Creșterea animalelorŞtiri agricole

AVERTISMENT: VÂNĂTOAREA DE MISTREȚI VA CREȘTE NUMĂRUL DE FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ!

Societatea Ornitologică Română (SOR) demontează una dintre principalele măsuri luate de autoritățile române pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA). Este vorba despre vânarea mistreților, care potrivit specialiștilor SOR vine în directă contradicție cu recomandările Uniunii Europene și ar duce chiar la extinderea focarelor de PPA.

”Intensificarea vânătorii de mistreți și de prădători în România riscă să extindă focarele de pestă porcină africană (PPA). Aceste măsuri ale autorităților române vin în directă contradicție cu recomandările Uniunii Europene pentru combaterea bolii, în directă contradicție cu articolele ștințifice care susțin strategia europeană cu privire la pesta porcină africană”, scriu cei de la SOR.

Conform aceleiași surse, într-un document oficialde pe site-ul Comisiei Europene, la articolul 8, este precizat că vânarea mistreților nu este o soluție, ci o problemă, dat fiind că turmele de mistreți infectați vor fi dislocate și vor întâlni alte populații pe care să le infecteze.

Comisia Europeană recomandă ca vânătoarea de mistreți să fie interzisă, la apariția unor focare active, ea putând fi reluată la trei luni după ce nu apar noi cazuri de PPA.

SOR mai precizează că vânătoarea nu reușește să reducă numărul de mistreți, animale foarte prolifice, astfel încât în doar câteva luni de zile numărul animalelor este la fel de mare.

Societatea subliniază că în România măsurile luate sunt exact pe dos, astfel că nu doar că se permite vânătoarea porcilor mistreți, ba chiar se duc măsurile la un nou punct extrem.

Permitem vânătoarea de specii protejate, doar pentru că sunt prădători (cu păr și pene). Nu există niciun articol ștințific care să demonstreze că PPA se răspândește cu ajutorul păsărilor de pradă sau al animalelor necrofage. Articolele existente în documentul de pe siteul Comisiei Europene, care detaliază modalitățile de transmisie a bolii nici măcar nu amintesc această posibilitate sau subliniază că probele de sânge luate de la rozătoare și păsări din zonele afectate de pestă porcină nu au conținut virusul”, se arată pe siteul Societății Ornitologice Române.

Recomandarea SOR este ca autoritățile din România să combată focarele de PPA prin măsurile recomandate de autoritățile europene, nu prin tehnici care ar putea duce la extinderea focarelor.

Vă reamintim că la acest moment, România se confruntă cu o epidemie de PPA, existând deja 626 de focare confirmate în 8 județe. În patru dintre acestea: Satu Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, au fost depistate focare la mistreți, iar săptămâna aceasta, la nivel guvernamental s-a luat decizia măriri cotelor de extragere a porcilor sălbatici – vânătoarea țintind circa 30.000 de capete de mistreți din totalul de 130.000 de porci sălbatici de la nivel național.

Pe aceeași temă, vă recomandăm articolele:

DIMITRIE MUSCĂ: PESTA N-A APĂRUT de la SALAM, CI DE LA MISTREȚI! Suntem mințiți! VÂNĂTORII SUNT PROTEJAȚI!

RĂSCOALĂ ÎNTR-UN SAT DIN ROMÂNIA: ȚĂRANII AU ALUNGAT MEDICII VETERINARI VENIȚI SĂ LE UCIDĂ PORCII!

PORCII ÎNGROPAȚI, PERICOL URIAȘ. Călin Muscă, fermier: „BĂGĂM VIRUSUL ÎN PRIMUL STRAT DE PÂNZĂ FREATICĂ!”

Fermierul DIMITRIE MUSCĂ – SEMNAL DE ALARMĂ: ”LA FONDURILE DE VÂNĂTOARE E PROBLEMA, ACOLO E SABOTAJ!”


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Extraordinar,ce tupeu au astia!Adica omori toti porcii din ferme si din gospodarii ,chiar daca nu au virusul ppa,distrugi culturi de porumb si floarea soarelui ,doar pentru ca au trecut mistreti pe acolo ,si sa nu omori mistretii care au adus si aduc in continuare virusul,asta chiar ca se numeste sfidare a bunului simt.Sa nu distrugi sacalii care mananca porcii infectati dar sa nu mai lasi nici vacile si oile sa pasca in zone infectate sau nu cu virusul ppa ,sa nu mai lasi crescatorii de porci si animale ,in general ,sa-si mai vanda animalele nici in targuri ,nici intr-un alt mod ,asta e genocid facut economiei de la sate si zonele limitrofe oraselor.

Scrie un comentariu