• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Culturile de ZMEUR ȘI MUR – sfaturi importante. Pașii de urmat pentru O AFACERE PROFITABILĂ!

    agrointeligenta.ro -

    Culturile de zmeur și mur reprezintă cele mai profitabile afaceri agricole pe suprafețe de teren cuprinse între 50 mp și 2 hectare.

    Plantarea arbuștilor se face primăvara când pericolul înghețului a trecut, pâna la intrarea în vegetație, și toamna de la ieșirea din vegetație pâna la venirea înghețului.

    Ing. Achim Gabriel, cultivator cu experiență de mure și zmeură ne-a oferit o serie de sfaturi prețioase pentru înființarea unei culturi care să aducă profit.

    Pregătirea terenului înaintea plantărilor de zmeur și mur

    Inginerii Pepinierelor Fundulea recomandă ca pH-ul solului unde se înființează plantația să fie cuprins între 5,5-7.0 . Terenul poate fi drept dar și în pantă, însă este important ca apa să nu băltească pe sol deoarece în acele zone plantele cu siguranță vor putrezi.

    Înaintea plantării, solul trebuie arat la o adâncime de maxim 30-35 cm pentru a se păstra apa în sol.

    Când arătura s-a uscat se va interveni cu utilaje de mărunțire a solului disc sau freză, fiind recomandat ca terenul să fie mărunțit cu câteva zile înaintea plantării.

    Cum plantăm drajonii de zmeur și butași de mur?

    Arbuștii fructiferi se vor planta în gropi sau brazde de maxim 15 cm adâncime, o adâncime de plantare mai mare de 15 cm putând împiedica drajonarea urmând după sine uscarea plantelor.

    În momentul plantării, terenul trebuie să aibă reveneală (umiditate în sol), să fie umed în interiorul gropii. Dacă acest lucru nu este posibil în mod natural, udați locul în momentul plantării butașilor cu aproximativ 500-800 ml apă/groapă.

    Dacă bugetul vă permite, este recomandat ca pentru apa pe care o introduceti în gropi să folosiți și stimulenți de înrădăcinare”, ne-a explicat ing. agronom Gabriel Achim, angajat al Pepinierelor Fundulea, pepinieră autorizată care se întinde pe patru hectare în extravilanul orașului Fundulea.

    Alegerea soiurilor de zmeur și mur

    Pe piața internă veți gasi o mulțime de soiuri de zmeur și mur, însă trebuie știut că alegerea soiului trebuie făcută după mai multe criterii. Astfel, la achiziția materialului săditor trebuie avută în vedere alegerea unei pepiniere autorizate, zona de plantare, perioada de fructificare, dacă soiul este remontant sau este soi de vară, benefic zonei de plantare.

    Soiurile noastre sunt acreditate de Institutul de cercetare a plantelor și semințelor, au certificat de calitate și pașaport fito-sanitar. Toate comenzile beneficiază de ghid de întreținere și ghid de tratamente pentru zmeur și mur gratuit, Comenzile mai mari de 1.000 de lei beneficiază de transport gratuit. Comanda se poate expedia prin curier sau poate fi ridicată direct de la Pepinierele Fundulea unde cei interesați pot vedea și plantația de unde provine materialul săditor”, arată reprezentanții pepinierei.

    De ce pepiniere autorizate?

    Deoarece doar pepinierele autorizate pot elibera Certificatul de calitate care certifică puritatea soiului, țara de provenientă și pașaportul fitosanitar care va certifica faptul că ați cumpărat o plantă sănatoasă fară boli si dăunatori.

    Cel mai important, la achiziția materialului săditor este să verificăm țara de producție, de recomandat să fie produs în aceeași țară în care se va planta pentru o aclimatizare perfectă.

    Se oferă pachet complet pentru plantări

    Pachetul de plantare include: trasarea rândurilor, îngrășăminte la rădăcină, plantarea butașilor și a drajonilor, fasonarea-scurtarea plantelor după plantare. Se poate opta și pentru înființare completă plantare plus montare spalieri plus sistem de irigație: ”Echipa noastră are un randament de plantare de aproximativ 5.000 plante/zi. În momentul plantării la fața locului se va deplasa autoutilitara firmei cu echipa Pepinierelor Fundulea. Aceasta va fi compusă din 9 oameni care se vor ocupa de plantarea butașilor și a drajonilor și un inginer agronom care se va ocupa să dirijeze angajații ca plantarea să fie făcută la standarde cât mai înalte”.

    Distanțele de plantare recomandate la zmeur și mur

    Distanțele minime recomandate la plantarea drajonilor de zmeur sunt: 2-2,5 m între rânduri și 40 cm-50 cm pe rând pentru culturi intensive cu o producție de 7-9 tone/ha.

    Distanțele minime recomandate la plantarea butașilor de mur sunt: 2-2,5 m între rânduri și 1 m-1,20 m pe rând pentru culturi intensive cu o producție de 12-14 tone/ha.

    Pentru un hectar de zmeur este nevoie de aproximativ 8.000 drajoni iar la un hectar de mure ne trebuiesc aproximativ 4.000 butași .

    Sisteme de irigații recomandate

    Sistemele de irigații recomandate culturilor de arbuști fructiferi: irigarea prin picurare, aspersoare sau tradiționala irigare prin inundare.

    Sistemul de irigare este foarte benefic în verile secetoase, un sezon secetos fără sistem de irigare poate scădea producția la jumatate.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă