Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

VESTE PROASTĂ pentru FERMIERII CONTROLAȚI DE APIA!

Marea majoritate a fermierilor care au intrat în eșantionul de control de la APIA nu au primit încă nici un leu din plățile directe aferente anului de cerere 2016. Sunt și excepții, însă cei mai mulți agricultori așteaptă subvențiile întrucât nu au putut fi autorizați la plată. Conform celor mai noi date venite din teritoriu, doar opt sunt județele unde s-au finalizat controalele la fermieri.

Un oficial din cadrul APIA a declarat zilele trecute că deși s-au făcut toate eforturile, controalele APIA nu sunt finalizate în majoritatea județelor. Astfel, pentru județul său, directorul executiv adjunct al APIA Olt, George Dumitrescu, a arătat că mai este sunt verificat 13% din exploatațiile aflate la control. Conform informațiilor furnizate de același reprezentant în teritoriu pentru Gazeta Nouăfermierii controlaţi ”îşi vor primi subvenţia pe suprafaţă în februarie-martie”.

„Mai avem 13% din fermieri de verificat, până la finalul lunii o să terminăm. Nu suntem singurul judeţ din ţară care nu a finalizat controalele, doar opt au terminat. În niciun an nu am terminat atât de târziu, însă imaginile prin satelit ne-au venit foarte târziu, iar eşantionul de control stabilit pentru Olt a fost foarte mare”, a spus George Dumitrescu.

Problema este că au fost constate nereguli la 60% din cei verificaţi până acum.

„Au fost constatate nereguli, iar toţi fermierii care sunt în această situaţie vor fi chemaţi luna aceasta pentru clarificare. La 60% dintre fermierii verificaţi prin teledetecţie au fost descoperite mici nereguli, suprapuneri sau există situaţii în care nu se vede clar cultura”, a adăugat Dumitrescu.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


48 comentarii

 1. Toata lumea se plinge de aceleasi lucruri dar cind vine vorba de fapte…fiecare se intoarce la ale lui.
  Natalia, scuze , dar las-o mai usor cu afirmatiile ca ai studii multe..se vede din felul Agramatical ( intentionat am scris cu majuscula) cite clase ai. Si poate ai curajul sa iti dai si numele real si SA NU MAI FOLOSESTI NUMELE ALTCUIVA.
  Vorbiti despre asociere? Cine cu cine?! Fermierii ii urasc pur si simplu pe proprietari, considerindu-i “mosieri”, iar proprietarii se considera pacaliti de fermieri atunci cind acestia se scuza tot timpul ca productia e slaba si viata grea in agricultura, ca motiv pentru neplata sau pentru plata infima a arendei.
  Atita timp cit si unii si ceilalti nu se vor respecta reciproc, proprietarii de terenuri intelegind ca au nevoie de utilajele, munca si priceperea in africultura a fermierilor si , la rindul lor fermierii nu vor intelege ca fara pamintul acestor “mosieri” nu ar avea nici ei un obiect al muncii, totul va merge la fel si peste cinci ani vor fi in continuare aceleasi discutii.
  Relatia proprietar- fermier este exact ca in relatia proprietar de casa- chirias.
  DACA chiriasul are putere, sa-si cumpere casa si sa nu mai apeleze la proprietarul acesteia injurindu-l ca e ” mosier” doar fiidca a facut sau a mostenit o casa inaintea lui.

 2. Fermierii sa plateasca zilierii cu ora sau cu norma,la preturi
  rezonabile,cel putin 3 euro ora de munca.Munca in agricultura se face sub cerul liber in conditii deosebite.Sau fermierii sa faca contract cu primariile pt folosirea celor cu ajutoare sociale apti de munca.Stabilirea programului de munca si plata
  pentru munca prestata.Ministerul muncii sa elaboreze o metodologie pentru angajarea zilierilor.Trebuie sa aiba dreptul la protectie sociala la fel ca toti angajatii.De altfel fermierii au tot felul de drepturi si ajutoare,pe cand zilierii sunt lasati la bunul lor plac.Ar fi bine ca zilierii sa formeze asociatii ale zilierilor,prin care fermierii sa angajeze zilieri,valaoarea orei de munca si conditiile asigurate.Sunt multe de spus despre organizarea agriculturii,
  dimensionarea propietatii funciare a fermelor cat si a nr.de animale.Nu este normal si economic ca un fermier sa detina mii de hectare si mii si mii de animale.Cum este acum o sa avem cateva mii de ferme si populatia rurala o sa devina iobagii lor cum a fost acum cateva sute de ani.Nici americanii nu au ferme de dimensiunea celor de la noi.Nimeni nu vede ca satele s-au golit de tineri care au fost nevoiti sa plece in strainatate.Sindicatele din agricultura se ocupa de drepturile fermierilor arendasi si marii mosieri.Cu parere de rau trebuie sa spun ca Romanii au o somnolenta permanenta.
  Nu se implica de loc sa vada ce fac imbecilii de politicieni cu tara lor.Stau cu mana intinsa ca niste milogi in loc sa lupte pt minima etica si moralitate in administrarea statului.
  Ar trebui sa nu mai stea cu mana intinsa,sa lase comoditatea si lenea ca sa spunem drept si sa impuna reguli echitabile pt toata lumea.Prima regula in agricultura ar trebui sa fie limitarea propietatii funciare minim 50 ha si maxim 200 ha.
  La fel si la detinerea nr. de animale.Asa o sa apara sute de mii de ferme familiale si bunstarea la sate cat si venituri
  rezonabile la bugetul de stat.Avem ca model tarile Europene unde dimensiunea propietatii funciare este facuta prin lege.

 3. Sunt foarte surprins sa observ că pe marginea unui subiect pe teme de fonduri europene se vorbește de.”securiști”. Oare de ce? Sunt peste tot, acoperiți sau la vedere chiar, cu afaceri în instituții. Au relații la vârf, dau bani, fac trafic de influență, își atrag acoliți și construiesc adevărae grupuri….Care sfidează pe oricine și orice regula.

 4. @Marc ce fel de tanar pensionar ? Ai fost militian sau militar cate ai luat ordonanta 1 miliard ai pensie de 60 miloane. Acum poti sa dai sfaturi la prostime ? Dar tinerii de azi vor iesi la pensie ? De unde daca lucraza la gheaburii mosierii de fermieri la negru. Cum sa lucrezi mecanizator la negru 15 ore pe zi cu 50 de lei pe zi. Oamenii la tara se duc sclavi pe banii astia ca nu au alta cale au ce manca dar facturile cu ce le platesc ? Ce viitor au acesti oameni ? De ai peste 4 milioane de romani lucreaza peste hotare.

  1. Ionel baiatule.Chiar crezi ca numai securistii ies la pensie la 50 ani. Sa te vad dupa 5 ani de laminor,otelarie sau mina.Mina de uraniu. Asa ca tine -ti frustrarile pentru tine

 5. Măi, nu vă mai certați, hai să vă arbitrez eu, că am făcut și agricultura și industrie! De mai mulți ani am renunțat la agricultură, pe care o făceam pe 20 ha, cu utilaje, se muncește mult, pe căldură, pe frig și se câștigă prost și deși în ultimul an unii au mai nimerit-o cu subvenții grase, se și trișează mult la subvenții, dar în general câștigul nu e pe măsura muncii, prețul produselor agricole e atât de scăzut că prefer să le cumpăr decât să le produc. Am păstrat numai stupii, doar 30, și o mică livadă cu 14 specii de pomi, 20 specii de arbuști și câțiva ari de legume ecologice, numai pentru familie. Așa că îmi permit să consum ce nici Țiriac nu are, fructe culese de o oră sau de un minut, (aproape) ecologice, inclusiv fructe exotice de care majoritatea românilor nici n-au auzit (goji, josta, amelanchiere, aronia, lonicera kamceatska, schisandra, kiwi fără peri,…).
  Da, dar eu sunt tânăr pensionar (de grupa I) și am o pensie ceva peste medie, am din ce trăi. Îi compătimesc pe bieții fermieri care lucrează câteva (zeci) de hectare și trebuie să trăiască din asta cu nevasta și copii.Lucrează 12-15 ore pe zi, inclusiv sâmbăta, ar merita să câștige cam două salarii medii pe economie, să scoată 30-40.000 lei profit net pe an, nu 20.000 ca salariatul mediu.

  1. Acum doi ani am fost afectati de seceta in zona, 70-90% din productie. De pe 22 de ha am castigat 6000 de lei care erau ajutorul de seceta, din care 1200 am platit la fisc, fiindca adeverinta de la primarie nu era conforma, si asa am stat sa intreb la fisc pe aia unde sa merg de m-am plictisit. Si am fost inspirat ca nu am dat azotul la porumb, am zis ca il dau vara la prima ploaie. Cand am vazut cum ii anul nu am mai dat nici erbicide. Ieseam pe zero. La porumb au fost 700kg/ha. Bine ca ma mai ocup si cu altele pe langa agricultura ca ai muri de foame cu toate subventiile si ajutoarele daca vin doi ani la rand seceta cum a fost acum doi ani, la preturile care se practica la vanzarea la tir. Si mentionez ca am utilajele mele. Oamenii care comenteaza altfel sunt fie dezinformati, fie vorbesc ca sa se afle in treaba.

 6. Cum sa se asocieze fermierii intre ei daca toti se tem de furat si saracie . Romanii suntem rai si invidiosi sa moara capra vecinului. E adevarat ca daca fermierii se vor uni vor fi mai puternici vor avea un cuvant greu de spus vor comasa suprafete mari de teren si vor face tehnologie rezultand o productie mai mare. Cauze ar fi multe care provoaca aceasta ura si invidie fara margini. Nivelul de trai din zonele rurale , salariul minim, perceptia de patron si democratia au fost intelese gresit in Romania. Diferenta dintre clasele sociale sunt unii putrezi de bogati care nu stiu ce sa faca cu banii arunca pe bijuterii sute de mii de euro si cei saraci care nu au ce pune pe masa sau cu ce imbraca sau incalta copiii. A disparut clasa de mijloc.

 7. Explicati va rog ce se intampla cu fermierii care nu au incasat toti banii pentru anul 2015? Ma numar printre cei care nu au incasat toti banii pe 2015 iar pentru 2016 nici un leut.

 8. Doamne ce vad aici pe forum.Parca suntem lupi în deșert.Asa zile am ajuns.Poate că așa se vrea .Destabilizare.Hai să ne ajutăm și să găsim soluții.
  Apropo,sunt și eu în eșantionul de control.Poate nu veniți acu pe troienile astea să vedeți haturile.😵😵

 9. Zic sa-si vadă fiecare de treaba lui, ca asa, tot uitându-ne ba funcționarii la agricultori, ba viceversa, bag sama ca ne cuprinde o oareșcare invidie nejustificata, din păcate.
  Ia mai bine sa ne unim, noi agricultorii, sa avem incredere si sa înființăm asociații. Asa vom obține mai multe drepturi, vom fi mai puternici si vom avea un cuvânt de spus. Cat câștiga funcționarul cred ca e mai putin relevant, da, hai sa-si vadă fiecare de ograda lui, părerea mea.

 10. nu ma bag in discutii dar sunt si eu curios cum au reusit fermierii sa isi achizitioneze utilaje de sute de mii de euro case imense masini care de care mai scumpe de la limuzine la suvuri . in tara adta din munca cinstita nu poti strange un leu. sa nu zica ei ca au stat cu sapa in mana si cu sudoarea fruntii au facut avere. e clar ca e inselatorie la mijloc.

  1. Curiosule afla ca agricultura necesita un angajament mare de capital, se recurge la creditare. Tare as vrea sa te vad fermier pe 150 ha +50vaci sau 300 oi.Sa-ti vad atunci opiniile.

 11. Ionel,Ionelule esti un lipitor de afise in post caldut la stat. De ce nu ai curajul sa devii antreprenor in orice domeniu vrei tu si sa nu dormi
  noptile de grija creditelor si a taxelor? As vrea sa facem schimb dar eu nu am pile pa partid sa pot sta la adapostul legii functionarului public.

 12. Cand vine vorba de munca la negru in agricultura nimeni nu vorbeste toti se fac ca ploau inclusiv autoritatile. Trebuie sa vina cineva cu sange rece si sa puna ordine in agricultura. Ade

  1. nu vrei tu omule sa angajezi 3 ciobeni cu salariul minim si sa platesti salarii si impozite din branza vanduta?

 13. Am observat din comentarii,că-și dau cu părerea toți”habarniștii in agricultura”si mai sunt si obraznici;jignesc!Pai mai “universitarilor” voi luați contact cu pământul numai când aruncați gunoaie pe el după un grătar si când intrați in el ca toti muritorii…! Balega va miroase,sa pliviți sau sa sădiți…va stricați unghiile,de sapa nu mai vorbesc…ce voi sunteți țărani…!? Sa va fie rușine !!!Hrana se produce cu truda,pământul trebuie respec tat!Pe cei care n-ul respecta,nici el nu-i rabda!

 14. In privinta locurilor de munca in mediul rural Dl Ioan are dreptate. Tineri de la tara nu au nici un viitor . Au si fermierii dreptatea lor au si ei problemele lor dar sa muncesti pe cineva fara forme legale nu este corect. Merg prin tara si vad pe terenuri multi oameni ba la vie legumicultura pomi sere solarii cartofi etc si sunt sigur ca aia sunt lucratori la negru Ne miram de ce in medoul rural e saracie

 15. Daca tot vorbiti de omenie vedeti de oamenii care lucreaza la negru sunt si ei oameni au si ei familii de intretinut au un viitor se gandesc la o pensie. Daca voi fermierii ii folositi numai in campanie ca pe sclavi muncindui non stop la negru dupa aia va stergeti cu ei la …..

  1. Draga Ion , nu le faci acte ca nu vor,nu stau pleacă, te fura,pe unii actele ii sperie si eu vreau sa am macar 5 oameni de baza cu contract in ferma da nu am ca nu vor nici pe 2000 lei

 16. Pentru d-nul Ioan: Domnule Ioan, permiteti să vă contrazic, cel putin in privinta studiilor. Din contextul afirmatiilor dvs., inteleg ca sunteti un functionar apia (intentionat am scris cu minuscule pentru ca, pana in prezent, nu face nimic ca si institutie pentru binele fermierilor, ci chiar ii induce in eroare uneori) si aveti studii superioare. Felicitari! Dar la fel as vrea sa va aduc la cunostinta, ca si fermierii cu 8 clase, dar si cei cu studii superioare de lunga durata – facultate + master, sunt toti oameni, indiferent de studii. In ceea ce ma priveste, detin studii de superioare de lunga durata, incluzand si un master pana in prezent, dar nu asta este important, ci faptul CA NU SUNTETI PREGATITI PENTRU POSTUL PE CARE IL OCULATI, pentru ca 90% din functionarii apia ocupaa posturile acelea strict politic, (daca v-ati pus deja intrebarea daca sunt invidios pe orice functionar apia – ca detine un job in aceasta institutie, raspunsul este NU), indiferent de compartiment. Este imposibil sa nu fie gasite nereguli in teren, oricat de mici- suprapuneri, pentru ca te anunta functionarul ca ai o suprapunere cu vecinul si trebuie sa te prezinti pentru a clarifica. Mergi frumos, rezolvi problema suprapunerii si la control te trezesti ca esti suprapus tocmai cu cel pentru care ai fost chemat la apia ca sa clarifici suprapunerea si mai mult decat atat, ai avut confirmarea telefonica din partea functionarului ca s-a rezolvat cu suprapunerea, d-nule Ioan! Despre ce vorbim? LASATI AROGANTELE, dvs. si restul colegilor din cadrul institutiei, invatati sa va indepliniti MACAR obiectivele din fisa postului si studiati. Studiati mult, pentru ca nu sunteti pregatiti profesional! Cu bine, un fermic!

 17. Cei care fac agricultura si cica dau de mancare populatiei nu trebuie controlati sau pusi sa plateasca impozite . Trebuie lasati in pace sa faca ce vor ei sa nu fie supusi legilor sa dea arenda cat vor ei daca o mai dau si pe aia. Sa aiba un tratament preferential sa se duca functionarii la ei dupa documente pentru subventii sau calamitati ei doar sa semneze. Au fost lasati necontrolati iar acum dupa ce sunt bogati au devenit obraznici.

