Creșterea animalelorŞtiri agricole

Uriaș complex de porci, eforturi uriașe pentru a se salva

O fermă uriașă din România face eforturi disperate pentru a se salva, găsind inclusiv o modalitate inedită pentru a limita riscurile ca porcii din exploatația să se îmbolnăvească de Pestă Porcină Africană (PPA).

Complexul de porci din Căzănești, Ialomița, cu peste 80 de mii de capete, face sacrificii extreme de frica Pestei Porcine Africane (PPA). Proprietarii sunt dispuși să plătească localnicii din zonă ca să își omoare proprii porci, pentru a micșora astfel șansele ca PPA să ajungă la ei în fermă. Autoritățile nu sunt însă de acord cu acest demers.

Agrisol este cel mare complex de creștere a porcilor din județul Ialomița. Potrivit independentonline.ro, ferma deține aproximativ 80 de mii de suine, majoritatea reprezentând matcă pentru reproducere, valoarea acestora depășind 30 de milioane de euro.

Pentru a-și salva afacerea, proprietarii fermei sunt dispuși să facă orice. Astfel, firma asigură din propriul buzunar dezinsecția pe raza localității Căzănești, de două ori pe săptămână.

De curând, în condițiile extinderii PPA în imediata vecinătate a localității Căzănești, proprietarii complexului Agrisol au cerut autorităților județene permisiunea de a despăgubi anticipat crescătorii de porci de pe o rază de 10 kilometri pentru protejarea afacerii.

În replică, autoritățile județene au precizat că nu există cadru legal pentru un astfel de demers. De asemenea, Prefectura Ialomița a respins un proiect de hotărâre prin care autoritățile locale declarau stare de necesitate la nivelul localității, în încercarea de crea un cadru legislativ adecvat.

În acest moment, în județul Ialomița, sunt semnalate 94 de focare de pestă porcină în gospodăriile populației și 2 cazuri de PPA la mistreți. La capitolul despăgubiri, la mai bine de o lună de zile distanță de la primul porc sacrificat în județ, niciun leu nu a ajuns încă la proprietarii de porci sacrificați.

Pe aceeași temă, vă recomandăm și:

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană

Cât se plătește despăgubire pentru un porc cu pestă porcină

Despăgubiri Pestă Porcină Africană: Greutatea la calcul, cea atinsă de porci la Crăciun

PORCII DIN GOSPODĂRII, UCIȘI ABUZIV! ”Pun primarii să semneze CA SĂ AIBĂ ACOPERIRE!”

Pesta Porcina Africană la om: ce riscuri sunt?


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Nu le dati in cap. Este de laudat ceea ce fac. Si apoi daca platesc pe cei care isi sacrifica porcii, care este problema? Este mai bine sa-i platesc eu din darile la stat? Nu se vede neputinta statului? Incet-incet este cuprinsa toata tara. lasati oamenii sa aiba initiativa. Ajutati-i, nu le puneti frane.

Scrie un comentariu