• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ziua Porumbului la Iași: Hibrizii Dekalb au luat locurile 1,2 și 3

    Oana Timar -

    Prima ediție a evenimentului Ziua Porumbului organizată în județul Iași a reprezentat un nou prilej de confirmare a performanței hibrizilor DEKALB. Chiar și în condițiile unui an dificil în zona Moldovei, hibrizii DEKALB și-au dovedit productivitatea, reușind să-și adjudece locul 1, locul 2 și locul 3 la recoltele obținute în condițiile de tehnologie clasică ale fermei-gazdă din Târgu Frumos, comuna Balș – sat Boureni.

    Toate cele trei locuri ale podiumului au fost ocupate de hibrizi DEKLAB, companie intrând în competiția de la Iași cu cinci hibrizi din portofoliu – DKC3969, DKC4351, DKC4670, DKC4943 și DKC5068 . Reușita companiei a fost înregistrată cu o producție stas în condițiile de tehnologice clasică, cea a fermei AGRO ILMAR unde a fost organizată, în premieră Ziua Porumbului în Moldova.

    Prima ediție înseamnă pentru noi un prag de încercare, pentru că dupa modelul activităților similare din Ialomița, din ferma domnului Nicolae Sitaru, încercăm și noi să ne ridicăm la nivelul așteptărilor fermierilor, care vor să vadă ceea ce este mai productiv pentru zona noastră. (…) Plusvaloarea dată de eveniment este aceea că fiecare fermier poate vedea, poate să pipaie el rezultatul din cultură și poate să facă o comparație câțiva metri mai la stânga, mai la dreapta, să facă o comparație care să-l ajute în activitatea sa”, ne-a declarat Emil Teofil Bălteanu, fermier în Voinești, Iași, și președinte al Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Iași, unul dintre organizatorii principali ai evenimentului.

    Între companiile participante cu hibrizi de porumb, DEKALB s-a impus cu cele mai mari producții obținute în loturile în care s-a aplicat tehnologia clasică a fermei-gazdă cu o densitate la semănat de 70.000 de boabe și fără irigații.

    Ne bucurăm să participăm pentru prima oară și în Moldova la acest tip de eveniment, Ziua Porumbului. În primul rând, pentru că este o competiție care ne dă posibilitatea să ne validăm performanță produselor. Și în această locație am avut rezultate foarte bune. Am reușit în varianta clasică să ne poziționăm pe locurile 1, 2 și 3 în clasamentul celor 37 de hibrizi din această competiție. Un rezultat foarte bun pentru brandul DEKALB și sperăm că și pentru fermierii din zona aceste info să fie de folos și să colaborăm și mai bine în sezon următor”, a declarat în cadrul evenimentului Daniel Stanciu, Director de Marketing al DEKALB.

    Performanța hibrizilor a pornit, la fel cum se întâmplă în fiecare fermă unde se cultivă DEKALB, cu alegerea hibridului potrivit pentru zona de cultură. ”Am poziționat în această locație hibrizii care se pretează cel mai bine condițiilor din zona Moldovei. Nu am venit cu întreg portofoliul, ci doar cu cinci hibrizi. Am poziționat hibrizii pe care-i vedem cei mai potriviți pentru această zonă și iată că am reușit să dovedim încă o dată că sunt adaptați condițiilor, au o stabilitate la o performanță ridicată și o pierdere rapidă a apei, principalele caracteristici ale portofoliului DEKALB, care se revăd în fiecare hibrid pe care noi îl comercializăm”, a explicat Daniel Stanciu care a subliniat că în cadrul evenimentului din județul Iași, fermierii participanți au putut discuta direct cu reprezentanții DEKALB despre produsele pe care le vor utiliza în această primavără în fermele lor și despre modul de alegere a hibrizilor DEKALB. ”Avem o recomandare specifică, în funcție de mediul de cultură și de densitatea pe care doresc să o utilizeze. Toate aceste info se regăsesc și în platforma DEKALB Smart, fermierii își pot lua aceste info din platforma digitală și pot avea consultanță de specialitate într-un mod cat mai rapid și facil, accesând platformele digitale DEKALB”.

    Cei trei hibrizi care au ocupat podiumul de la Ziua Porumbului sunt:
    DKC4670 – Locul I – producție de 14.042 kg/ha
    DKC4943 – Locul II – producție de 13.756 kg/ha
    DKC5068 – Locul III – o producție de 13.669 kg/ha

    Locul I a fost ocupat de DKC4670, un hibrid semitimpuriu care valorifică toate mediile de cultură, datorită flexibilităţii şi a adaptabilităţii la orice tip de tehnologie. Conform DEKALB, acest hibrid este pretabil și pentru condiţii intensive, reușind să se impună ca un hibrid universal care are, printre calități, și o rezistență ridicată ceea ce îl face să nu aibă căderi de plante la recoltare, permiţând şi o recoltare târzie. În lotul de la Ziua Porumbului Iași 2018, hibridul DKC4670 a avut o producție de 14.042 kg/ha la umiditate STAS și tehnologie clasică.

    ”Campionul platformei de azi, DKC4670, este proaspăt lansat în portofoliul nostru, l-am avut în comercial și anul trecut, dar în acest an se află în cât mai multe ferme din regiunea noastră și din România. Campion în toate zonele, aș putea spune, și azi în platforma noastră. Un hibrid poziționat în grupa timpurie, cu un potențial excepțional de producție, cu o viteză mare de pierdere a apei din bob ca și a celorlalți hibrizi din portofoliul nostru, care și caracteristică care ne poziționează cumva fruntași în toate fermele din România”, a vorbit Mariana Enache despre DKC4670.

    Locul II a revenit hibridului DKC4943, un hibrid semitimpuriu care poate fi cultivat în toate zonele din ţară, cu precădere în arealele unde arşiţa şi seceta îşi spun deseori cuvântul. Despre acest hibrid, DEKALB arată că reacţionează foarte bine în condiţii vitrege de cultură (terenuri mai slabe, zone cu impact ridicat de arsiță și secetă, condiții de tehnologie mai reduse), răspunzând prin producţii mari pentru grupa sa de maturitate. n lotul de la Ziua Porumbului Iași 2018, hibridul DKC4943 a avut o producție de …. kg/ha la umiditate STAS și tehnologie clasică.

    ”Cu acest hibrid am rezultate în producție de peste 10 tone la hectar în majoritatea fermelor și, ce e foarte important, 14, chiar 13 procente de umiditate în platformă”, a precizat Mariana Enache despre hibridul care a ocupat locul II.

    Locul III a fost ocupat de DKC5068, un hibrid semitardiv. Alegerea acestuia pentru lotul din moldova a fost făcută tocmai pentru a dovedi fermierilor că viteza pierderii apei din bob a geneticii DEKLAB se confirmă chiar și în zone unde, potrivit hărților de constanță termică, un astfel de hibrid nu ar fi pretabil pentru o recoltare cu umiditate la 14%.  Astfel, cu performanța dovedită a acestui hibrid, mesajul celor de la DEKALB  a fost unul clar: Fermieri din zona Moldovei, este timpul să creșteți puțin grupa FAO din ferma dumneavoastră!


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA