Creșterea animalelorŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2018

CONTROL în 300 de FERME! Se verifică respectarea CONDIȚIILOR PENTRU ACORDAREA SUBVENȚIILOR APIA

Aproape 300 de ferme de animale vor fi controlate în această lună și în februarie de către inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, controlul având ca scop respectarea cerințelor pentru acordarea subvențiilor pe anul 2016.

Directorul executiv al DSVSA Covasna, dr. Siko Barabási Sandor, a precizat săptămâna trecută că acțiunea se va derula în perioada 9 ianuarie – 25 februarie, iar din totalul celor aproape 300 de exploatații non-profesionale și comerciale vizate, peste 70 % se află în zona Baraolt.

Potrivit acestuia, controlul face parte din acordul de delegare cu APIA privind verificarea respectării de către agricultori a cerințelor de ecocondiționalitate, iar tematica vizează, printre altele, existența și ținerea la zi a registrului exploatației, a termenelor referitoare la identificarea și înregistrarea animalelor, concordanța dintre efectivele de animale existente în acte, respectiv în Baza Națională de Date și cele existente fizic în exploatații, aspecte privind tratamentele efectuate animalelor și igiena produselor alimentare primare obținute.

Dr. Siko Barabási Sandor a ținut să atragă atenția fermierilor asupra necesității scoaterii imediate din evidențele electronice ale circumscripțiilor veterinare a animalelor sacrificate recent, în perioada sărbătorilor de iarnă, și a subliniat că nerespectarea normelor de ecocondiționalitate se soldează cu amenzi de la 600 la 1.200 lei în cazul persoanelor fizice și mai mari în cazul persoanelor juridice, și poate conduce la reducerea plăților sub forma unor penalități aplicate de APIA, în funcție de gravitatea neconformităților constatate.

Controalele se efectuează în baza unor fișe standard de inspecție, care prevăd prezența animalelor în exploatația verificată. Pentru buna desfășurare a controlului, având în vedere faptul că rezultatele acestuia se materializează în acordarea sau neacordarea, dar și eventuale penalizări a subvențiilor pe anul 2016, proprietarii exploatațiilor non-profesionale cu animale sunt rugați să ia legătura cu medicii veterinari de circumscripții, cu utilizatorii de SNIIA și să-și pună la punct atât evidențele, cât și condițiile de adăpostire furajare și bunăstare a animalelor deținute”, a menționat dr. Siko Barabási Sandor, citat de Agerpres.ro.

16 comentarii

 1. Nene, animalele sunt, da ce mai controleaza frate, sa dea banii ca de controale si sfatosi suntem satui, iar personajele care nu au avut in viata lor nici macar o rama in batatura sa se abtina de la comentarii nefondate, bazate pe prorpia ignoranta.Doamna profesoara daca nu va place locul de munca, va astept la ferma.La mine un cioban castiga 2500 lei, primeste cazare,haine si mancare gratis cu contract de munca, acte in regula. Astept raspuns, acum sunt in perioada de fatari.

 2. Poate noul guvern va pune ordine si in ramura asta numita agricultura unde toti oportunistii fac agricultura datorita subventiei. Agricultura trebuie fiscalizata si pusi fermierii sa respecte si ei niste reguli ca intr o economie de piata sanatoasa.

 3. După 10 ani de subvenții in agricultura acordate de la bugetul comunității europene,nimeni dar nimeni nu mai are dreptul sa bâjbâie cu privire la condițiile de eligibilitate. Oricare ar fi sectorul, vegetal, animalier, fie că e vorba de cerere unica sau de măsuri de piață(FEGA în special). Nimeni, nici funcționar și NICI FERMIERII. Pai, atunci totul a fost inutil, neconstructiv, ineficient. Nici informarea, nici controalele, nici sumele recuperate nu au ajutat la nimic. Comentariile de mai jos asta demonstrează, nu a reținut nimeni ce+ndeamna ecoconditionalitate, identificare, crotaliere corespunzatoare, ce sa mai vorbim despre identificare fara echivoc, care a creat sta deulte controverse, dar care se impunea după atâta timp. Așadar, ce așteptări???!!!

  1. ..filozofie…bati campii si matale….se vede ca vorbiti din …..carti…sunteti rupti de realitate……neispravitilor..

 4. Au dreptate oamenii cand spun ca fermierii sunt cei mai mari smenari. Fac jonglerii cu subventiile. Asa fac cu stupii cand vin controalele muta stupii de la unii la altii cu oile vacile tot asa fac numai vorbim de terenuri ca este jale mare daca acum cand sunt controlati prin satelit fac smenuri dar cand nu erau controale ghici ce declarau ? Sa se faca pe bune controalele nu anuntate sa se pregateasca fermierii, inopinante si cu masuri drastice ca daca se da exemple cu unu toti vor intra in legalitate. Cum era la Vaslui cu Dl Porumboiu ?

  1. Auzi Ioan oare sti cum arata o oaie sau o vaca? Habar nu ai ce vorbesti..dute si bea ceva ca poate iti este frig..smenar e cine poate si bravo lui daca ii iese treaba..in tara asta sa furat dr cand e lumea si hoti mai mari ca cei mari nu sunt..asa ca bea un ceai sau citeste ceva decat sa tot lasi comenturi fara sa cunosti problema

 5. sa va spun eu cum se face la verificare: trece controlul de nea Caisa, repede vine nea Mitica si ia vacile, ca nu-i ies la numar. Asa se plimba vacile prin tot satul, si noi platim niste escroci , stau la birt si incaseaza mai mult decat pensia unei profesoare cu 30 ani vechime!

  1. Nu mai merge asa usor,trebuie sa fie crotalile inregistrate.Care risca sa citeasca un numar inexistent ala risca mult.

  2. Eu cred ca dumneavoastră nu cunoaste-ți cum se tine evidenta animalelor la medicii veterinari.fiecare animal are un număr și un proprietar.

  3. Habar nu ai de munca in agricultura,vorbesti de sub plapuma altfel nu ai fi asa de aerian.De cate ori te ai sculat la 5 dimineata sa faci curat in grajd sa-ti miroasa si sangele din tine a vaca sau oaie ?Stiti voi astia care doar va uitati la tv.si nu ati facut in vIata voastra vreo activitate im agricultura chiar dsca v-ati nascut la tara(doar va uitati in curtea vecinului sa vedeti ce face si sa l barfiti ca are mai mult decat voi pt ca el muncea saracu pe cand voi mancati seminte si credeti ca daca cineva are mai mult inseamna ca fura).Puneti mana si munciti ca de prosti si puturosi e plina lumea.

Scrie un comentariu