• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EURALIS MASTER FIELD 2018: Cum s-au prezentat HIBRIZII ȘI SOIURILE de PORUMB, FLOAREA-SOARELUI, SOIA ȘI SORG!

    agrointeligenta.ro -

    Noutățile companiei EURALIS au fost prezentate fermierilor în cadrul unui eveniment de câmp organizat recent de producătorul de semințe alături de doi parteneri importanți – BASF și CLC. La Tarcea, în județul Bihor, la ferma Nagy Barnaba, agricultorii din partea de nord-vest a țării și nu numai au putut vedea portofoliul de hibrizi pe care EURALIS îl pune la dispoziția fermelor din România pentru culturile de primăvară – porumb, floarea-soarelui, soia și sorg.

    Cuvântul de deschidere a evenimentului de câmp i-a aparținut Magdei Darac, Country Manager EURALIS în țara noastră, care a vorbit despre relația specială pe care compania o are cu fermierii. Astfel, EURALIS este o companie fondată și deținută de fermieri, astfel că motto-ul ”De la fermieri pentru fermieri” definește cel mai bine importanța pe care EURALIS o acordă fermierilor-parteneri.

    EURALIS este o cooperativă franceză care a luat ființă în Franța în 1936, deci avem peste 80 de ani de experiență. O companie care se bazează pe relația foarte apropiată cu fermierul – cooperativa numără peste 12.000 de membri în Franța. Ne ocupăm cu producerea de semințe pentru cultură mare: floarea-soarelui, porumb, rapiță, soia și sorg. Avem și alte divizii în Franța – avem divizia de Agricultură care se ocupă de tradingul de cereale, dar numai în Franța, avem divizia Alimentară – suntem producătorul numărul 1 de foie gras din lume, exportăm din Franța foie gras în întreaga lume. Și mai avem o divizie de Dezvoltare și de Investiții care se ocupă de contracte cu alți parteneri. Cunoașteți whisky-ul Jameson? Este făcut cu porumb EURALIS. Cunoașteți conservele Bonduelle? Porumbul din conservele Bonduelle este porumb de la EURALIS. Avem o activitate extrem de diversificată. În România suntem prezenți doar cu semințele EURALIS, semință cu genetică franceză. La floarea-soarelui suntem parteneri în cel mai mare program de cercetare, deci genetica noastră este de elită”, a spus, Magda Darac în deschiderea EURALIS Master Field, mulțumind totodată gazdei evenimentului, fermierului Tiberiu Nagy.

    EURALIS MASTER FIELD: Loturi demonstrative necosmetizate

    După prezentarea echipei EURALIS, a reprezentanților zonali, dar și a managementului companiei la nivel național, în cadrul evenimentului au luat cuvântul și oficialii partenerilor BASF și CLC, după care discuțiile s-au mutat la loturile demonstrative din câmp. De subliniat că oficialii EURALIS au luat decizia de a prezenta culturile într-o manieră sinceră, fără a le cosmetiza, astfel că în loturile demonstrative, s-au putut vedea, pe o suprafață restrânsă, chiar pagubele făcute de mistreții atrași de porumbul dulce. Porcii sălbatici reprezintă o problemă la nivelul județului Bihor, dar nu numai, iar oficiali EURALIS nu au dorit să ascundă această chestiune ce afectează fermele românești.

    EURALIS MASTER FIELD: Hibrizi de floarea-soarelui cu tehnologie Clearfield și Clearfield Plus

    Floarea-soarelui a fost prima cultură prezentată în cadrul EURALIS Master Field. Fermierii au fost impresionați de starea loturilor unde fiecare hibrid a arătat excepțional. Compania a venit în fața agricultorilor cu opt hibrizi, dintre care trei cu tehnologie Clearfield și cinci cu noua tehnologie – Clearfield Plus.

    Astfel primul hibrid prezentat a fost ES Euromis CL, un hibrid Clearfield semitimpuriu care a dovedit că oferă rezultate foarte bune în condiții de stres climatic. ”Este un hibrid de siguranță, care are undeva la 102 zile perioadă de vegetație, este un hibrid timpuriu cu toleranță foarte bună la ierbicidele Clearfield”, a fost prezentat ES Euromis CL. I-a urmat ES Generalis CL, un hibrid nou de floarea-soarelui în portofoliul EURALIS. Prezentat pentru prima dată într-un lot demonstrativ, acesta se remarcă printr-un potențial foarte ridicat de producție. ”Este unul dintre ultimii hibrizi Clearfield pe care ne-am propus să-i lansăm pentru că ne îndreptăm atenția spre noua tehnologie Clearfield Plus. Acesta este un hibrid de talie mare, care dă rezultate foarte bune în condiții de cultură intensivă. Talia este legată și de potențialul de producție, astfel că un hibrid de talie mare poate avea un potențial mai ridicat de producție”, a fost prezentat ES Generalis CL.

