• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vremea de Paști. Anunțul meteorologilor – unde sunt așteptate ploi

    Roxana Dobre -

    Anunțul meteorologilor: cum va fi vremea de Paști. În perioada următoare temperaturile se vor apropia de maxima perioadei dar nici ploile nu vor lipsi din majoritatea județelor.  Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o prognoză pe regiuni valabilă în perioada 29 martie – 8 aprilie, adică inclusiv pentru ziua de Paști!

    BANAT

    În intervalul 29 martie – 5 aprilie, un proces de încălzire treptată a vremii va determina atingerea unor valori medii de aproximativ 21 de grade pentru temperaturile maxime și 8 grade pentru cele minime, vremea devenind caldă pentru început de aprilie. Între 5 și 8 aprilie regimul termic va marca o scădere ușoară și treptată, astfel încât, la finalul celei de a doua săptămâni de prognoză, se vor înregistra valori termice comparabile cu normele perioadei, respectiv 16 grade ca medie a maximelor diurne și 6 grade pentru minimele nocturne.

    Vor fi precipitații în fiecare zi a intervalului de prognoză, dar în jurul datelor de 29 și 31 martie, precum și 1 aprilie, acestea se vor semnala pe arii extinse.

    CRIŞANA

    De astăzi  va avea loc un proces de încălzire treptată, care va determina, pe 31 martie, o medie a temperaturilor diurne de 19 grade și a celor nocturne de 7 grade, caracterizând o vreme caldă pentru ultima zi a lunii martie. În prima săptămână din aprilie, vor fi alternanțe termice, dar pe ansamblu, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 16 și 19 grade, cu cele mai ridicate valori în jurul datei de 4 aprilie și cele mai coborâte la începutul și sfârșitul săptămânii. Temperaturile minime se vor încadra, în general, între 4 și 6 grade în această a doua jumătate a intervalului de prognoză.

    Probabilitatea pentru precipitații se va menține ridicată pe întreg parcursul celor două săptămâni de prognoză, însă între 29 martie și 1 aprilie, precum și în jurul datei de 4 aprilie, acestea se vor semnala pe arii mai extinse și pot fi, izolat, mai importante cantitativ.

    TRANSILVANIA

    Vremea rece se va menține în primele zile ale prognozei, când se vor înregistra maxime diurne de aproximativ 8 grade și minime nocturne situate între -4 și 0 grade, în medie regională. Apoi regimul termic va marca o creștere treptată, astfel încât, pe 31 martie, se vor atinge aproximativ 18 grade ziua și 3…4 grade noaptea, vremea devenind caldă pentru final de martie. Intervalul 1 – 8 aprilie va fi caracterizat de ușoare variații ale temperaturilor medii diurne, ce se vor încadra, în general, între 14 și 18 grade, cu cele mai ridicate valori în jurul datei de 4 aprilie. Cele mai scăzute valori se vor înregistra la începutul și sfârșitul celei de a doua săptămâni a intervalului de prognoză, când regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru prima decadă de aprilie.

    Până în data de 23 martie, temporar vor fi precipitații moderate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare. Probabilitatea de precipitații predominant sub formă de ploaie va fi în creștere din nou după data de 27 martie.

    MARAMUREŞ

    Pe 29 martie regimul termic va fi caracterizat de o vreme rece, cu valori medii ale temperaturilor diurne de 8…10 grade și ale celor nocturne situate între -3 și 1 grad. Apoi vremea se va încălzi și pe 31 martie se vor înregistra maxime termice de aproximativ 17 grade și minime de 6 grade, în medie regională, ce vor caracteriza un regim termic ușor peste cel obișnuit la sfârșitul lunii martie. Între 1 și 8 aprilie, vor fi ușoare variații ale temperaturii aerului, între valorii medii de la 13 grade ziua și 3…4 grade noaptea, la începutul și sfârșitul acestui interval, până la 18 grade ziua și 5 grade noaptea, în jurul datei de 4 aprilie.

    Se vor semnala precipitații pe arii relativ extinse pe întreg parcursul intervalului de prognoză, dar acestea vor fi mai însemnate cantitativ înter 29 martie și 1 aprilie și, din nou, în jurul datei de 4 aprilie.

    MOLDOVA

    Pe parcursul primei săptămâni de prognoză, valorile termice diurne vor marca o creștere treptată, de la 5 grade în prima zi până la 19 grade pe 31 martie, cînd vremea va deveni caldă, apoi vor scădea până la 16 grade, în intervalul 1 – 2 aprilie. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, temperaturile maxime vor crește din nou până la valoarea de 19 grade, pe data de 4 aprilie. Ulterior, regimul termic va marca o nouă scădere, ajungându-se pe 7 și 8 aprilie la o medie regională de 14 grade. Temperaturile minime se vor situa sub norma climatologică în primele zile de prognoză, când vor fi cuprinse între – 4 și 0 grade, apoi vor crește până la 7 grade, în jurul datei de 1 aprilie. Prima săptămână din aprilie va fi caracterizată de un regim termic ușor fluctuant, concretizat prin maxime diurne situate, în general, între 4 și 6 grade.

    Vor fi precipitații, în general slabe cantitativ, pe tot parcursul perioadei de prognoză, dar probabilitatea ca acestea să se semnaleze pe arii mai extinse va fi ridicată pe 26 și 27 martie și, din nou, în jurul datei de 1 aprilie.

    DOBROGEA

    De astăzi  temperaturile maxime vor crește treptat până la 16 grade pe 31 martie, când vremea va deveni caldă pentru sfârșitul lunii martie. În cea de-a doua săptămână de prognoză, variațiile termice nu vor fi semnificative, astfel încât media temperaturilor diurne se va situa între 13 și 16 grade, cu cele mai scăzute valori la începutul și sfârșitul săptămânii și cele mai ridicate la mijlocul acesteia. Temperaturile minime se vor situa până pe 29 martie în jurul normelor climatologice, cu valori cuprinse, în general, între 2 și 4 grade, apoi vor crește treptat până la valoarea de 9 grade pe data de 1 aprilie. În perioada 1-8 aprilie regimul termic nocturn se va menține relativ constant și se va concretiza prin valori medii de 6…8 grade.

    Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, în general slabe cantitativ, va fi mai ridicată în jurul datei de 26 martie.

    MUNTENIA

    Vremea, deosebit de rece la începutul intervalului, când se va înregistra o medie de 5 grade a temperaturilor diurne, se va încălzi ușor și treptat, astfel încât până la sfârșitul lunii martie va deveni caldă, cu o medie regională a valorilor diurne de aproximativ 22 de grade. În primele două zile ale lunii aprilie mediile diurne vor scădea spre 18 grade, iar în a doua săptămână de prognoză vor fi ușoare variații termice de la o zi la alta, iar media regională se va situa între 16 și 21 de grade, cu cele mai scăzute valori la sfârșitul intervalului de prognoză. Temperaturile minime se vor situa în jurul unei valori medii de 0 grade în primele 4 zile, apoi vor crește treptat până la sfârșitul primei săptămâni, spre aproximativ 7 grade. În cea de a doua săptămână, mediile nocturne se vor încadra între 5 și 7 grade.

    În primele zile ale intervalului de prognoză, precum și în jurul datei de 1 și 6 aprilie, vor fi precipitații pe arii relativ extinse, iar în celelalte zile probabilitatea de apariție a acestora va fi mai redusă.

    OLTENIA

    Vremea deosebit de rece de la începutul intervalului se va încălzi treptat și va deveni caldă pentru sfârșit de martie, astfel încât media temperaturilor maxime va crește de la 4 grade la 20 de grade în decursul primei săptămâni de prognoză. Cea de a doua săptămână va debuta cu o scădere ușoară a mediilor diurne, spre 18 grade, urmată de o creștere până în data de 4 aprilie, când se vor înregistra 20 de grade, apoi o nouă scădere spre o medie de 16 grade la sfârșitul intervalului de prognoză. Temperaturile minime se vor menține scăzute, situându-se în jurul unei valori medii de 0 grade până pe 29 martie, apoi vor crește spre 7 grade la începutul lunii aprilie. Regimul termic nocturn va avea în a doua săptămână, de asemenea, ușoare variații, iar media temperaturilor minime se va situa între 5 și 7 grade.

    În primele două zile, precum și la sfârșitul primei săptămâni de prognoză, vor fi precipitații pe arii relativ extinse, iar în rest probabilitatea de apariție a acestora va fi mai redusă.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Regimul termic din aer mai ridicat decât în mod obişnuit va determina reluarea treptată a proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole pe majoritatea suprafeţelor agricole, exceptând depresiunile din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, unde procesele vegetative se vor desfăşura lent şi temporar. Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv.

    Culturile de orz şi grâu de toamnă înfiinţate în perioada optimă îşi vor continua fazele de înfrunzire şi înfrăţire (20-100%), plantele având în medie 1-3 fraţi. În semănăturile efectuate după 20 octombrie 2017 se va semnala răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%).

    În Dobrogea, Muntenia, Moldova şi Transilvania, cultura de rapiţă va parcurge faza de dezvoltare a aparatului foliar. În majoritatea plantaţiilor, la speciile timpurii de sâmburoase se va înregistra umflarea mugurilor de rod, iar la seminţoase se va menţine stadiul de repaus biologic. La viţa de vie, local se va putea declanşa faza de „plâns” în aproape toată ţara, iar în zonele nordice şi centrale se va înregistra în continuare starea de repaus vegetativ.

    Ca urmare, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (fertilizări, pregătirea patului germinativ, efectuarea însămânţărilor la culturile de primăvară, lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa de vie, etc.) se vor efectua în general în bune condiții, acestea fiind sistate temporar în zilele cu precipitaţii.

    Recomandările specialiștilor pentru fermieri

    -Declanşarea pregătirii patului germinativ şi a semănatului la culturile de primăvară din prima urgenţă, în special pe terenurile unde umiditatea solului permite efectuarea unor lucrări de calitate;
    -Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK);
    -Lucrări de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) la culturile de câmp şi pomi-viticole;
    -Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară;
    -Controlul evoluţiei mugurilor de rod şi a coardelor la viţa de vie.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Ce putem planta lângă sau sub un nuc Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!