Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

DOCUMENT OFICIAL: VALOAREA SUBVENȚIILOR APIA pe 2017: SAPS – 97,2452 EURO/HA. Vezi și RESTUL CUANTUMURILOR!

Lista cuantumurilor subvențiilor APIA pe hectar în 2017! Ministerul Agriculturii a publicat un document oficial cu primele cuantumuri pe care fermierii se pot baza în acest an. Sunt sumele minime pe care agricultorii le au asigurate ca plată pe hectar de la APIA. 

Actul normativ, aflat încă în dezbatere publică, include și informații despre alocările bugetare despre banii pe zootehnie:

”Se aprobă plafoanele aferente plăților pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul
zootehnic, care se acordă pentru anul de cerere 2017, astfel:
a) 24.081,014 mii euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;
b) 101.200,897 mii euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne;
c) 50.783,642 mii euro pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine”.

”Se aprobă plafonul de 48.500 mii euro, aferent plății directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine, care se acordă pentru anul 2017.
Cuantumul pentru schema de sprijin cuplat prevăzută la alin. (1) se calculează prin raportarea plafonului la efectivul de animale eligibile”

Plăţile se fac în lei, pe baza celui mai recent curs de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie a anului pentru care se acordă ajutorul şi publicat în Jurnalul
Oficial al Uniunii Europene, seria C, din 1 octombrie 2017.

Conform actului normativ, plățile vor fi demarate din 16 octombrie. ”Începând cu data de 16.10.2017 Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură poate acorda plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe prevăzute la art. 1 şi 5, într-un procent conform reglementărilor comunitare în vigoare la data efectuării plăţilor în avans”. Conform informațiilor publice, aceste procente vor și de 70% la plățile directe și de 85% pentru plățile compensatorii.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


12 comentarii

  1. De ce se plateste inverzire feierilor sub 15 ha care nu o fac? Este orect acest sprijin pentru ei? Stiu multe cazuri de “ferimieri” care au pana in 10 ha, dau un disc in primavara, cumpara de la targ doi-trei saci de boabe si seamana. Nu recolteaza niciodata nimic dar nici apia nu poate sa le faca nimic pentru ca au cultura infiintata.

  2. ..,,Ioan” asta si cu inca vreo doi imbecili retardati,isi dau cu parerea pe orice speta din agricultura.De fapt astia-s romani de tipul celor cu ,,grija caprei vecinului”,si,de asemenea neispraviti sunt pline satele romanesti.Daca il iau dupa mine 2 zile in ferma….a treia,..pleaca singur,…pe jos si fara simbrie….neispravitii..

  3. Nu subventiile sunt problema agriculturii ci limitarea fondului funciar. Acum sunt fermieri mari cu mii de ha si nu este corect. Trebuie limitata suprafata la maxim 100 de ha de fermier. Asa o sa se dezvolte fermierii mici.

  4. cand vine vorba de subventii toti comenteaza ca sunt de valoare muca poate au dreptate dar sa vedem directia acestor bani. sun mari fermieri care sustin ca acesti bani trebuie transformati in tichete valorice sau vauchere cu care fermierul isi poate procura imputuri. de cele mai multe banii din subventie ajung pe mana smecherilor cu care isi iau masini de lux vile etc. daca acesti bani se transforma in orice incepand de la piese de schimb motorina pana la imputuri atunci multi mafioti se vor lasa de agricultura si vor face doar fermierii de buna credinta.

  5. Firati ai dracului de nenorociti de la 90:de euro voi nu stiiti sa inaitatii alte tarii platesc fermirul cu sute de euro la ha de nu-l mai intereseaza pretul recoltei ca isi scoate banii pe munca de la subventie si le convine da vinda productia pe nimic
    JAVRELOR??????

    1. este o masura prin care decidentii fac cunoscut ca se stimuleaza formarea unor exploatatii de o anumita dimensiune, in cazul de fata cuprinsa intre 5- 30 de ha.

Scrie un comentariu