 18. Dragi fermieri ce va plangeti toata ziua parca numai voi ati munci in tara asta. Ceilalti nu dorm muncesc mai mult ca voi. Vou munciti in campanii in rest… Daca nu e asa profitabil de ce faceti agricultura in continuare ? Pamaturile toate dunt lucrate nu vad teten nelucrat. Voi vreti profit imediat imbogatire peste noapte . Alti oameni platesc toata viata pentru o locuinta iar voi dupa un an ca 2016 sunteti milionari in euro. Calcati pe cadavre nu va pasa de semenii vostri sau de mediul inconjurator.

  1. D-NA GINA DACA E ASA BINE IN AGRICULTURA DE CE NU LASATI COMPANIA SI TRECE-TI LA AGRICULTURA SA VA FACE-TI CASA INTR-UN AN SA VA RAMAIE SI MILIOANELE DE CARE ZICETI ,CHIAR VA ROG ,SA STITI CA BANII DE LA APIA FACI ACTELE PE ANUL ASTA PANA IN MAI SI PRIMESTI BANII IN TOAMNA SAU LA ANUL ,DA FAC BANI CEI CARORA LI S-AU APROBAT PROIECTE CI DIF. NR. DE ORDONANTE ,SI CHELTUIE BANII DATI PE PROIECT =PRODUCTIA E PROFIT ,DAR MAJORITATEA NU AU DECAT ACEI BANI CA SI CEI CU GRAU,PORUMB, F. SOARELUI -CULTURI USOARE ,CARE NU TREBUIE APA NON STOP ,ASA CA LASA-TI DOMNULUI SCAUNUL CEL DE LA AER CONDITIONAT ,VARA SI CEL DE CALDURA IARNA -SI APUCATIVA DE AGRICULTURA-E RAI -SI DUPA 1 AN SA-MI SPUNETI CEI MUNCA IN AGRICULTURA -RAI SAU IAD?????

  2. Doamna Gina eu as vra sa va vad ca lucrati in agricultura cel putin o luna. Sa intretineti500 de oi si sunt sigura ca nu veti mai critica agricultorii.Noi la oi nu avem sarbatori Muncim demineata de la5 si pana la22 poate si mai tarziu in toate anotimpurile

 19. Doar pentru faptul ca ati mostenit un teren vreti si arenda si subventia APIA si impozitul platit de noi cei care lucram, in plus si mai comentati aiurea. Daca ati lucra pamantul ati tacea din gura profitorilor.

 20. Toti asteapta banii de la apia ce mai vorbiti, sunt destule de facut cu ei,nu va mai ambalati ca nu controleaza pe fermieri mici ca su ei sant controlati,dar ce sa zici.

 21. Nu va convine lasati-va de agricultura. Da cum sa va lasati daca vin miliardele pe banda rulanta. Evaziune fiscala munca la negru pacalirea la arenda asta se intampla in agricultura asta necontrolata autoritatile statului nu isi fac treaba ITM APIA ANAF dorm ?

 22. Aruncati vina pe functionari Apia . Nu va este oare rusine sa aruncati cu noroi si sa jicniti oameni cu studii superioare. in timp ce fermierii au 8 clase. Veniti laa Apia cu fetele alea de milogi iar dupa ce plecati ii injurati . Normal ca nu isi fac treaba atunci cand vin in teren si gasesc nereguli sa ia masuri drastice. Ei trec cu vederea la multe nereguli. Pe proprietarul de teren cine il reprezinta in fata fermierului avar si dornic de imbogatire peste noapte. Fermierul gaseste oameni batrani in mediul rural si fac ce vor cu ei. Nesimtirea e mare daca fermierul nu plateste macar impozitul pe teren la primarie daca tot incaseaza el subventia.

  1. Nea Ioane …dacă n am fi noi ..tu și toți aia cu facultate ați mânca calculatoarele și ați bea zeama de internet ..puțin respect doar n ai crescut la oi!!!!!

  2. PAI VOI NU VA SATURATI, VRETI SI APIA VRETI SI ARENDA, MAI VRETI SA VA PLATEASCA SI IMPOZITUL. VOI SANTETI MILOGI. SA VA FIE RUSINE.

  3. Ba Ioane! Fermieri au si ei doctorate pe bune nu plagiate. Esti cumva un plagiator care crede ca exista vaca mov si o chema Milka?Nu jigni caci e pacat mare mai ales acum in zile de sarbatoare.

  4. informativa mai bine -eu cred ca sunt mai bine scolarizati aia din productie decat cei din birou ,platim arenda+impozitul pe pamant platim carnet+atestat + arat+discuit +seminte performante +apa mancare .ca la orice planta + prasit .+cules + vandut ieftin ca doar santem in ROMANIA SI DE NU VA PLACE UNDE MUNCITI VA DAU EU PAMANT JUMATATE DIN CAT AM IN ARENDA -NU OAMENI NU SANT LA NOI -BACAU NU DAU LOCALIT. SI IMBOGATITI-VA ====STIMATA D-NA DUMITRU MIHAELA = TOTI =PROFESORI+FUNCTIONARI DE PRIN PRIMARII ….SE PLANG CA NU AU BANI TRECETI LA AGRICULTURA -PAMANT ESTE DESTUL

  5. Eu nu am luat bani de la apia nici pînã azi am plãtit taxa de subcesiune cînd bani erau deja intrați în contul al veichi am dus actele și cei de la apia au zis sã aștept asta era în octombrie mã pote ajuta cineva cu un sfat ce trebuie sã mai fac

  6. Pe bune Ioan?? Eu sunt una din fermieri care munceste hectare intregi ale unor batrani la care le platesc o groaza de bani si cas miei si multe altele si nu iau eu subventia o iau batranii si le platesc si impozit..asa ca nu vorbi prostii..si nu toti fermieri au 8 clase am studi destule si cred ca sunt multi ca mine..ce tu ai 10 facultati?? Mai terminati comunistiilor si lasati oameni sa isi ceara dreptu si eu astept acesti bani ca fiecare ca sunt atatea cheltuieli mari de care habar nu ai dupa cum vad.

  7. Domunul Ioan nu inteleg de ce insistati atat cu studiile superioare? Nu inseamna ca daca ai studii superioare esti un om mai bun decat cel care nu are. Functionarii apia ar trebuie sa se puna la punct cu modificarile care au loc in fiecare campanie si sa ii instiinteze pe fermieri ce au de facut. Va plangeti atat de fermieri ca nu sunt capabili sa isi faca documentatia, dar nici dumneavoastra nu stiti sa ii lamuriti. Salariul pe care il aveti este platit datorita fermierilor. Doresc sa specific ca fermierii nu se imbogatesc peste noapte. Daca ajung sa isi faca o casa, sa isi cumpere masini e din cauza ca muncesc zi lumina si majoritatea au credite. Cel putin eu platesc arenda proprietarului plus impozitul pe venit. Si sa nu ii mai plangem de mila proprietarului terenului pentru ca daca are de ales cui sa dea terenul in arenda mie sau unui strain, hotaraste in favoarea strainului chiar daca primeste o arenda mai putina. Cat despre oamenii care muncesc la negru si asuprirea lor sa ne mai gandim putin deoarece nu mai gasesti persoane care sa vina sa lucreze pentru ca este greu la lucru desi primesc 1500 pe luna in mana, este mai usor sa traiesti din ajutor social si sa nu faci nimic. Si cui sa ii faci carte de munca? Unei persoane care vine si sta o saptamana si dupa fuge cu tot ce i se lipeste de maini?
   Semnat
   Un tanar fermier cu studii superioare in agricultura

  8. Mai neispravitule,Ioan,(asa-zis)pune mana pe carte,in prima urgenta,ca ,,zgarii” limba romana,urat de tot.Apoi,intra in agricultura,macar un an,pentru a experimenta pe propria-ti piele aceasta profesie.Dupa experiment,poti sa ..,,jicnesti” pe cine vrei…..oricum noi…te stimam si te iubim…CA CA tine..nu gasim….

 23. Binenteles ca nu au terminat controalele atat timp cat in luna decembrie , inspectorii APIA au lucrat mai putin de jumatate de luna .Exemplu este Bihorul , care intre Craciun si Anul Nou , nu a lucrat pe control nimic … dar a stat pe lefuri …si nu putine ! Bugetarii se respecta intotdeauna ! Asa ca plansetele astea nu lasa reci …pana ii vom actiona in judecata pentru modul la care isi fac treaba , sau mai bine zis pentru cum nu si-o fac !

Scrie un comentariu