• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Domnule secretar de stat Vișan, care militați pentru nerespectarea legilor în vigoare, ce v-a trebuit războiul sulii?

    Vlad Macovei -

    Faptele, pe scurt: în ministerul Agriculturii a fost numit secretar de stat un reprezentant al uneia din multele asociații din industria alimentară. O numire în medie, ca să nu zic mediocră, în fine, e dreptul decidentului politic să numească pe cine are chef în Guvern.

    Domnul Mihai Vișan, de la Romalimenta, căci despre el este vorba, s-a ciocnit de multe ori în declarații cu reprezentanții fermierilor, Laurențiu Baciu și Emil Dumitru. Practic, erau adversari în spațiul public, nu comentez cine are mai multă dreptate. La numirea secretarului de stat Vișan, atât domnul Baciu cât și domnul Dumitru au avut poziții critice. Că nu au fost consultați, că interesele fermierilor nu sunt respectate, că e o sfidare, chestii dintr-astea, soft și destul de la obiect. Agrointeligența a găzduit toate punctele de vedere enunțate mai sus, inclusiv mesajul domnului Vișan.

    Pentru că Agrointeligența este un site citit, respectat și influent, micul război cu fermierii l-a incomodat destul de tare pe domnul Vișan, chiar din prima zi la minister. De parcă scopul cuiva în viața profesională ar fi să îi facă viața ușoară unui secretar de stat, Mihai Vișan a ales o formulă de contraatac lipsită de orice cavalerism: aruncatul cu rahat în ventilator prin trepăduși-intermediari. Și așa ne-am trezit cu o compunere într-o revistă a industriei alimentare, între multe altele, în care sunt luate la rost sulele lui Baciu și Dumitru, în contrast cu ”prefectura” grandioasă a domnului secretar de stat Vișan. Care trebuie lăsat în pace de fermieri că el se ocupă de industria alimentară, cu care proștii de țărani nu au nicio treabă, nu se pricep, e chestie de finețe. Cu alte cuvinte, ciocul mic, liniște, domnul Vișan lucrează!

    Pamflețelul, în mod normal, ar fi trecut nebăgat în seamă, nu e treaba mea să reacționez la toate prostiile care circulă în zona de interes editorial a Grupului Agrointeligența. Două lucruri m-au determinat să reacționez: faptul că doi reprezentanți ai fermierilor sunt bălăcăriți pentru niște opinii, că nu au aruncat cu roșii stricate, și că unuia dintre ei i se atrage atenția, amenințător-glumeț, că acum doi ani a cerut sprijinul Romalimenta pentru nu știu ce. Ei, și atunci, dându-mi seama că domnul Vișan, direct sau indirect, este în spatele acestei petărduțe jenante, iar noi scriem despre fermieri, am decis să le luăm apărarea în fața acestei mojicii publice. Prin urmare, domnule secretar de stat Vișan, dacă tot nu mai puteți de sulele lui Emil Dumitru și Laurențiu Baciu, haideți să punem sulele pe masă!

    Domnule Vișan, dumneavoastră nu ar fi trebuit să fiți secretar de stat în niciun minister al statului român pentru că dumneavoastră ați militat explicit pentru neaplicarea unei legi în vigoare, votate în unanimitate de Parlament și promulgate de Președintele României. Este vorba de celebra Lege a Supermarketurilor. Indiferent dacă legea este bună, proastă, perfectibilă, sau cum doriți dumneavoastră, aceasta trebuie aplicată în literă și spirit, fără discuții, atât timp cât este în vigoare. Dacă dumneavoastră, domnule Vișan, treceți pe roșu și îi motivați polițistului că părerea dumneavoastră este că semaforul e prost pus, ce ziceți, faceți cunoștință cu pulanul organului? Metaforic vorbind, bineînțeles. Sigur, asta e părerea mea, la fel cum este treaba decidentului politic să vă numească fără să țină cont de aceasta. Agrointeligența va colabora instituțional și corect cu dumneavoastră în chestiuni de interes pentru fermieri. Sper că nu veți considera mica mea revoltă un delict de opinie și veți da ordin să fie înfierată și aceasta, cum i-ați înfierat pe fermieri pe bază de proxy-war.

    În al doilea rând, domnule Vișan, când veți ajunge la serviciu, citiți cu atenție plăcuța de la intrare: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Asta înseamnă că fermierii, agricultorii, țăranii, sunt destinatarii politicilor publice pe care sunteți pus să le faceți. Ei au dreptul să vă evalueze și dumneavoastră ar trebui să luați notițe și nu să faceți circ.

    Și în al treilea rând, aș fi tare curios pe cine din industria alimentară reprezentați dumneavoastră. Că dacă mă uit pe site-ul Romalimenta văd niște chestii interesante. Federația condusă de Emil Dumitru este cu mult, mult de tot, mai reprezentativă. Prin urmare, aveau tot dreptul să întrebe de ce nu au fost consultați. O situație interesantă. Ne vom interesa, vă promit.

    Domnule Vișan, războiul sulii vă acoperă de ridicol. Domnule Președinte Dragnea, Domnule Ministru Daea, facem ceva bun pentru fermieri și industria alimentară? Ne mai pasă de programul de guvernare, de lupta pentru sprijinirea capitalului autohton? Că războiul sulii nu prea seamană a toate astea. Seamănă a bătaie de joc la adresa fermierilor!


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului