• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro

    Oana Timar -

    Comisia Europeană a publicat astăzi, joi – 25 aprilie, cel mai recent raport lunar privind comerțul care arată evoluția în ianuarie 2024 a importurilor și a exporturilor de produse agroalimentare din UE, potrivit unui comunicat de presă.

    Conform principalelor constatări ale raportului, comerțul agroalimentar al UE a înregistrat o creștere pozitivă.

    Excedentul comercial a ajuns la 5 miliarde de euro – în creștere cu 27 % față de ianuarie 2023. Exporturile de produse agroalimentare au ajuns la 18,4 miliarde EUR, ceea ce înseamnă o creștere de 2 % față de ianuarie 2023.

    Exporturi de 18,4 miliarde de euro în prima lună a anului

    Valoarea exportului de 18,4 miliarde de euro atinsă în ianuarie 2024 reprezintă o creștere cu 2% față de ianuarie 2023.

    Primele trei destinații pentru exporturile agroalimentare ale UE în ianuarie 2024 au rămas Regatul Unit (Marea Britanie), Statele Unite ale Americii (SUA) și China. Regatul Unit a reprezentat 23% din valoarea exporturilor și a fost martor la cea mai mare creștere a exporturilor UE față de ianuarie 2023 (+304 milioane de euro, +8%). Exporturile către SUA au înregistrat o creștere de 9% față de ianuarie 2023 (+179 milioane de euro). Pe de altă parte, exporturile UE către China au scăzut cu 11% (‑141 milioane de euro).

    În ceea ce privește exporturile, Regatul Unit a rămas prima destinație a exporturilor UE, reprezentând 23 % din exporturi, cu o creștere de 8 % ca valoare față de ianuarie 2023. Exporturile către Statele Unite au crescut, de asemenea, cu 9 %. Au fost înregistrate creșteri semnificative ale exporturilor de măsline și ulei de măsline (+ 146 %), de preparate alimentare mixte (+ 10 %) și de zahăr și izoglucoză (+ 152 % ca volum). În schimb, au scăzut exporturile de uleiuri vegetale (– 43 %) și de produse lactate (– 7 %). Exporturile către China au scăzut cu 11 %, în principal din cauza prețurilor reduse ale anumitor produse, precum preparatele pe bază de cereale și carnea de porc.

    Importuri de 13,4 miliarde de euro în luna ianuarie

    În ianuarie 2024, importurile agroalimentare din UE au atins 13,4 miliarde de euro în ianuarie, marcând o creștere a valorii cu 10% față de luna precedentă, dar totuși cu -5% sub ianuarie 2023 din cauza prețurilor reduse pe categorii de produse.

    Brazilia a rămas principala sursă a UE, reprezentând 10% din totalul importurilor, cu o mică creștere de 23 milioane de euro (+2%). A urmat Ucraina, reprezentând 10%, în ciuda unei reduceri de 2% a valorii importurilor față de ianuarie 2023. În cele din urmă, Marea Britanie a contribuit și el cu 10%, în ciuda unei reduceri de -57 milioane de euro (-5%).

    În ceea ce privește importurile, importurile agroalimentare din UE au crescut cu 10 %, ajungând la 13,4 miliarde EUR față de decembrie 2023, dar au rămas cu 5 % sub nivelurile din ianuarie 2023. Brazilia și Ucraina au fost principalele surse de import. Importurile din Côte d’Ivoire au crescut cu 83 %, în principal din cauza creșterii importurilor de produse din cacao. A fost observată o creștere a importurilor în cazul măslinelor și al uleiului de măsline (+ 168 %), în timp ce în cazul cerealelor (– 34 %), al semințelor oleaginoase și al culturilor proteice (– 14 %) și al uleiurilor vegetale (– 25 %) s-au înregistrat scăderi.

    Această dinamică comercială reflectă schimbările actuale ale pieței și evoluția relațiilor comerciale din cadrul sectorului agroalimentar al UE.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului