Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

PLĂȚI SUBVENȚII APIA: Cine sunt fermierii care VOR ÎNCASA BANII DUPĂ 31 MARTIE!

Subvențiile agricole aferente anului 2016 au fost achitate către fermieri în cea mai mare parte. Agricultorii și crescătorii de animale așteaptă să primească banii cuveniți iar APIA și-a propus ca până la sfârșitul lunii martie ”majoritatea” producătorilor agricoli să aibă banii în cont. Agenția de plăți mai are însă de stabilit câteva cuantumuri pentru vegetal!

”Pentru sfârșitul lunii martie ne-am propus să finalizăm majoritatea plăților chiar dacă se suprapune cu perioada de depunere a cererilor. Sunt aproape de a realiza acest obiectiv. APIA a plătit deja cu tot cu avans, și sunt efectiv în conturile fermierilor, 1.246 de milioane de euro, din care 19 milioane au fost autorizate într-o singură zi către 7.000 de fermieri, mai exact marți 14 martie. Nu vrem să mai apară întârzieri și blocaje, vrem ca banii să ajungă la timp la fermieri“, a punctat Paul Eduard Kmen ieri în cadrul unei conferințe organizate de Capital.

Acesta a punctat că APIA este pregătită să stabilească și restul cuantumurilor pentru care încă nu se cunosc sumele pe care fermierii le vor încasa.

”Urmează ca în perioada imediat următoare, după aprobarea în ședință de Guvern și stabilirea cuantumurilor, să dăm drumul la plata pentru ANT-urile și Sprijinele Cuplate în vegetal. Totul, în același scop, ca până pe 31 martie, mare majoritate a fermierilor să aibă banii în cont ca să își poată derula fără probleme campania de primăvară. Bineînțeles, vor rămâne probabil o parte dintre fermierii cu situații neclare care vor fi plătiți după 31 martie, termenul de plată pentru a putea fi decontat la UE fiind de 30 iunie”, a mai transmis Kmen.

Acesta a lăsat să se înțeleagă că pentru anul 2016 cuantumurile foarte mari, primite de fermieri în 2015, nu se vor mai repeta ci acestea vor fi reduse la ”normal”. „Au fost făcute reglaje. Anul trecut o parte din fermieri au primit subvenții foarte mari deoarece au fost puține cereri și anul acesta plafoanele au fost reglate astfel încât să se asigure o finanțare echitabilă. Pentru 2017, cererile le primim în 15 mai, urmând ca până pe 31 mai să se depună eventualele modificări”, a mai spus directorul de la APIA.

Ce cuantumuri mai are de stabilit APIA

AJUTOARE NAȚIONALE TRANZITORII

ANT 2 – in pentru fibră
ANT 3 – cânepă pentru fibră
ANT 4 – tutun
 ANT 5-hamei
ANT 6 – sfecla de zahăr

SPRIJINE CUPLATE VEGETALE

 • Sprijin cuplat pentru cultura de soia
 • Sprijin cuplat pentru cultura de lucernă
 • Sprijin cuplat pentru cultura de mazăre boabe pentru industrializare
 • Sprijin cuplat pentru cultura de fasole boabe pentru industrializare
 • Sprijin cuplat pentru cânepă pentru ulei şi/sau fibră
 • Sprijin cuplat pentru cultura de orez
 • Sprijin cuplat pentru cultura de sămânţă de cartof
 • Sprijin cuplat pentru cultura de hamei
 • Sprijin cuplat pentru cultura de sfeclă de zahăr
 • Sprijin cuplat pentru tomate destinate industrializării
 • Sprijin cuplat pentru castraveţi destinați industrializării
 • Sprijin cuplat pentru legume cultivate în seră
 • Sprijin cuplat pentru legume cultivate în solarii
 • Sprijin cuplat pentru prune destinate industrializării
 • Sprijin cuplat pentru mere destinate industrializării
 • Sprijin cuplat pentru cireşe şi vişine destinate industrializării
 • Sprijin cuplat pentru caise şi zarzăre destinate industrializării
 • Sprijin cuplat pentru cartofi timpurii, semitimpurii şi de vară pentru industrializare. 

20 comentarii

 1. nu stiu de ce atita birocratie pentru o bruma de bani .DACA noi fermieri romini ne chinuim sa dam tari piinea noastra cea de toate zilele de ce nu ne ajutati ,ori dv. va chinuiti sa incurajati importul de cereale ,legume fructe, carne etc.iar noi primim un pret de rahat peproductia noastra de un an.oare dv. credeti ca noi semanam o data si recoltam de 5 ori o bucata de teren/CU BANII DE PE SUBVENTII DACA platim diabia saminta si erbicidul asaca ginditiva ca daca lucezi un ha de teren investesti vreo 2000 lei iar daca ne mai da o palma si natura sinu ne ploua la timp recoltam 3 tone pe ha ori 0,40 bani/kg =1200 lei pls 700 subvente =1900-vreo 350 arenda mai ramii cu restul asa ca noi sintem cei care nu ne permitem macar o zi de concediu intrun restaurant

 2. Suntem AS. CRESC. BOVINE [,NEAMT] si nu am primit nici un leu[euro] pt.pasune.A fost un an secetos,pasunea arata jalnic,primim somatii de la PRIMARIE sa o curatam si noi nu avem un leu in cont ,despre ingrasarea terenului nu poate fi vorba in . vor veni caldurile pirjolind totul,iarba se va usca vitele vor face foamea iar noi [ ca tara ] ne vom mandri cu terenurile pastrate nedivizate de catre fraierii de crescatori de animale care inca mai cred in promisiunile facute de INATIMILE LOR guvernantii.RUSINEEEE…..

 3. Ce se intampla am primit transa 1 si transa 2 la teren si cand am sunat la APIA local si am vorbit cu inginerul care se ocupa de zona noastra mi-a zis ca am fost la teledetectie selectati in esantionul suplmentar si nu se vireaza banii pe animale pana nu vin rezultatele de la teledetectie.

 4. daca pana pe 30 nu se fac platile asa cum au promis nu ministrul si seful apia sunt jegosi ci toti cei care nu se mobilizeaza sa ii faca de rahat ………….CU GUNOI DE GRAJD LA MINISTER…….ASA SE FACE…..

 5. Deja o dati cu termenul de 30 iunie.
  Pana acum va laudati ca platiti..
  E clar.
  Aceiasi mincinos incapabili sa transmita o informatie corecta , fie ea si proasta.Ne amagiti ca oe prosti.
  RUSINE

 6. Domnul KMEN asta,a uitat ca sefii lui acum 2 saptamani au anuntat INTRAREA banilor in conurile fermierilor pentru aceste masuri !!!RUSINE mazacilor,sunteti platiti bine pentru-n circ ieftin si rusinos!!!

 7. Nu inteleg. daca banii vin de la UE , majoritatea platilor vin dun fonduri UE , de ce retin autoritatile din Romania acesti bani? cu ce drept? eu cred ca au pus banii intr-un cont bancar si incaseaza dobanda in loc sa faca platile la fermieri. Contribuitia Romaniei e foarte mica prin plati directe , nu au dreptul sa se foloseasca de banii fermierilor. Amanarile se pot explica doar in doua feluri, fie asteapta dobanda bancara fie au cheltuit banii si amana plata in speranta ca vor incasa la buget din alta parte.

 8. Fermierii bagati la control cand ia banii? Ei nu au primit nici un leu nici in toamna. Ei cu ce bani sa faca lucrarile agricole? Sunteti niste criminali.

 9. Sa va fie rusine sunteti niste mincinosi a ti dat banii la cativa fermieri si la restul cand ?tocmai an iunie?eu nu am luat transa a doua pe 2016 la suprafata afara cu voi numai laude

 10. totusi haideti sa asteptam 31 martie,poate vor vira banii.
  unii au primit banii pe cap de bovina, este laudabil ,daca tinem cont ca niciodata s-a platit aceasta schema mai devreme de aprilie

 11. Nicio problema, nu am fost la control si nu a intrat niciun leu macar. Minciuni, minciuni, minciuni. Si eu care visam ca tinerii fermieri vor fi sustinuti,numai minciuni si amagiri. Ziceti adevarul ca dinainte de decembrie o duceti cu zaharelul!!!

Scrie un comentariu