Soluții pentru grădinăŞtiri agricole

UN LEGUMICULTOR român cultivă ROȘIILE CARE REZISTĂ TOATĂ IARNA!

Roșii care se culeg toamna și rezistă pe tot timpul iernii la temperatura camerei și fără a avea nevoie de condiții speciale de depozitare. Este reușita unui legumicultor român pasionat de soiurile vechi de legume, în special de soiurile de tomate, pentru care adună semințe din întreaga lume. Despre tomata care a rezistat trei luni păstrându-și gustul și aspectul, neamțeanul Vali Cucu spune că este același soi cu care, acum câțiva ani, a reușit să creeze planta care produce și roșii și cartofi!

Vali Cucu are și poze care arată că roșiile sale culese la finalul lunii octombrie s-au păstrat fără probleme pe timpul iernii. ”Anul trecut, înainte de primul îngheț, am cules câteva roșii negre, le-am pus într-o cutie în cameră (la 25 – 26 grade și la lumină), dar am uitat de ele. Acum două zile am dat peste ele și uitați cum arată (e adevarat – două erau stricate). Dupa ce le-am pozat am facut o “microsalată” mai gustoasă ca astă-vară. Asa am descoperit că acest soi se poate păstra chiar și trei luni fără condiții speciale”, declară Valentin Cucu.

rosiile lui Vali Cucu
Așa arată roșiile care s-au păstrat trei luni după ce au fost culese

Legumicultor din localitatea Bălțătești, din județul Neamț, Vali Cucu este unul dintre pasionații care păstrează și duc mai departe soiurile vechi. Când vine vorba de roșii, nemțeanul crede că multe varietăți pe care le aveam s-au pierdut din cauză că ele nu rezistă mult timp pe tarabă sau în hipermarket, așa cum se întâmplă cu hibrizii. Astfel, soiurile vechi, cele pe care le aveau în grădină și bunicii noștri, au rămas pentru autoconsum sau pentru legumicultorii care vând direct către consumatori.

Despre soiul de roșii care s-a păstrat peste iarnă, pasionatul de legumicultură spune că ”sunt roșiile negre carbon. Denumirea soiului nu îl știu fiindcă semințele le-am obținut prin schimburi de semințe acum câțiva ani”.

Citiți și: Lecția unui legumicultor român pentru cercetătorii britanici sau cum s-a născut roșia care face cartofi într-o gospodărie din Bălțătești

Legumicultorul deține o grădină de 1.000 mp cu peste 100 de soiuri de legume, din care mai mult de 70 sunt soiuri de roșii atât românești, cât și europene. O parte din semințele pe care le obține sunt comercializate online către alți pasionați de legumicultură sau mici cultivatori și familii care doresc să își cultive singure legume ca altădată.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Daca cultivam ptr consum imediat si conservare, apoi cum sa nu se merite sa cultivam ptr consum tardiv, pe o perioada indelungata…?!! Sunt sigur ca de-ar fi fost depozitate la temperaturi de 8- 15 grade, ar fi aratat mult mai proaspete (nedeshidratate) !Se poate lua, legatura ptr seminte cu acest producator ? Banuiesc ca si vinde, prin curierat !

    1. Am dori si noi semințe de soiuri de roșii ptr solarul familiei roșii gustoase si cărnoase ca altădată dar care sa reziste in solar de preferința mai mărișoare si productive deoarece noi ne conservam legumele. Poate si castraveți vinete si ardei de mai multe feluri. Ne bucurăm ca mai sunt la unii producători soiurile tradiționale. Mult succes in continuare!

Scrie un comentariu