Creșterea animalelorŞtiri agricole

Fermierul DIMITRIE MUSCĂ – SEMNAL DE ALARMĂ: ”LA FONDURILE DE VÂNĂTOARE E PROBLEMA, ACOLO E SABOTAJ!”

Mistreții, principalul vector de răspândire al virusului Pestei Porcine Africane! Boala care a adus moartea suinelor din fermele și gospodăriile românilor continuă să câștige în fața crescătorilor care își văd munca fie nimicită, fie în pericol. Din Arad, fermierul Dimitrie Muscă reușește să fie la acest moment omul care mișcă lucrurile și, după declarațiile sale publice – cele publicate și de Agrointeligența – www.agrointel.ro, s-a luat decizia să se deschidă vânătoarea de mistreți.

Citiți și articolul: APOCALIPSA pentru ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ. DIMITRIE MUSCĂ, FERMIER: ”Vorbim despre O MÂNĂ CRIMINALĂ. Devenim PIAȚĂ DE CONSUM, EUROPA ȘI-A ATINS ȚELUL!”

Problema porcilor sălbatici este însă numai aparent soluționată –  vânătoarea ”la liber” este permisă numai în județe care au focare sau în preajma acestora. Astfel, în Arad, județul unde are ferma Dimitrie Muscă, doar s-a suplimentat cota de vânătoare a mistreților. ”Se pare au dat drumul la împușcarea mistreților. Un lucru bun. Astăzi la Arad s-a spus cota de extragere a mistreților de pe fondurile private de vânătoare este de 3.000 de mistreți din 10.000. În realitate s-au scos până la această dată circa 600 de bucăți. Vânătorii dau vina că nu se poate vâna pentru că mistreții au coborât în lanurile de porumb și că stau acolo”, ne-a declarat fermierul Dimitrie Muscă, revoltat că și în aceste condiții, vânătorii continuă să aplice legea așa cum le convine. Pe vânători, agricultorul îi vede direct responsabili de răspândirea PPA. ”În Arad nu este Pestă Porcină Africană. Dacă apare, însemană că cineva ne-o aduce – mistreții. Cerem insistent și solicit ca și cei din Justiție să ne dea o mână de ajutor, să fie buni români și să se alăture de data aceasta fermierilor pentru a proteja țara de această maladie pentru că ei vor trebui să suporte toate pierderile de acum înainte ce se produc din cauză că vânătorii nu extrag mistreții cât trebuiește”, trage semnalul de alarmă Dimitrie Muscă.

Agricultorul care administrează în județul Arad o afacere integrată cu 35.000 de capete se suine, 2.200 de bovine și peste 7.500 de hectare de teren agricol, spune că la acest moment România are un efectiv de 118.000 de mistreți, de trei ori cât ar fi efectivul optim de 37.000 de mistreți. ”În Germania, anul trecut, s-au extras 600 de mistreți. Acum, cum n-a fost niciodată, pentru a se proteja de PPA, s-a dat voie să se împuște mistreții în toată perioada anului, indiferent de stadiul lor de maturitate. Doar la noi nu e așa. La noi sunt fonduri de vânătoare ale câtorva oameni cu bani și care și-au permis să meargă la distracție la împușcat și chiar să aducă străini să vâneze la noi pentru trofee, pe bani mulți. Solicităm Justiției române să ne ajute pe cei din agricultură de data aceasta, venim cu un strigăt de disperare. Degeaba au dat voie Guvernul azi să împușcăm în focare și în preajma focarelor. La mine în Arad nu este focar, dar am 10.000 de mistreți”, spune fermierul.

Citiși și: REACȚIE privind APOCALIPSA zootehniei românești! DANIEL BUDA: ”Ni se vor da pe tavă PURCEI HORMONAȚI, NUMAI BUNI SĂ PROVOACE CANCER”

Agricultorul arădean subliniază că românii care apără mistreții ar trebui să se gândească și la dezastrul pe care aceștia l-au provocat – un dezastru economic și social. ”<<Săracii, auzi ce zice Muscă de la Arad că să împușcăm mistreții, ce nenorocire>>. Dar aceea în care s-au împușcat într-un loc 45.000 de porci, în alt loc 19.000 de porci, nu este mult mai mare nenorocirea? Într-un loc avem 500 de oameni fără salarii și fără o pită, în cea de-a doua fermă iar vreo 200 de oameni. Toți particularii, care sunt mai răzleți, oamenii de la țară care au crescut un porc, oameni necăjiți, care speră să aibă ceva să pună de Sărbători pe masă, vine ANSVSA, vine DSV și le iau porcii și noroc bun. Păi nu e păcat? Suntem criminali”, spune Dimitrie Muscă.

Fermierul atrage atenția că în zonele cu efective mari de mistreți, Pesta Porcină Africană este greu de stăvilit. „În zonele unde nu sunt focare se face rărirea lor, se dau cote suplimentare să se extragă. Unde sunt prea multe animale sălbatice, fie fonduri, fie zone cu ferme, se produc maladii și este foarte greu de stăpânit boala. Cei cu fondurile reușesc să închidă ochii autorităților – na și ție un mistreț, o căprioară, asta fac fondurile de vânătoare. Trebuie să treacă la legiferare, trebuie să ne înțeleagă din Parlamentul României că au făcut legea după niște bandiți care au bani și își țin animalele pe pământurile oamenilor, unde produc foarte multe stricăciuni”, atrage atenția Dimitrie Muscă.

Exportul de porumb românesc – în pericol!

O mare temere a fermierului este că virusul care ne omoară porcii va pune la pământ și exportul românesc de porumb: ”Avem toate șansele să nu ne mai putem vinde cultura de porumb din România. Mistreții au coborât în culturi, mănâncă de aici în cultura de porumb, aici de pe un știulete, apoi de pe alt știulete, boala rezistă, virusul rezsită, așa spun medicii, că rezistă pe știuleții de porumb. Riscăm să se ceară ca România să nu mai facă export de porumb anul acesta din cauza infecției porumbului cu Pestă Porcină Africană. Cei de la UE cu Grupul de specialiști au spus că și rpjn apă este transmis virusul, dacă a băut aici apă mistrețul și după el bea alt porc, s-a dovedit că virusul se transmite. Atât este de perfid

De acum doi ani a făcut apel să se limiteze mistreții

Mereu la curent cu ce se întâmplă și în afara granițelor țării, fermierul Dimitrie Muscă a fost printre primii care a tras de mânecă autoritățile să prevină apariția PPA pe teritoriul României, să protejeze țara de dezastru. Efoturile sale, apelurile sale, au rămas fără răspuns, iar când boala a fost confirmată și la noi, tot Muscă a ieșit să mobilizeze guvernanții și pe cei de la ANSVSA. ”Fondurile de vânătoare sunt cele mai păcătoase. Ele n-au vrut să extragă. De doi ani de zile i-am spus Președintelui României: <<Domne, oprește invazia mistreților bolnavi din Ucraina>>. Vin și prin apă, vin prin toate felurile. De soi ani am anticipat, n-au vrut să mă creadă, n-au vrut să facă nimic. Ăștia nu sunt sabotori ai economiei naționale? Ăștia cât cred că mai suportăm să nu îi băgăm în pușcărie. Este sabotarea economiei românești, a industriei cărnii de porc”. Cât despre crescătorii inconștienți care încă își mai scot porcii la păscut pe marginea drumurilor sau pe ulițele satului, Dimitrie Muscă susține că animalele lor trebuie tratate ca porcii sălbatici și împușcate dacă sunt găsite în afara gospodăriilor, fiind un risc uriaș de îmbolnăvire și a altor suine.

Granițele trebuie protejate. Porcii cu virus continuă să vină din Ucraina

În afară de lucrurile care se mișcă greu la București, crescătorul de animale din Arad este amărât de conducerea organizației care trebuia să apere cel mai bine fermierii – Asociația Crescătorilor de Porci din România, condusă de Ioan Ladoși: ”APCRP-ul, Ladoși n-a făcut nimic. Suntem consternați ca și crescători. Nu am crezut că Ladoși chiar nu este în stare. Ladoși trebuia să doarmă la ușa Guvernului, la ușa Primului Ministru, a Președintelui ANSVSA. Guvernul a mișcat ceva, nu mișcă vânătorii. Este o treabă clară: în condițiile Pestei Porcine Africane, în țară Ministerul Pădurilor este scos din cauză și totul revine de drept și de acțiune către ANSVSA. ANSVSA trebuia ca de la primul focar să ia frâiele în mână să spună: Păziți mistreții, păziți granița, faceți o trupă de comando pe graniță. Și dacă îi împușcăm în țară, n-am rezolvat nimic că din Ucraina vin porci cu virusul în continuare. Zona de graniță trebuie să facem trupă de comando să păzim țara. Vedeți cum o țară mai amărâtă ca Bulgaria își face gard și noi nu suntem în stare de nimic”.

În finalul discuției, fermierul Dimitrie Muscă a dorit să mai sublinieze un aspect foarte important: România rămâne fără efective importante de porci din cauza Pestei Porcine Africane. Iar prețul îl vom plăti la nivel național: prețurile vor atinge niveluri la care acum nici nu ne gândim, cel puțin duble pe kilogramul de carne de porc…


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

 1. Pentru guvernanti nu este nici o problema oricite semale de alarma s-ar trage , legate de PPA , atata timp cit nu sunt afectate fermele lui DraCnea si a lui Stanescu .

 2. Nu confundati vanatori cu administratorii fondurilor de vanatoare.Sunt agricultor .1500ha si vanator totodata.Cu toate ca porcii mananca din culturile mele trebuie sa platesc 1000 lei sa impusc un mistret.Fondurile de vanatoare trebiue sa apartina proprietarilor de pamant sau asociatiilor acestora.cum este in occident. nu smecherilor de la Bucuresti.
  Stiu un fond pe care nu s.a efectuat nici o vanatoare in ultimii ani.Mistretii sunt cu sutele.Nu despagubesc nici o dauna.Parlamentarii au fonduri in administrare de aici problemele si legile cu dedicatie.I.as termina pe toti.

 3. Tot respectul pentru activitatea dlui Musca. Insa la 7500 de ha lucrate sigur a avut bani de gard. presupun ca nu creste atatea capete de suine la liber, in varianta eco. N-ar fi rentabil. Si sigur poate institui filtru sanitar sever. Si sigur nu foloseste neonicotinoide in culturile dumnealui, otravind, impreuna cu altii aerul, apa si mai ales pamantul. Dumnealui, LAPAR, alte comitete si comitii din care fac parte. Cat priveste caprioara data in satnga si mistretul in dreapta, s-o creada dumnealui. La cat se ridica cotizatia, cheltuielile cu intretinerea fondului si pretul efectiv al carnii, nu are sanse sa manance in viata asta. Din “primit”, adica. Cand se discuta de reducerea efectivelor de urs a sarit toata lumea. La mistreti nu e valabil. Carantina nu o respecta in principal producatorul.Si apropos des, oamenii cu bani din vanatoare nu au trimis hartiile pe curier, in timp ce navele cu grane pentru export stateau in bara Sulina, asteptand returul hartiilor si incasarea TVA-ului intracomunitar. Cat de doctor o fi, toti nam plecat egali in 89. Unii au laut startul de jos, altii de la finis.

 4. Bravo, domnule Dimitie Musca. Ati facut o radiografie perfecta a situatiei actuale. Sper sa citeasca cat mai multe persoane acest articol si sa se trezeasca. Noi am cumparat, in urma cu 7 ani, 30 de hectare de teren in muntii si, de atunci, avem mereu probleme cu vanatorii, care ne spun ca este fondul lor…cred ca ar fi trebuit sa ne dam si noi acordul, nu? Ei vaneaza la distanta de 30 de metri de casa noastra, mergem la plimbare pe proprietatea noastra si dam nas in nas cu cainii si carabinele lor. Da, aveti dreptate, nu vaneaza mistreti, este greu, doar in luna decembrie gasim piei de mistret, in restul anului sunt interesati de caprioare, iepuri, fazani.

 5. Nu aud susținere din partea LAPAR, Proagro, etc.. Poate se pune de un protest, acum avem timp pana incepe recoltarea la floare. Sau au plecat liderii în concediu?

  1. Ce sa sustina LAPARUL ? Ei se ocupa de loby pt. neonicotinoide – sfarsitul patrimoniului apicol din Romania. Ce sa sustina PRO Agro? Ei se ocupa impreuna cu alte institutii ale statului, ca si in primul caz, de modificatele genetic (s, p, etc.). Vor deveni vocili cand OMS vor gasi VPPA pe bobitele de porumb in porturile europene. Oare si atunci, marii drguitori ai stiintei, vor spune ca ,,sunt simple speculatii”! Esti despagubit! Da, insa aceasta despagubire este un preludiu spre marea catastrofa economica. Banul pt. despagubirea unui porc este luat de undeva, indiferent de unde, el este o pierdere. Purcelusul ingropat sau incinerat nu mai produce nimic. De aici incolo incepe dezastrul> soricul mai scump pe masa romanului, cereale mai ieftine deoarece nu mai are cine sa le consume, asolamentul pt. stiinta aricola se ingusteaza, diabrotica cauta altceva de sfredelit. In final, ROMANUL isi pune mainile in cap, batul cu traistuta in spinare si pleaca in lumea mare. Dupa 1989 exista un fenomen de indolenta, indiferenta, perfidie, inselatorie, marea coruptie este adusa de fiecare dintre noi la rangul de virtutie. Mare napasta peste acest neam!

 6. De la cine asteptati sprijin dl
  Musca ?
  De la analfabetii care merg la schopping in loc sa rezolve problemele reale.
  Strainii ne cumpara tot, porcii se imbolnavesc(culmea numai cei din fermele romanilor).Angajatii ne pleaca pe capete ca nu mai putem sa-i platim,suntem coplesiti de taxe si de controale daca nu suntem membrii PSD.
  Graul se vinde la export si noi importam paine congelata. Primarii si ministrii fac afaceri cu tot ce poate produce bani in loc sa gestioneze problemele din administratie.
  Asa ca nu stiu la cine faceti apel ca nu va mai aude nimeni!!!!

Scrie un comentariu