Prognoze meteoŞtiri agricole

ALERTĂ DE PLOI ȘI NINSORI pentru URMĂTOARELE 2 ZILE!

Urmează două zile cu ploi și ninsori! Meteorologii anunță că începând de astăzi, ora 13.00 și până pe 12 martie, ora 22.00, în sudul, estul și centrul țării temporar va ploua și se vor cumula cantități de apă de 15…20 l/mp și izolat, mai ales în zona montană, 25…30 l/mp.

La munte, la început vor fi precipitații mixte, iar începând de sâmbătă (11 martie) vor predomina ninsorile, se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va avea intensificări mai ales pe creste, cu rafale de peste 60…70 km/h, spulberând zăpada.

Intensificări temporare ale vântului vor fi și în regiunile estice și sud-estice, cu viteze de 50…55 km/h, iar în estul Transilvaniei, precum și în vestul și nordul Moldovei, duminică (12 martie) vor fi precipitații mixte.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp (orz, grâu de toamnă, rapiţă) se vor desfăşura pe ansamblu normal în majoritatea regiunilor agricole, iar în depresiunile nordice şi centrale, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua în continuare uşor mai lent.

Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi în general bună şi medie, iar în culturile întârziate fenologic, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă. Sub aspect fenologic, culturile de orz şi grâu de toamnă vor înregistra diferite faze de dezvoltare, respectiv răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (15-100%).

În semănăturile efectuate în epoca optimă pe suprafeţe restrânse, rapiţa va parcurge înfrunzirea (6-14 frunze), pe majoritatea suprafeţelor agricole. În cea mai parte a plantaţiilor, la pomii fructiferi se va menţine repausul biologic, iar la soiurile timpurii de sâmburoase (cireş, cais, piersic) se va semnala faza de umflare a mugurilor de rod.

Viţa de vie se va afla în continuare în starea de repaus vegetativ, la nivelul întregii ţări. Pe ansamblu, lucrările agricole specifice acestei perioade (fertilizări, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa de vie) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.

2 comentarii

  1. In sudul si sud-estul tarii nu a cazut nici o picatura de ploaie pina la acesta ora .Ce fel de meteorologi avem daca nici pe o zii nu au o prognoza corecta.A plouat in moldova ce spuneau ca ploua in muntenia.Unde dai si unde crapa.
    Acest lucru arata cit de incompetenti sunt meteorologii nostri .

Scrie un comentariu