• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VREME MAI RECE decât în mod obișnuit. ANUNȚUL meteorologilor pentru URMĂTOARELE DOUĂ ZILE!

    Roxana Dobre -

    Vremea va fi în general instabilă şi va deveni mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă în majoritatea regiunilor, informează ANM.

    JOI 

    Cerul va avea înnorări temporar accentuate. Vor fi ploi, mai ales averse, însoţite de descărcări electrice şi pe arii restrânse vor fi condiţii de grindină. La munte, treptat, vor predomina ninsorile, iar noaptea, în Transilvania, se vor semnala precipitaţii mixte. Local cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare în toate zonele, viteze mai mari urmând a se înregistra în sud-vestul ţării şi la munte.

    Temperaturile maxime se vor încadra între 9 şi 19 grade, iar cele minime între 0 şi 9 grade. Noaptea vor fi condiţii de brumă, în nord-vestul şi centrul teritoriului.

    VINERI

    Vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit la această dată în toată ţara. Cerul va avea înnorări, iar local şi temporar va ploua în majoritatea regiunilor. În zona montană vor predomina ninsorile, iar pe arii restrânse în Maramureş, Transilvania şi Moldova, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Mai ales în cursul zilei, vântul va prezenta intensificări în toate zonele, cu viteze mai mari la munte.

    Temperaturile maxime se vor încadra între 6 şi 16 grade, iar cele minime între -2 şi 6 grade. Noaptea, cu precădere în nord-vest şi centru se va semnala brumă.

    Caracteristici agrometeorologice

    În cultura grâului de toamnă, conținutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și local deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică) în Banat, Dobrogea, în cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei și Munteniei, jumătatea de sud a Crișanei, local în nordul, vestul și estul Moldovei, estul Maramureșului. Rezerva de umiditate va prezenta valori satisfăcătoare în vestul Maramureșului, nordul Crișanei, sudul și local în nordul, centrul și estul Moldovei, sud-vestul și izolat în nordul și estul Munteniei, sudul Olteniei și nord-vestul Transilvaniei.

    În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conținutul de umiditate se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică) în Banat și Crișana, pe suprafețe extinse din Transilvania, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, estul Maramureșului, sudul și izolat în estul Moldovei. Rezerva de apă va prezenta valori satisfăcătoare în cea mai mare parte a Moldovei, sudul Munteniei, vestul Maramureșului, izolat în nord-vestul Transilvaniei, sud-estul și estul Olteniei, estul și sudvestul Dobrogei.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    În condițiile agrometeorologice menționate, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal în cea mai mare parte a zonelor agricole, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Starea de vegetație a plantelor se va menţine medie şi bună la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile tardive, precum şi pe suprafeţele agricole unde se menţin deficite de apă în sol, uniformitatea și vigurozitatea se va prezenta în continuare medie şi slabă, iar densitatea redusă. Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge înfrăţirea şi alungirea paiului (10-100%).

    În culturile înfiinţate după 20 octombrie 2016, predominante vor fi formarea frunzei a treia (50-100%) şi înfrăţirea (10-100%). Rapiţa din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării îşi va continua înfrunzirea (8-16 frunze) şi alungirea tulpinii (10-50%). În plantaţiile pomicole, soiurile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin, prun) se vor afla la înflorire şi legare a rodului la cais, iar seminţoasele (măr, păr, gutui), la înmugurire şi dezmugurire. În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se va înregistra faza de “plâns”, precum şi local începutul înmuguririi.

    Culturile de primăvară (borceag, mazăre, ovăz, orzoaică, etc.) însămânţate până la această dată vor parcurge fazele incipiente de vegetaţie (germinare-răsărire). Totodată, local se vor efectua lucrările de semănat la floarea-soarelui, sfecla de zahăr şi porumb. Lucrările agricole în câmp (arat, pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare, etc.) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!