    EURALIS MASTER FIELD: ES Terramis CL, un hibrid-vedetă

    De la evenimentul EURALIS din Bihor nu a putut lipsi ES Terramis CL, un hibrid-vedetă pentru cultura de floarea-soarelui, cultivat de foarte mulți fermieri. ES Terramis CL este un hibrid cu talie mică, dar cu un potențial foarte bun, foarte omogen, stă foarte bine la cădere și are un profil fitosanitar foarte bun. ”Se comportă foarte bine și este un hibrid pentru cultură intensivă”, au subliniat oficialii EURALIS.

    În segmentul de floarea-soarelui Clearfield Plus, producătorul de genetică a prezentat la început hibrizii timpurii ES Genesis CLP și ES Kapris CLP. Acesta din urmă, se remarcă printr-o creștere explozivă. Această calitate a fost foarte bine valorificată în acest an când cultura de floarea-soarelui a avut un start mai dificil, însă ES Kapris CLP a plecat foarte bine în vegetație și a recuperat rapid. ”Are și o toleranță foarte bună la cădere, dă rezultate foarte bune în condiții dificile de cultură, dar și în condiții bune de cultură”, au arătat specialiștii EURALIS.

    EURALIS MASTER FIELD: Intrare puternică pe piața hibrizilor high-oleici de floarea-soarelui

    La Tarcea a fost prezentat, în premieră, hibridul de floarea-soarelui, ES Electric CLP, un hibrid high-oleic. ”Este un hibrid semitimpuriu și îl testăm pentru a ne ajuta să dezvoltăm din nou segmentul high-oleic, care a avut o creștere destul de importantă în anii trecuți”, au vorbit cei de la EURALIS despre noua tendință de pe piața oleginoasei de primăvară.

    Pentru fermierii care fac tehnologie intensivă, EURALIS a venit cu hibridul ES Loris CLP, o genetică semitardivă, cu un potențial ridicat de producție. Acest hibrid este dedicat acelor agricultori care nu se mulțumesc cu producții sub 4 tone la hectar.

    EURALIS MASTER FIELD: ES Janis CLP, vârf de gamă

    Vedeta hibrizilor EURALIS, ES Janis CLP a fost ”cireașa” prezentărilor la floarea-soarelui. Acest hibrid este, la acest moment, vârful de gamă, un hibrid de talie medie, cu un profil fitosanitar foarte bun. ES Euralis CLP se pretează foarte bine atât pentru condiții dificile, cât și pentru tehnologie intensivă. Poate oferi producții foarte ridicate.

    EURALIS MASTER FIELD: Alegerea soiului potrivit de soia, decizie crucială

    După floarea-soarelui, ”turul” EURALIS a continuat cu loturile de soia, o cultură importantă în fermele românești care cultivă această plantă pentru a-și asigura procentul de culturi proteice pentru schema de înverzire de la APIA. Referitor la soia, reprezentanții companiei EURALIS au punctat încă de la început faptul că alegerea soiului potrivit, în funcție de zona geografică în care se află fermierul, reprezintă o etapă foarte importantă, de care depinde randamentul producției de soia. De asemenea, atât semănatul, cât și partea de erbicidare și de combatere a buruienilor au o importanță foarte mare.

    La EURALIS Master Field au fost prezentate cinci soiuri de soia: ES Isidor (Grupa I de maturitate), ES Pallador (Grupa I), ES Gladiator (Grupa 0), ES Advisor (Grupa 0) și ES Mentor (Grupa 00). Despre soiul de soia ES Isidor, specialiștii EURALIS au arătat că prezintă 14-15 etaje de păstăi, are ramificații foarte bine formate și, la momentul evenimentului, trei boabe legate în păstăi. ”Acest soi are o rădăcină foarte bine dezvoltată, pe care se pot observa nodulii. Își procură azot, fixează foarte bine azotul din atmosferă, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să-i dăm cantități așa mari de azotat”, au explicat reprezentanții EURALIS.

    EURALIS MASTER FIELD: Soia cu producții de 4,-4,5 tone la hectar

    ”Toate soiurile EURALIS au o cantitate foarte mare de proteină, undeva la 42-43%, care se obține în condiții de cultură irigată”, au mai subliniat oficialii companiei la loturile de soia unde producția estimată în condițiile acestui an este de 4-4,5 tone la hectar.

    Pentru fermierii din nord-vestul țării care vor să cultive soia, recomandarea EURALIS a fost să încerce soiul ES Gladiator. ”Este din Grupa 0 de maturitate – FAO porumb 350-380, se pretează foarte bine pentru această zonă. Este un soi cu o talie mare, undeva la 87 de centimetri, cu toleranță bună la cădere, înălțimea primei păstăi fiind de 13-14 cm. Încercăm foarte mult să mărim punctul de inserție pentru a evita pierderile la recoltare, dar acest aspect este influențat și de pregătirea terenului în momentul semănatului. Deja avem păstăi mult mai bine formate, boabele sunt mai pline pentru că este mai timpuriu”, au fost explicațiile pentru fermieri.

    După ES Gladiator, agricultorilor le-a fost prezentat un soi puțin mai tardiv – ES Advisor, cu un punct de inserție mai ridicat, la circa 15 centimetri, cu o tulpină robustă și randamente excepționale în anii cu aport suficient de apă.

    EURALIS MASTER FIELD: ES Mentor, numărul 1 la soia în Europa

    ”Ultimul soi – ES Mentor este cel mai timpuriu din portofoliul EURALIS. Face pate din Grupa 00. În anumite condiții, adică dacă avem precipitații și dacă toamna va fi lungă, poate fi utilizat în cultură secundară. Punctul de inserție este undeva la 12-13 cm. Este cel mai utilizat soi de soia din Europa din această grupă. Are o cotă de piață de 30% din totalul pieței de soia pe grupa sa, este un soi cu o toleranță foarte bună la cădere în condiții de precipitații abundente, este un soi timpuriu cu un potențial de producție foarte bun. De asemenea, este soiul care are talia cea mai mică”, au vorbit reprezentanții EURALIS despre soiul de soia ES Mentor.

    După soia, prezentările din câmp au continuat cu cultura de sorg, EURALIS fiind recunoscută ca una dintre companiile care furnizează fermierilor români cei mai buni hibrizi pentru această cultură care tolerează bine seceta și oferă rezultatele dorite în nutriția animalelor.

    EURALIS MASTER FIELD: Hibrizi de porumb cu genetică Tropical Dent

    Ultimele loturi de la EURALIS Master Field au făcut și deliciul invitaților. Porumbul de la EURALIS nu s-a dezis nici în acest an, oferind un adevărat spectacol în câmp dar și, potrivit celor prezenți, în ferme. “Fiecare parcelă este fertilizată cu 200 de kg de 16:16:16, plus sulf și magneziu la început, iar apoi la semănat s-a completat cu 200 de kg de azot, apoi cu îngrășămintele de la colegii noștri de la Lithovit. Densitatea la semănat a fost aceiași la toți hibrizii – 60 de mii de boabe pe metru pătrat”, au vorbit reprezentanții companiei despre tehnologia de cultură a porumbului din loturile de la Tarcea, Bihor.

    De precizat că hibrizii de porumb de la EURALIS se remarcă în piață prin genetica Tropical Dent, care, așa cum sugerează și numele, este definitorie pentru modul în care culturile performează chiar și în cei secetoși ani și asigură o pierdere rapidă a umidității înainte de recoltare.

    EURALIS MASTER FIELD: ES Gallery, pe primul loc la producții în anii secetoși, dar și ploioși

    La loturile de porumb, prezentările au început cu hibridul ES Cockpit – FAO 250, un hibrid recomandat fermierilor pentru cultura a doua, urmat de ES Gallery – FAO 340, preferat de numeroși fermieri din zona de nord-vest a țării și nu numai. ”Este un alt hibrid pe care noi mizăm foarte mult în zona aceasta și pe care l-am avut în doi ani diferiți, unul ploios și unul secetos, și pot să vă spun că la recoltările care s-au făcut a ieșit primul hibrid din grupa sa de maturitate. Face parte din grupa 340 FAO, este tolerant la secetă, dezvoltă un sistem radicular foarte bun, își dezvoltă rădăcinile atât în adâncime, cât și în lateral, ceea ce ajută la asimilarea îngrășămintelor pe care le aplicați în câmp”, a fost prezentat porumbul ES Gallery.

    EURALIS MASTER FIELD: ES Faraday, cel mai performant hibrid cu genetică nouă

    A urmat ES Faraday, FAO 350, un porumb cu o talie mai mare și care este apreciat ca fiind cel mai nou și mai performant hibrid de la EURALIS pentru această cultură de primăvară.

    ES Mylord este un hibrid nou din grupa 370 FAO, merge foarte bine pe zona de Timiș și Arad, unde se obțin rezultate foarte bune pe producție. ES Method – FAO 380, pe care noi l-am promovat foarte bine pe zona de nord-vest, merge foarte bine pe terenurile nisipoase, cât și pe terenurile grele, cu un conținut foarte mare de argilă. De asemenea, un hibrid foarte consacrat este ES Cortes, care face parte din grupa 420 FAO și este un hibrid rustic, ce poate face față tuturor formele de cultură”, au continuat prezentările pentru hibrizii de porumb de la EURALIS.

    Hibrizii care au „tras cortina” la EURALIS Master Field 2018 au fost tot cei de porumb – ES Lagoon, dintr-o grupă mai mare de maturitate – FAO 460, și ES Blason Duo, FAO 450. Despre acesta din urmă, specialiștii EURALIS au precizat că poate fi erbicidat în postemergență cu Stratos Ultra®, indiferent de fenofaza porumbului sau a buruienilor, lucrarea conducând la eliminarea problemei buruienilor monocotiledonate perene.

    Pentru mai multe detalii despre hibrizii și soiurile EURALIS, vă recomandăm să accesați site-ul www.euralis.ro, iar pentru a lua legătura direct cu reprezentantul EURALIS din zona dumneavoastră, dați clik pe euralis.ro/contact


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului