Cum se împart milioanele din proiectul Egis în care Florin Ciobanu, consilierul personal al lui Petre Daea, este plătit ca expert
Marian Buhociu -Din cele 2,9 milioane de euro pe care Egis România SA le-a obținut de la Ministerul Fondurilor Europene într-un proiect în care Florin Ciobanu, consilier al ministrului Petre Daea, este plătit ca și expert, micile achiziții publice sunt câștigate tot de cunoscuți ai lui Ciobanu.
Reamintim că Agrointeligența – www.AGROINTEL.ro a descoperit faptul că după ce a realizat parteneriate cu doi consilieri personali ai ministrului Agriculturii, Egis România a primit, în luna octombrie, un contract de 3,5 milioane de euro și de la ministerul condus de Petre Daea.
Anunțul privind licitația lansată de Ministerul Agriculturii a fost publicat pe 15 februarie. Pe 20 februarie, Egis România îl alege dintre 13 candidați tocmai pe Florin Ciobanu să fie expert în cadrul acestui proiect. Consilierul lui Daea a refuzat orice dialog cu Agrointeligența – www.AGROINTEL.ro.
Din cele 2,9 milioane de euro, aproximativ 13,5 milioane de lei, obținute de Egis România de la Ministerul Fondurilor Europene în proiectul „Dezvoltarea mediului antreprenorial din regiunea Sud-Vest prin acces la finantare – DEMOFIN – SV”, primele contracte au fost atribuite unei firme cu acționari care îi sunt cunoscuți consilierului ministrului Petre Daea, Florin Ciobanu.
Aceste legături atrag atenția pentru faptul că după ce Florin Ciobanu și alt conislier al ministrului Agriculturii – Tiberiu Ștef au devenit colaboratori financiari ai Egis România SA, compania din urmă a primit un contract de 3,5 milioane de euro de la Ministerul Agriculturii.
Investigația, pe scurt
Agrointeligența – www.AGROINTEL.ro a dezvăluit în ultimele două săptămâni faptul că acești doi consilieri personali ai ministrului Petre Daea au legături de natură financiară cu Egis România, societate desemnată câștigătoarea unui contract de 3,5 milioane de euro tocmai de Ministerul Agriculturii.
Mai exact, nu doar Tiberiu Ștef are legături de colaborare cu Egis România într-un contract de 2,9 milioane de euro, ci și Florin Ciobanu. Acesta este din octombrie 2017 tot consilier personal al ministrului Petre Daea. ”În 10 octombrie ne-am revăzut la Slatina (n.r – cu Petre Daea), era acolo şi Florin Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Fermieri din Olt, şi Petre Daea ne-a invitat în echipa lui. Am acceptat amândoi”, declara toamna trecută Tiberiu Ștef pentru Revista „Ferma”.
Însă, Egis România, într-un alt proiect finanțat cu bani europeni de către Ministerul Fondurilor Europene l-a plătit ca expert pe Florin Ciobanu.
Banii ajung în Slatina
În contractul cu în care Florin Ciobanu este plătit ca expert, Egis România a primit de la Ministerul Fondurilor Europene un proiect de aproape 13,4 milioane de lei (2,9 milioane de euro). Din această sumă, 11,2 milioane de lei sunt asigurați de o finanțare UE. Data începerii proiectului este 16 ianuarie 2018, iar data finalizării este 15 ianuarie 2021.
În această toamnă, Egis România a început să organizeze licitații pentru a încredința serviciile din acest proiect de 2,9 milioane de euro.
Conform site-ului Ministerului Fondurilor Europene, Egis România a reușit să încredințeze doar câteva contracte pentru servicii de închirieri săli pentru consilierea în afaceri. Danagri Cleaning Services din Slatina a reușit să câștige două contracte de 32.000 de lei pentru a găsit săli de curs în Dolj și Olt.
Firma este controlată de Daniela (Dana) Angelica Grigorie (cea care deține 70% din acțiuni), o cunoscută a lui Florin Ciobanu, consilierul ministrului Petre Daea, așa cum ne-au transmis persoane care au dorit să participe la acest proiect, Deși fără prea mare importanță, cei doi sunt și prieteni pe site-ul de socializare Facebook. Restul de 30% din Danagri Cleaning Services din Slatina este deținut de un ONG, Asociația Centre Youth – Europen for Advice, Information and Training Humans.
În cadrul acestui proiect, 450 de persoane din județele din Sud-Vestul țării sunt școlite să înceapă afaceri, culmea non-agricole, iar 54 dintre cursanți vor primi câte 30.000 de euro pentru a-și pune în aplicare afacerea. Banii destinați acestora sunt prevăzuți în cadrul proiectului Demofin de 3 milioane de euro obținut de Egis România
Astfel, firma franceză rămâne cu 1,4 milioane de euro, bani pentru a pregăti 450 de persoane să facă afaceri non agricole cu ajutorul consilierului Florin Ciobanu.
Un milion de euro împărțit de organizatori și expertul proiectului
Din sumele mici scoase la licitație de compania franceză și faptul că proiectul Egis România în care Ciobanu este expert este unul simplu, rezultă că din cele 1,4 milioane de euro care ar reveni organizării, se cheltuiesc pe activități de transport, mâncare și închiriat săli maximum 35% din bani. „Practic organziatorii aduc 450 de oameni cărora le asigură transportul cel mult, care nu este foarte mult, fiind un proiect local, și poate și niște sume de bani pentru prezență și ceva catering. Nu cred că au alte cheltuieli, așa că la 450 de oameni, nu cred că se cheltuie mai mult de 1.000 de euro pe persoană într-un astfel de proiect”, ne-a explicat un specialist în realizarea proiectelor financiare pentru astfel de finanțări UE.
Rezultă că ar rămâne în jur de un milion de euro. „În astfel de proiecte este foarte avantajos să fii manager de proiect și expert, se poate câștiga bine, de la câteva mii de euro pe lună, iar dacă proiectul durează trei ani, faceți socoteala că poate fi o ocupație bănoasă să fii parte în astfel de proiecte”, ne-a mai declarat specialistul în proiecte europene.
Din 13 candidați, consilierul lui Daea a fost selectat ca să fie plătit de Egis
În cadrul acestui proiect, Florin Ciobanu a fost selectat de Dragoș Alexandru, directorul al Departamentului Agricultură din cadrul companiei Egis România ca expert țintă, așa cum reiese din datele publicate chir de Egis România pe propriul site. În urma acestei selecții, el a fost plătit să participe la cursuri și pentru alte activități.
Dintre 13 participanți înscriși la concursul susținut de Egis conform normelor europene, Florin Ciobanu a fost desemnat ca bun de expert al proiectului. De alfel, Florin Ciobanu apare și în fotografiile postate de Egis România de la cursurile acestui proiect.
Am încercat să-l contactăm pe consilierul ministrului Daea de la primul material care îl avea ca subiect, însă Florin Ciobanu nu a răspuns la niciunul dintre cele două numere de mobil. Acesta nu ne-a răspuns până la acest moment nici la mesajele SMS pe care i le-am trimis. Am fi dorit să ne precizeze, dacă dorea, dacă a avut vreo implicare în licitația câștigată de Egis, dacă a vorbit cu Petre Daea depre licitație și contract și câți bani a luat de la compania cu capital francez.
Florin Ciobanu a ajuns consilier al ministrului Petre Daea după ce s-a remarcat în câteva ieșiri publice din Olt în calitate de președinte al Asociației Tinerilor Fermieri din acest județ.
Sincronizarea
Dacă secretarul de stat Danuț Alexandru Potor declara că nimeni nu putea fi vizionar în februarie cine va câștiga licitația de 3,5 milioane de euro organizată de Ministerul Agriculturii, un amănunt în aceste legături între consilierii lui Daea și Egis este bine sincronizat.
Ministerul de resort publică anunțul despre licitație pe SEAP pe 15 februarie, ceea ce înseamnă că la acest caiet de sarcini se lucra de cel puțin o săptămână. Cum Daea este responsabil în licitație, conform anunțului Ministerul Agriculturii, rezultă că dosarul cu anunțul de licitație a trecut și pe la el sau cabinetul său înainte de 20 februarie.
Pe 20 februarie, Egis România anunță că l-a desemnat expert într-un proiect de consiliere afaceri pe Florin Ciobanu, consilierul personal care are biroul la Cabinetul lui Petre Daea.
Tiberiu Ștef, primul consilier cu legături cu Egis România
În luna martie, Egis România anunța că a obținut de la Ministerul Fondurilor Europene un proiect de 13,4 milioane de lei (peste 2,9 milioane de euro la cursul de 4,6 lei pentru moneda unică).
Banii erau acordați în cadrul Programului “Start Up Plus”. Partenerul Egis în cadrul acestui proiect de aproape trei milioane de euro era Asociația Agrom-Ro, înregistrată în Sângeorgiu de Mureș, județul Mureș.
Din datele oferite de Ministerul Justiției, minister care administrează baza de date a organizațiilor non-guvernamentale, reiese că Agrom-Ro din Sângeorgiu de Mureș este o organizație care este condusă de un consiliu director. „Conducerea operativă a asociației este realizată de Consiliul Director”, se precizează chiar și pe site-ul asociației. Așa cum reiese din datele obținute de la Ministerului Justiției. Funcția de director este ocupată de la înființare, în 1999, și până acum de Tiberiu Ștef. „Conducerea zilnică a operațiunilor și activității curente este asigurată de director împuternicit în acest sens”, se mai precizează pe site-ul asociației.
„Eu lucrez la Ministerul Agriculturii. Nu sunt angajat, sunt colaborator și nu am discutat cu ministrul Petre Daea despre contractul atribuit firmei Egis. Eu discut cu ministrul Daea doar despre probleme legate de zona montană. Nu am avut nicio implicare în acordarea acestui contract pentru că eu sunt consilier personal al ministrului”, ne-a transmis Tiberiu Ștef.
Acesta a recunoscut că a colaborat cu Egis România, dar ne-a precizat că proiectul a fost depus acum doi ani, când el nu lucra la minister. Totodată, Ștef consideră că nu este niciun conflict de interese între faptul că el este consilier la Ministerul Agriculturii, minister care a acordat 3,5 milioane de euro partenerilor săi dintr-un alt program.
Despre contractul dat Egis România de Ministerul Agricultruuii
Egis România trebuie să pregătească timp de 41 de luni de la semnarea contractului minimum 10.000 de fermieri care să realizeze 350 de asociații, dintre care doar 8 chiar să funcționeze pe piață conform legislației.
Reprezentanților ministerului nici nu le-a fost greu să aleagă câștigătorul, pentru că Egis Romania a fost singura companie care a depus oferte. Și nu a depus oferte pentru un lot sau două din cele șapte loturi regionale ale contractului, ci a depus o ofertă pentru fiecare din cele șapte loturi. Și normal, le-a câștigat pe toate.
Facem precizarea că am încercat să dialogăm cu reprezentanții Egis România, companie cu capital francez, dar conducerea societății ne-a transmis că datele din contract sunt confidențiale și nu ne pot ajuta cu mai multe informații.
Egis România este o companie cu capital străin, fiind deținută de cunoscuta companie Egis din Franța.
Situație de conflict de interese
Agrointeligența – www.AGROINTEL.ro a contactat un specialist în integritate pentru a obține o opinie avizată despre această situație. „Din punctul meu de vedere este o incompatibilitate. În situația descrisă de dumneaveastră, consilierul personal, chiar dacă nu este funcționar public, având statut de personal contractual, așa bănuiesc, este asociat într-un proiect cu o firmă care a câștigat un contract de licitație. Desigur, ultima decizie o va avea inspectorul de integritate care va verifica cazul, el va avea la dispoziție toate actele, și va decide dacă este ceva ilegal”, ne-a transmis expertul.
Acesta a mai adăugat că și în cazul în care acest raport ar fi admisibil la limita legii, el este unul imoral din punctul său de vedere.
Banii nu se pierd
Sumele din cadrul proiectului obținut de Egis România pentru consilierea fermierilor nu se pierd pentru că fac parte din Programul Național de Dezvoltare Rurală. Dacă finanțarea ar fi anulată, banii ar putea fi alocați altor proiecte aparent măcar mai utile fermierilor. Reamintim că scopul final pentru care Egis primește 3,5 milioane de euro de la Ministerul Agriculturii este ca peste trei ani să ajute la înființarea și funcționarea conform legii a opt cooperative agricole.
Egis România nu a dorit să ne ajute cu informații pe parcursul acestei documentări legate de asociarea cu asociația lui Tiberiu Ștef sau despre contractul primit de la Ministerul Agriculturii, motivând că ar fi date confidențiale.