AJUTOR DE MINIMIS ÎN APICULTURĂ. Anunțul ministrului Achim Irimescu pentru crescătorii de albine
Roxana Dobre -VESTE PROASTĂ pentru apicultorii români! Cu producții de miere mai mici în acest an, crescătorii de albine afectați de secetă pe de-o parte, de ploi care au împiedicat culesul pe de altă parte, își puneau speranțe să primească sprijin financiar din partea guvernului. Prezent în studioul Agrointeligența într-un interviu LIVE difuzat pe pagina de Facebook a publicației noastre, ministrul agriculturii Achim Irimescu a vorbit despre posibilitatea de a acorda un ajutor de minimis în apicultură.
Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a mărturisit în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, că avea prevăzut în bugetul pentru anul 2016 și banii pentru ajutorul de minimis care trebuia acordat stuparilor. Orice ajutor însă, fie el și de stat, trebuie să aibă acceptul de la Comisia Europeană iar pentru apicultură, spune ministrul, nu există destule date certe pentru a acorda acești bani.
”Îmi pare tare rău de ceea ce o să spun apicultorilor. Eu chiar aveam prevăzuți la buget banii și erau înclus și un sprijin de minimis pentru ei dar din păcate legislația europeană cere niște condiții! Care spun așa: pe baza datelor contabile fermierul trebuie să facă dovada că în cei trei ani anteriori a fost o producție de X, media este atât, și anul acesta a fost mult mai jos. Deci noi nu putem să mergem pe asumări sau pe presupuneri! Deci eu ca să dau ajutorul acesta, trebuie să îl justific iar această justificare se face cu date pe care trebuie să mi le dea producătorii. Atâta timp cât ei nu pot să vină cu aceste date nici eu nu mă pot justifica la Bruxelles!”, a explicat șeful de la MADR.
Vă reamintim că apicultorii așteptau un ajutor de 15 lei pe familia de albine deși inițial se spera chiar la 50 de lei. Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACA) a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că a depus în nenumărate rânduri cereri pentru acordarea unui sprijin financiar la Ministerul Agriculturii.
Din 2014 apicultorii nu au mai primit ajutoare de minimis, când majoritatea stupinelor au fost afectate de ploi. Atunci apicultorii au primit 4 lei/familia de albine pentru o stupină de până la 75 familii și 7,5 lei/familia de albine pentru o stupină cu peste 75 familii.
România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, și deține un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine.