• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Abatoare mobile în fiecare județ, un proiect de lege depus de PNL

  Ramona Dascălu -

  Mai mulţi parlamentari PNL au iniţiat un proiect de lege care prevede ca în fiecare judeţ din țară, cât şi în municipiul Bucureşti, să se înfiinţeze câte un abator mobil care să aibă ca obiect de activitate abatorizarea animalelor şi comercializare cărnii. De asemenea, se dorește ca în aceste abatoare să se aplice și programe naționale de eradicare a bolilor la animale, care să fie coordonate de Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

  „Se înfiinţează câte un abator mobil în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti, în subordinea direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene (DSVSA) şi, după caz, a municipiului Bucureşti (…) având ca obiect de activitate abatorizarea animalelor şi comercializare cărnii. Abatorul mobil va funcţiona ca organism prestator de servicii publice de interes local sau judeţean, după caz, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice, potrivit legii, având ca principal obiect de activitate abatorizarea şi comercializarea cărnii şi îndeplinirea altor activităţi specifice şi conexe”, prevede propunerea legislativă privind înfiinţarea de abatoare mobile, înregistrată la Senat de 15 deputaţi şi senatori PNL, scrie Mediafax.

  Programele naţionale de eradicare a bolilor la animale se vor aplica cu prioritate în activităţile abatoarelor mobile şi vor fi coordonate şi verificate de ANSVSA, se mai arată în proiectul de lege.

  Potrivit propunerii legislative, sumele necesare pentru finanţarea înfiinţării abatoarelor mobile se asigură de la bugetul de stat, din fonduri europene sau alte fonduri legale constituite.

  Iniţiatorii legii spun că această practică este folosită în Europa încă din 1950 şi că un abator mobil îşi poate amortiza costurile în aproximativ trei ani.

  „În Europa de Vest, abatoarele mobile au fost folosite încă din anul 1950. O astfel de unitate mobilă de sacrificare, acceptată de legislaţia UE, dispune de 8 angajaţi în domeniu, care pot sacrifica 40 de vite mari într-o tură de 8 ore. Un astfel de abator mobil îşi poate amortiza costurile în aproximativ trei ani de la data punerii în funcţiune, însă acest indicator depinde de numărul de animale sacrificate şi de costul solicitat pentru sacrificare. Principalul avantaj pe care îl poate oferi un astfel de punct mobil de sacrificare se referă la fiscalitate şi anume: micii crescători de animale pot obţine certificate sanitar-veterinare, astfel că îşi pot comercializa producţia în orice punct de desfacere, indiferent dacă decid să se asocieze pentru vânzarea în supermarketuri sau dacă vor să-şi monetizeze producţia în halele dedicate din pieţe”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

  Nu este însă pentru prima dată când se propune înființarea unor astfel de abatoare mobile. În 2014, Agrointeligența a scris despre un proiect de lege asemănător celui de acum, care își propunea înființarea unui abator mobil în fiecare județ, care însă nu a avut sorți de izbândă în Parlament, fiind respins cu 282 de voturi împotrivă. Diferența dintre proiectul de lege de atunci și cel de acum este următoarea: în 2014 aceste abatoare mobile urmau să se afle în subordinea consiliilor județene, iar acum, dacă acestea s-ar înființa ar fi coordonate de DSV-urile din fiecare județ.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Perspective pe piața cărnii: Consumul de carne de oaie va rămâne constant, va crește cel de carne de pasăre și va scădea cel de vită PREȚ CARNE DE PORC CARCASĂ. ACEBOP: ”Fermierii nu pot profita de creștere! Purceii s-au scumpit la 80-90 de euro euro/cap” CRIS-TIM folosește CARNE MARCATĂ CU ȘTAMPILA OVALĂ, O GARANȚIE A SIGURANȚEI ȘI A CALITĂȚII!

  Ultimele știri

  Alertă ANM în vigoare! Vreme foarte rece și rafale puternice de vânt de peste 80-100 km/h! Ziua europeană a produselor ecologice. Decizia pentru fermieri luată de trei instituții europene! Carmen Avram – interpelare către comisarul Wojciechowski: Când veți face studii pentru a vedea cum sunt afectați fermierii?