SUBVENȚII APIA 2017: Marii fermieri europeni cer egalizarea plăților pe suprafață!
Roxana Dobre -VESTE EXCELENTĂ pentru producătorii agricoli din România, VESTE DESPRE SUBVENȚIILE APIA PENTRU ANUL 2017! Fermierii care primesc subvenții de la Comisia Europeană, plătite prin APIA, vor avea cuantumuri mărite din 2017. Acesta este propunerea discutată de reprezentanții European Landowners Organisation (ELO), cea mai puternică structură de reprezentare a proprietarilor de terenuri agricole din Uniunea Europeană. O decizie finală despre subvenții ar putea fi luată în luna ianuarie când vor fi discutate elementele de simplificare a Politicii Agricole Comune (PAC).
Din partea României, la Adunarea Generală ce a avut loc în Malta a participat LAPAR, reprezentată de Laurențiu Baciu, liderul acestei ferederații care este membru cu drepturi depline în ELO.
Agrointeligența- www.agrointel.ro este singura publicație care a aflat ce s-a discutat la Adunarea Generală a membrilor European Landowners Organisation (ELO) și ce decizii importante se pregătesc la nivel european pentru fermieri.
”Pe 29 noiembrie am participat la Adunarea Generală a membrilor European Landowners Organisation (ELO), care a avut loc în capitala Maltei, la Valletta. Vreau să subliniez că trei sferturi din subiectele în discuții s-au rezumat la problemele din agricultura românească, începând cu subvențiile, vânzarea terenurilor dar și obținerea derogărilor pentru utilizarea neonicotinoidelor sau a glisofatului. Aș spune că a fost ca o Adunare Generală a României, a LAPAR-ului. La această întâlnire extrem de importantă s-au discutat tot felul de variante pe care se va merge în perioada următoare, inclusiv de modificare a Politicii Agricole Comune (PAC) lucru ce se va întâmpla în luna ianuarie 2017”, a explicat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, în exclusivitate pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro.
Liderul LAPAR a mai spus că la întâlnire au venit propuneri din partea tuturor celor circa 27 de țări participante și s-a pus foarte serios problema pe modificarea PAC-ului în ceea ce privește simplificarea lui și totodată reorientarea sprijinelor europene către țările slab dezvoltate, adică și România.
”La unison au fost de acord că nu este corect ca țările bogate să primească mai mult iar cele sărace mai puțin. În acest sens, unul dintre vicepreședinții ELO a avut un material care a fost foarte bine perceput în primul rând de noi, de România, material care reieșea o gândire cum o avem și noi. Și chiar el spune că nu putem vorbi despre o egalitate sau de o Uniune Europeană când nu suntem tratați la fel decât teoretic. În sensul acesta noi avem de pregătit un material pe care trebuie să îl înaintăm Comisiei Europene înainte de a avea loc dezbaterea privind modificarea PAC. Noi am cerut o aliniere la nivel național a cuantumurilor subvențiilor ținând cont de piața comună, de pretențiile pe care le avem”, a mai subliniat Laurențiu Baciu.
El ne-a mărturisit că mai erau și voci cărora nu le-au convenit aceste propuneri dar majoritatea participanților au fost de acord cu alinierea subvențiilor.
”Probleme din PAC care nu ne convin nouă au fost susținute și de colegii din alte țări pentru că nici ei nu sunt mulțumiți. Și aici aș aminti în primul rând birocrația excesivă care este în actualul PAC, s-a mai vorbit despre dezavantajele care sunt aduse fermierilor de schema de înverzire, s-a mai cerut ca atunci când vine vorba despre o strategie europeană fondurile să se aloce în funcție de necesitățile fiecărei țări. Ce au atras atenția colegii din alte țări, și noi am susținut ideea, că PAC-ul actual are o direcție de protecție socială decât de dezvoltare și performanță. Faptul că se alocă fermierilor sume foarte importante la care efectul este zero. Supriza noastră a fost că la majoritatea subiectelor s-a exemplificat de fiecare dată România, România, România”, a conchis liderul LAPAR.
Simplificările Politicii Agricole Comune vor fi dezbătute pe durata lunii ianurie anul viitor, urmând să fie intre în vigoare pentru cererea unică și plățile directe aferente lui 2017.