IMPORTANTŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2018

EXCLUSIV! Subvenția ESTIMATĂ pentru ovine/caprine: 27 de euro SCZ + 26 lei ANTZ!

Foto: Facebook.com/Ovine-oierit-Romania

Exclusiv: cuantumurile pe cap de animal estimate pentru subvenția APIA la ovine în 2016. Discuții ieri până târziu în noapte între fermieri și specialiștii Ministerului Agriculturii în frunte cu Petre Daea, șeful de la agricultură. Cei care au plecat ultimii de la minister au fost crecătorii de ovine, care au discutat cu ministrul Daea aspecte privind plata sprijinului cuplat în 2017 dar și cuantumurile estimate la Ajutorul Național Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ) și Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ). Atenție, aceste cuantumuri pe care le vom prezenta sunt estimate și pot suferi modificări în funcție de numărul final de animale care va rămâne la plată. 

Oierii au aflat în discuțiile care au avut loc ieri la Ministerul Agriculturii că, din calculele efectuate până la acest moment, urmează să primească circa 27 de euro pe cap de animal pentru SCZ și 26 de lei pe cap de animal pentru ANT. Aceste sume le știm și noi în acest moment dar pe cale oficială încă nu am primit nicio informare”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro, Ionică Nechifor, Secretar General al Federației Romovis.

Citiți și: 

EXCLUSIV! SUBVENȚIA APIA PE CAP DE BOVINĂ: 789 DE EURO!

Atenție! Rețineți că această nu este o cifră „bătută în cuie” ci doar o estimare a specialiștilor din MADR! 

Pentru o informare cât mai riguroasă, Agrointeligența -www.agrointel.ro, a cerut la Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) date privind numărul ovinelor/caprinelor înscrise în Registrul Genealogic (RG) condiție obligatorie pentru SCZ în 2016. ”Referitor la solicitarea dumneavoastră privind animalele din speciile ovină și caprină înscrise în RG, va transmitem următoarele:
-Numărul de ovine, înscrise în Registrul Genealogic al raselor, în urma efectuării Controlului oficial de producție, este de 716.167 capete.
– Numărul de caprine, înscrise în Registrul Genealogic al raselor, în urma efectuării Controlului oficial de producție, este de 50.349 capete”, a fost răspunsul trimis în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro. 

Așadar, vorbim de 766.516 de capete ovine/caprine care ar avea dreptul să ia SCZ dacă fermierii au depus cererea unică la APIA și dacă respectă și restul condițiilor obligatorii.

Plafoanele ar putea fi aprobate în ședința de mâine a Guvernului

După cum a declarat ministrul agriculturii, într-o conferință care a avut loc joia trecută, plafoanele cu sumele pentru zootehnie urmează să fie aprobate în Guvern mâine. ”(…)La asigurarea subvențiilor am lucrat cu foarte mare atenție angajând întreaga forță umană pe care o avem în minister. Momentan există actul normativ pentru subvențiile din zootehnie iar săptămâna viitoare vrem să-l ducem în Guvern pentru aprobare, a spus ministrul Petre Daea.

Plafoanele prevăzute pentru crescătorii de ovine sunt:

  • ANTZ ovine/caprine: 54.690.076 euro;
  • SCZ ovine/caprine: 28.000.000 euro.

Cuantumul pe cap de animal se stabilește prin raportarea sumei totale la numărul de femele ovine și caprine eligibile.

Potrivit unor date trimise de APIA pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro în campania 2016 un număr de 43.834 fermieri au cerut ANTZ ovine și 15.155 de fermieri au cerut ANTZ caprine.

Mai mult, pentru SCZ ovine au depus cererea unică în 2016 un număr de: 3.756 de crescători pentru ovine femele, 1.310 pentru berbeci, 908 caprine femele și 233 țapi. 

3 comentarii

    1. Aproximativ 26 de lei,dacă nu intri la scz,adică dacă ai registrul genealogic și îndeplinești anumite cerințe,dacă intri și la scz îți mai da aproximativ 27 euro

  1. Doamna Dobre, cum ati se face calculul pentru SCZ ? Daca impartim plafonul de 28 mil euro la 766.516 efectiv eligibil rezulta 36.5 euro /cap, nu?
    Numarul total de ovine respectiv caprine eligil pentru ANT care este?

    Multumesc

Scrie un comentariu