• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!

    Roxana Dobre -

    Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a vorbit în cadrul conferinței care a marcat 20 de ani de activitate a Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) despre relația e care a avut-o cu această instituție din poziția de președinte al Comisiei de Agricultură din Parlament, dar și de ministru.

    Adrian Chesnoiu a declarat astăzi, joi – 21 noiembrie, în cadrul conferinței aniversare a ANSVSA că instituția a reușit să ducă cu brio luptele cu diversele epizooti cu care s-a confruntat țara noastră. Acesta a făcut și un scurt instoric a instituției, de la înființare până în prezent.

    Citiți și: ANSVSA – 20 de ani de activitate. Alexandru Bociu, ANSVSA: Proiect de digitalizare pe fonduri europene, aviz pozitiv!

    ANSVSA a împlinit 20 de ani de la înființare (foto: Vlad Pahonțu)

    Adrian Chesnoiu a trecut în revistă istoria ANSVSA de la înființare până în prezent. ”Este într-adevăr o onoare să fim astăzi la moment de sărbătoare invitați de către Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor să celebrăm un moment important în istoria acestei instituții. Și dacă vorbim de istorie, aș vrea să fac o scurtă trecere prin ceea ce înseamnă meseria și pasiunea de medic veterinar, dacă ar fi să începem de la 1762 de la înființarea primei școli de medicină veterinară la Lion și să parcurgem prin parcursul istoriei cu prima școală de medicină veterinară românească de la 1861, după Unirea Principatelor Române la București, ajungem cumva într-o perioadă extrem de complicată pentru istoria României, perioada interbelică, unde personalități de renume ca Alexandru Locusteanu acum pe tine Alexandru (Alexandru Bociu, președintele ANSVSA n.r) te cheamă și duci mai departe această moștenire a primului președinte le Asociației Medicilor Veterinari din România”, a spus fostul ministrul al Agriculturii.

    Acesta a mărturisit celor prezenți la eveniment că relația pe care a avut-o cu condcuerea ANSVSA, atât ca președinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților cât și ca fost ministrul al Agriculturii, a fost una extrem de bună.

    ”Ajungem, iată, într-o perioadă premergătoare a aderăririi României la Uniunea Europeană și, așa cum foarte bine ai spus Alexandru, anul 2004, care a marcat, de fapt, alipirea unei sintagme extrem de importante siguranța alimentară la ceea ce a existat în România până la acea vreme siguranța sau, mă rog, asigurarea sanitar-veterinară a activităților de creștere a animalelor în țara noastră. Ca președinte al comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, dar și ca fost ministru al agriculturii, am avut o colaborare extraordinară cu conducerea acestei instituții, cu domnul președinte Alexandru Bociu, cu vicepreședinția acestei instituții, domnul Oleleu, domnul Păle, domnul Ciutac și remarc în sală și prezența unor foști președinți ai autorității, a domnului Mănăstireanu, a domnului Liviu Harbuz, a lui Geronimo Brănescu, sper să nu fi ratat pe cineva, dar sunt oameni care și-au pus în slujba binelui acestei autorități, toată experiența lor profesională și au făcut posibilă existența ei în forma în care acționează”, a mai punctat Adrian Chesnoiu.

    Citiți și: Șefii de siguranță alimentară din UE, la București! Alexandru Bociu, ANSVSA: Este o premieră pentru România!

    Adrian Chesnoiu: În acești 20 de ani de activitate ați trecut cam prin toate epizootiile care puteau apărea într-o țară

    Adrian Chesnoiu a mai punctat în discursul său că medicina veterinară a apărut odată cu apariția omului, pentru că oamenii au fost în permanentă simbioză cu creșterea animalelor și a subliniat că dacă până în 2004 medicii veterinari erau prezenți în fiecare fermă, în fiecare gospodărie în care exista un animal, din 2004 încoace au apărut și sunt prezenți și în fiecare locuință, acolo unde fiecare cetățean pune în fiecare zi pe masa lui și a familiei lui alimente care trebuie să fie sănătoase,

    ”De foarte multe ori, mai ales în medicina actuală, suntem obișnuiți să tratăm, dar cred că un rol extrem de important îl are și prevenirea. Și dacă facem o prevenire foarte bună atât pentru sănătatea animalelor, cât și pentru sănătatea umană, atunci nivelul de sănătate al populației va crește foarte mult”, a mai spus Chesnoiu.

    Acesta a amintit și de perioadele grele pe care a trebuie să le înfrunte ANSVSA, prin ”lupta” cu diverse boli care au apărut pe teritoriul țării noatre. ”N-ați avut o perioadă ușoară, m-aș referi așa în acești 20 de ani de activitate ai dumneavoastră ați trecut cam prin toate epizootiile care puteau apărea într-o țară și ați început, cred, cu gripa aviară. Ați continuat apoi cu pesta porcina africană și, iată, mai nou, cu pesta micilor rumegătoare. Epizotii la care dumneavoastră, ca profesie, ca un corp profesional, ca autoritate de sine stătătoare, ați venit cu răspunsurile prompte și ați limitat efectele acestor boli. Nu este puțin lucru, sunt provocări foarte mari, cred că vor continua și în perioada următoare, pentru că atâta timp cât evoluăm și bolile vor evolua atât la nivel uman, cât și la nivelul animalelor și atunci trebuie să găsim împreună răspunsurile potrivite pentru a limita efectele acestor situații de urgență. Am susținut de fiecare dată și susțin și în încheierea pledoariei mele că Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor reprezintă un pilon de stabilitate în dezvoltarea României”, a mai arătat adrian Chesnoiu.

    Fostul ministru a transmis și un mesaj către autorități, cele care, crede el, ar trebui să înțeleagă că ANSVSA este o instituție esențială pentru bunăstarea și sănătatea fiecărui cetățean.

    ”Știți ce aveți de făcut! Continuați pe drumul acesta! Aveți noi partenerii pe care cred că doreați să-i aveți. Poate ar trebui ca pe viitor să înțelegem toți decidenții și toți factorii politici că această autoritate este esențială pentru bunăstarea și sănătatea fiecăruia dintre noi și a comunităților în care fiecare dintre noi locuim. Trebuie un buget adecvat. M-a bucurat foarte mult să aud anunțul dumneavoastră cu privire la acest proiect important de digitalizare, pentru că într-o eră a viitorului trebuie să avem un răspuns rapid, pe măsură și asta nu o putem face decât având date certe și culese în timp real pentru a putea genera răspunsurile potrivite la provocările viitoare. În materie de politici publice, vă încurajez să veniți în continuare cu acele direcții de acțiune care să răspundă provocărilor viitorului, să învățăm din trecut și, pe baza a ceea ce am avut de înfruntat în trecutul și prezentul nostru, să construim răspunsurile provocărilor viitoare. La ceas aniversar vă doresc multă putere de muncă, mult succes. Rămâneți o echipă unită. Cred foarte mult în activitatea dumneavoastră și pe 15 mai, în fiecare an, sărbătorim ziua Medicului veterinar, am participat, fiind invitat, la multe astfel de evenimente în țară. Cunosc foarte mulți dintre directorii celor 42 de direcții sanitar-veterinare din țară prezenți la acest eveniment și chiar sunt bucuros să spun că așa poate la final de mandat, în calitatea de președinte al comisiei pentru agricultură și deputat în Parlamentul României, cred că am fost un partener de nădejde, și sper ca pe viitor să continuăm colaborarea noastră oriunde ne-am aflat. La mulți ani, medicilor veterinari! La mulți ani, ANSVSA!”, a încheiat Chesnoiu.


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Ce putem planta lângă sau sub un nuc Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației! Turcia preferă porumbul din Ucraina datorită calității sale superioare