• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • E OFICIAL: A crescut SUBVENȚIA! CINE BENEFICIAZĂ DE 2.250 LEI/LUNĂ DE LA STAT!

    Roxana Dobre -

    Lege în vigoare! Începe plata unor subvenții adoptate recent de Guvern de care pot beneficia și fermierii români iar cuantumurile lunare nu sunt deloc de neglijat. Ordonanţă de urgenţă nr. 60/2018, care prevede stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a șomerilor, a fost publicată în Monitorul oficial nr. 577 ceea ce înseamnă că își produce deja efectele.

    Fermierii care doresc să angajeze pot beneficia în aceleași condiții de aceste subvenții mărite față de anii trecuți. Așadar aceștoa vor primi sume majorate pentru a-i stimuli să angajeze:

    Absolvenţi. Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenți ai unor instituții de învățământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă în cuantum de 2.250 lei. Şi aici suma oferită angajatorilor creşte considerabil, faţă de 900 lei cât se prevedea, în ultima formă a Legii nr. 76/2002, în urma modificărilor aduse prin OUG nr. 60/2016, cu efect din data de 3 decembrie 2016.

    Şomeri aflaţi în condiţii sociale deosebite. Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni. Şi în acest caz, cuantumul sporeşte, faţă de suma de 900 lei, stabilită în urma modificărilor aduse la lege de Ordonanţa de urgenţă nr. 60/2016, citată mai sus.

    Şomeri aproape de pensionare. Angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, șomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condițiile pentru a solicita pensia anticipată parțială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condițiile de a solicita pensia anticipată parțială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condițiilor respective, de o sumă în cuantum de 2.250 lei – sumă de asemenea majorată, faţă de norma anterioară de 900 lei.

    Tineri cu risc de marginalizare socială. Angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate, denumiți angajatori de inserție, beneficiază lunar, conform prevederilor legale, pentru fiecare persoană din această categorie, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea indicatorului social de referință (anterior 2 x ISR), în vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea duratei contractului de solidaritate.

    “Tânăr cu risc de marginalizare socială” este, potrivit legii, persoana cu vârsta cuprinsă între 16-26 de ani, care îndeplinește condițiile prevăzute la punctul IV, se înregistrează la agenția pentru ocuparea forței de muncă în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau, după caz, reședința și se încadrează în una dintre următoarele categorii:

    a) se află în sistemul de protecție a copilului sau provine din acest sistem;
    b) are dizabilități;
    c) nu are familie sau a cărui familie nu îi poate asigura întreținerea;
    d) are copii în întreținere;
    e) a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate;
    f) este victimă a traficului de persoane.

    Contract de ucenicie. Angajatorul care încheie un contract de ucenicie beneficiază, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie, de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de șomaj în limita fondurilor alocate cu această destinație. Suma alocată este, astfel, dublată faţă de cea stabilită de Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, în forma rezultată prin modificările aduse actului normativ de bază prin Legea nr. 167/2017, cu aplicare de la 10 august anul trecut.

    Stagiu pentru absolvenţii de învăţământ superior. Angajatorul care încheie un contract de stagiu, în condițiile prezentei legi, beneficiază, la cerere, pe perioada derulării contractului de stagiu, de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de șomaj în limita fondurilor alocate cu această destinație. Reglementarea este prevăzută în Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior, iar actuale modificare creşte suma acordată angajatorului, faţă de 1.350 lei, cât era de la 10 august anul recut, în urma modificărilor la actul de bază aduse prin Legea nr. 167/2017.


    Te-ar mai putea interesa

    Tânărul inginer Rafael Marian propune un nou concept de consultanță gratuită pentru fermieri Guvernul a adoptat OUG pentru majorarea salariului minim în agricultură Județul ”asistaților social” în care peste trei sferturi din populație nu muncește

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte