Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

APIA – RĂMASĂ ÎN URMĂ CU PLATA AVANSULUI CĂTRE FERMIERI!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a rămas în urmă, putem spune, cu plata avansului către fermieri. Anul trecut, în aceeași perioadă, numărul beneficiarilor autorizați la plată era mult mai mare, la fel și suma care ajunsese în conturile agricultorilor și crescătorilor de animale.

Mai mulți fermieri care au sunat la redacție la telefon 0744.311.359 (număr cu tarif normal) ne-au semnalat faptul că plățile la avansul APIA merg mult mai greu în acest an comparativ cu anul trecut. Și în 2017, fermierii au primit avans din subvenții, autorizarea fiind demarată, în mod identic, tot în noaptea dintre 15 și 16 noiembrie, cu termen de finalizare 30 noiembrie.

Cea mai nouă situație privind autorizarea la plată a fermierilor pentru avans a fost prezentată la finele săptămânii trecute (pe 9 noiembrie) de către directorul adjunct al APIA, Paul Kmen. Acesta a arătat că sunt peste 500.000 de fermieri care au intrat la avans și pentru care plata totală se ridică la circa 600 de milioane de euro.

În urmă cu aproximativ un an, mai exact pe 6 noiembrie 2017, reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro făceau publică situația la zi a plății pentru avansul APIA. Astfel, la acea dată, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură informa că suma totală autorizată la plată, reprezentând avans aferent Campaniei 2017, este de 875,25 milioane euro pentru un număr de 727.214 fermieri care au depus Cerere unică de plată. Ulterior, la centrele APIA s-a declanșat un val de proteste, funcționarii pichetând inclusiv sediul Ministerului Agriculturii de teama unor scăderi majore la salarii din 1 ianuarie 2018.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


14 comentarii

  1. Si cine merita? Tu stabilesti cumva? Acest ajutor este in toata Europa, dar la alte valori, bineinteles, mai mici,… ca de cele mai multe ori, pentru romani. Intotdeauna exista oportunisti intre noi si concluzia este aceeasi: noi …dusmanii nostri. Nu spun ca nu sunt si spete spuse de tine, dar mult mai putine decat crezi si atunci tu vrei sa fii justitiarul. Si aici. ca dealtfel in orice domeniu de activitate in care probabil tu nu esti parte. Uiti ca totusi agricultura este o loterie? Ai investit vreodata toamna si toamna cealalta sa constati ca ai muncit degeaba?

    1. @Vasile intro Veselie ce te deranjeaza daca sunt introduse criterii clare de acordare a subventiilor ? Daca esti corect nu te afecteaza cu nimic chiar daca se transforma in imputuri. Nu recunosc fermierii dar sunt persoane ce dau terenul in arenda la fermieri si incaseaza ei subventiile si primesc si cereale unde merg acesti bani ? Nu cumva la bodega din sat pe alcool ? Sunt unii fermieri care au incasat subventii pe terenuri parloaga sau pe pasuni unde sunt plini de ciulini buruieni si maracini sa mai vb de fertilizari de tehnologii de cultura ? Subventiile dauneaza agriculturii.

  2. Cu riscul de a ma repeta reiterez ideea ca subventiile sunt bani nemunciti adevarate ajutoare sociale bani aruncati pe fereastra care nu ajung in agricultura. Subventiile trebuie transformate in imputuri si acordate dupa criterii stricte . Nu poti acorda subventii la peste 50 de ha unui PFA fara angajati si fara sa plateasca impozit statului iar statul acorda milioane de euro prin diferite forme subventii ajutoare rambursari de tva sprijin cuplat inverzire etc. Sunt ferimieri care sunt de buna credinta dar sunt si uscaturi care vaneaza doar beneficiile dim agricultura si nu au nicio legatura cu acest fenomen. Autoritatile statului poate se vor trezi si vor acorda subventii doar la cine merita.

    1. Alcolistule, tu nu cumva lucrezi la APIA? Ai mentalitate de functionar APIA angajat pe pile, aia ce gandesc ca tine, au impresia ca dau subventia din banii lor! Nu mai bine sa nu se mai dae de loc, zic si eu, noi sa cotizam la fondul european cu cate 2 miliarde euro anual si SA LE ZICEM ASTORA DE LA UNIUNEA EUROPENA CA NU MAI VREI SUBVENTII CA ARE UNU CA TINE PROASTA IMPRESIE CA SE DAU DEGEABA!! Mars la hazna bai terminatule, angajat al apia pe bani multi ce esti, in toata Europa se dau subventii pentru agricultura bai boule care esti! Cine hotarasre cine merita, tu?! Fa-ti ma tu treaba ta si nu te mai preocupa de ce fac altii cu subventia lor. Nu mai bine sa ramana subventia la bugetul de stat, poate mai au astia de ne conduc nevoie de niste bani pentru nisca case, masini, vacante….! Ma repet, mars la hazna si vezi ti de treba si de farfuria ta, angajatule la APIA CARE ESTI !!

Scrie un comentariu