:

  • distanța de plantare pentru meri, peri, pruni, caiși sau piersici – 4 X 4 metri, adică 4 metri distanță între rânduri și 4 metri distanță între pomii plantați pe rând.  Astfel, pentru o suprafață de 1.000 de metri pătrați este nevoie de 1000/16=62,5. Așadar, pe 1.000 de metri pătrați puteți crește circa 62 de pomi fructiferi.
  • distanța de plantare pentru cireș – 5 X 5 metri sau 5 X 4 metri, adică 5 metri distanță între rânduri și 5 sau 4 metri distanță între pomi pe rând.
  • distanța de plantare pentru nuci – 5 X 5 metri. Ca și în cazul cireșului, acești arbori au coroana mai mare și au nevoie de mai mult spațiu – cel puțin 5 metri!

În cazul plantării pomilor fructiferi în apropierea unui gard, distanța minimă e stabilită prin lege

Distanța față de hotar (proprietatea vecinului) este reglementată prin lege începând cu 2007. Potrivit legii pomiculturii “cei care vor să planteze pomi fructiferi în grădini şi curţi trebuie să respecte anumite distanţe faţă de proprietatea vecinilor: doi metri de la gard în cazul pomilor de talie mică şi trei, în cazul celor mai înalţi”. O distanță mai mică de 2 metri pe propriul teren față hotar ar duce la imposibilitatea vecinului să planteze pomii săi la o distanță de 2 metri față de gardul lui din motivul de la punctul de mai sus: pomii ar fi prea aproape și coroanele s-ar intersecta, iar iluminarea ar fi compromisă.

Ca și regulă simplificată privind distanțele de plantare pentru pomii fructiferi în grădină, avem 2 metri față de proprietatea vecinilor și 4 metri între ei, exceptând cireșul și nucul, unde se recomandă distanțarea de 5 metri.

8 comentarii

  1. Bună.
    Am și eu o întrebare.Am plantat pomi fructiferi la aproximativ 2m distanta intre ei și nu știu dacă este corect (pomii cresc pana la un metru și puțin peste)

  2. Și alunii? Vreau sa plantez 60 de aluni în gradină, la 4x4m (sau chiar 3,5m între rânduri, ca să respect distanța de 2m față de vecin), dar unii zic că pot și la 2m pe rând. Vreau să-i conduc monotulpină, din soiuri ce se pretează la sistemul ăsta. Aflu pe net că alunii tufă cresc (neașteptat) mai înalți decât monotulpină.

    1. Alunul este un arbore care crește falnic și înalt. Între aluni trebuie păstrată o distanță de minim 6 metri 🙂

Scrie un comentariu