Creșterea animalelorŞtiri agricole

UN NOU JUDEȚ CU FOCAR CONFIRMAT DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ!

Foto: Ziarul de Vrancea

Prezenţa virusului Pestei Porcine Africane a fost confirmată la doi porci dintr-o gospodărie situată în localitatea Lespezi, comuna Homocea, din judeţul Vrancea, care devine astfel al 16-lea judeţ din România afectat de epidemie.

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă. Gospodăria  din localitatea Lespezi, comuna Homocea, judeţul Vrancea a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei”, anunţă Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus conform planului de măsuri adoptat eliminarea porcilor din exploatație, ecarisarea carcaselor și instalarea filtrelor rutiere.

Potrivit autorităţilor locale, în urma inventarierii efectivelor de porcine din comună, au fost identificate circa 320 de suine în satul Lespezi şi peste 1.000 la nivelul întregii comune.

Deşi autorităţile au anunţat că au fost sacrificaţi şi incineraţi doar cei cinci porci din focarul identificat în cadrul sediului fostului CAP din satul Lespezi, mulţi localnici au început deja să sacrifice animalele pe care le deţin de teama bolii.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

ANSVSA anunța joi, 25 octombrie, ca pesta porcină africană evoluează în 266 de localități din 15 județe, cu un număr de 1.042 de focare, dintre care 15 în exploatații comerciale.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!