• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Hodor Janos, fermierul care obține an de an o producție bună de cartofi

  Ramona Dascălu -

  Producție bună la hectarul de cartofi! Agrointeligența – www.agrointel.ro a stat de vorbă cu unul dintre fermierii din România care a obținut o producție foarte bună de cartofi, în acest an. Hodor Janos din județul Covasna, se poate lăuda cu o producție de cartofi de 55-60 de tone la hectar, în 2018. Aceasta nu reprezintă însă o surpriză pentru agricultor, întrucât și anul trecut a obținut o producție la fel de mare.

  În vârstă de 43 de ani, agricultorul covăsnean lucrează o suprafață de 42 de hectare. El spune că pâmântul se află în posesia familiei sale de 20 de ani și că este foarte mulțumit de acesta deoarece este un pământ curat, fără încărcătură de buruiană. Ferma se află în Moacșa, județul Covasna, la 25 de kilometri de Sânzieni, acolo unde locuiește covăsneanul.

  În cultura sa de suflet, Hodor Janos folosește mai multe soiuri, dar mizează cel mai mult pe Arizona, un soi semitimpuriu pentru consum, un cartof cu o productivitate excepțională și cu care se obțin tuberculi mari, ovali, cu coaja galbenă și netedă.

  „Am ales soiuri bune, productive ca Arizona, Carrera, Bella Rosa, Esmee. Dintre acestea, eu cred că cel mai productiv este Arizona. Rotația culturilor o fac cu rapiță, sfeclă de zahăr și cu lucernă. Îngrășăminte folosim de la Linzer, din Austria, special pentru cartofi, complex 12:12:17. Erbicidul Arcade (Syngenta) îl folosim pentru a combate buruienile din cultura de cartof, și pentru mană folosim mai multe produse, cum ar fi: Infinito și Consento de la Bayer sau Ridomil de la Syngenta”, povestește fermierul.

  Cultura de cartofi a beneficiat de irigații

  Hador Janos spune că a semănat tuberculii de cartofi cam între 3-5 aprilie, iar acum se află în plin proces de recoltare. „Vârful producției până acum a fost în jur de 55 de tone la hectar, dar încă nu am scos tot, mai avem parcele unde cred că iese un pic mai mult, în jur de 60 de tone, dar asta unde a fost irigat. Unde nu a fost irigat, în jur de 30-35 de tone la hectar. Anul trecut am avut și producție de 60 de tone la hectar pentru că nu a fost secetă așa mare ca anul ăsta”, a declarat agricultorul.

  Potrivit covăsneanului, într-un an secetos, cum a fost și 2018, producția depinde foarte mult de irigații.

  „Cam 60% din cultura de cartofi a fost irigată anul ăsta.  Am irigat săptămânal”, a spus covăsneanul.

  Cartofii din ferma lui Hodor Janos ajung pe piața internă

  În ceea ce privește prețul cartofilor pe care îi cultivă, Hodor Janos, care activează cu PFA, spune că în acest an acesta variază între 80 de bani și 1 leu.

  „Culegem cu combine Grimme de 2 rânduri, și avem și linii de sortare, de ambalare. Cartofii îi vindem către alte firme, care ele la rândul lor îi dau mai departe. Prețul variază între 80 de bani și 1 leu. Producția rămâne în țară la București, Tg. Jiu, Iași, nu merge la export”, a mai declarat acesta.

  Directorul Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba, apreciază că la nivelul judeţului Covasna producţia de cartofi din acest an, estimată undeva la 23.000 de kilograme la hectar producţia medie, este mai scăzută decât cea de anul trecut, care a fost în jur de 28.000 de kilograme la hectar.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cum a reușit Grup Șerban să facă profit la cartof într-un an catastrofal LAPAR – apel pentru despăgubirile de secetă: ”Fermierii nu își pot înființa culturi pentru primăvară!” Șef APIA – anunț despre subvențiile ce se plătesc acum crescătorilor de animale!

  Ultimele știri

  Ovidiu Săvâșcă, APIA Mureș: Fermierii persoane fizice nu mai au nevoie de adeverința de la Primărie! Despăgubirile la culturile de primăvară, în Parlament. Asociația Forța Fermierilor cere o lege pentru plata fermierilor! Pallas™ si Floramix ™ – cele mai performante și utilizate erbicide pentru controlul buruienilor graminee problemă din cultura de grâu!