Creșterea animalelorŞtiri agricole

MARE JUDEȚ AGRICOL intră pe HARTA PESTEI PORCINE AFRICANE: Două noi cazuri confirmate de ANSVSA!

Pesta Procină Agricană ( PPA) lovește într-un mare județ agricol! Boala infecțioasă fără tratament și vaccin se extinde, ajungând să fie confirmată și în județul Ialomița.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară anunţă două noi cazuri de infestare cu virsulul pestei porcine africane, în comuna Giurgeni, judeţul Ialomiţa, autorităţile intervenind de urgenţă pentru a preveni răspândirea bolii, arată un comunicat transmis sâmbătă de ANSVSA.

„În 20 iulie a fost confirmată prezenţa virusului Pestei Porcine Africane la porcii din două gospodării din comuna Giurgeni, judeţul Ialomiţa. În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (IDSA) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă”, anunţă Autoritatea.

ANSVSA precizează că cele două gospodării au fost puse sub supraveghere oficială şi au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, animalele au fost sacrificate, iar carcasele ecarisate.

„Centrul Local de Combatere a Bolilor Ialomita reunit astăzi (n.r. sâmbătă), a dispus, conform planului de măsuri adoptate, pentru a preveni răspândirea bolii, uciderea preventivă a porcinelor din cele două gopodării şi ecarisarea carcaselor. Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte şi cele sacrificate”, spune ANSVSA.

Autoritatea Sanitar Veterinară anunţă că proprietarii animalelor afectate vor fi despăgubiţi şi ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, averizează ANSVSA.

Despăgubiri pentru fermierii afectați

Potrivit informațiilor Agrointeligența – www.agrointel.ro, dintre fermierii afectați de PPA, o parte încep să primească despăgubiri. ”Sunt 40 de crescători afectați în județul Tulcea, ei intrând la plată. Carniprod, exploatație mare, prima la care s-a confromate PPA, va primi un milion de euro săptămâna viitoare. În prezent, acolo se face dezinfecția abatorului. Ce putem spune este că sunt filtre care funționează în județ, iar implicarea ministrului agriculturii Petre Daea este maximă”, spun sursele noastre.

Iată situația focarelor de Pestă Porcină Africană până la confirmarea celor două cazuri din Ialomița


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Imi pare nespus de rau pentru fermierii sau pentru persoanele particulare care au porci infestati cu pesta porcina. Cei care au ferme de crestere a porcilor si acestia sunt infectati cu aceasta boala, sunt convinsa ca au pierderi mari. Eliminarea unui numar mare de porci au si consecinte “sociale” prin faptul ca eliminarea unui numar mare de porci are ca urmare si concedierea unui numar insemnat de personal. M-as bucura sa aud ca cei care ar trebui sa le rezolve problemele cat mai bine, s-ar preocupa cu interes de problemele lor.

Scrie un comentariu