Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Fermier disperat: Sun la APIA și funcționarii nu îmi mai răspund la telefon!

Telefon la APIA

În timp ce unii fermieri reclamă că nu au încasat încă banii de avans de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, sunt și fermieri care încă așteaptă sumele ce li se cuvin pentru anul de cerere 2017. Între aceștia se numără Adrian Pușcaș, un producător agricol despre Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris încă din luna iulie că este blocat la plată din cauza unei erori în softul informatic. Fermierul ne-a informat că în continuare nu și-a primit subvenția restantă iar, în plus, funcționarii APIA par să îi filtreze telefoanele întrucât atunci când sună nu îi mai răspunde nimeni la telefon.

Fermierul are de încasat peste 130.000 de lei subvenție pe anul 2017. Este disperat întrucât situația sa la APIA este de-a dreptul ”înghețată” și nici de avans nu poate beneficia. Are decizie de plată și i s-a promis ultima dată că luna aceasta, pe 15 noiembrie, va avea banii în cont. Astăzi, 27 noiembrie, când ne-a sunat la redacție, contul tot gol.

Ceea ce îl amărăște și mai mult pe tânărul producător agricol este faptul că APIA parcă a ridicat un zid și refuză să mai comunice cu el. N-a fost nepoliticos, nu a deranjat pe nimeni fără motiv, spune chiar că a sunat după ora 9.00 dimineața. ”Efectiv nu mai reușesc să vorbesc cu nimeni. Sun pe trei numere de fix de la APIA Central și nu mi se mai răspunde. Știu că îmi văd numărul pentru că mi l-au și citit când am mai sunat și mi-au spus că au numărul meu și mă contactează ei, mă sună ei. Efectiv nu știu ce să fac, unde să mai apelez. Să mi se spună măcar: uite, nu mai primești niciun ban, vezi-ți de viața ta, vinde tot, pleci din țară. Să fie sinceri, nu să mă tot plimbe cu vorba”, ne-a declarat fermierul din Satu Mare.

La nivel național, într-o situație identică cu cea a lui Adrian Pușcaș mai sunt alți 10 fermieri, însă producători agricoli care mai au luat bani pentru cererea pe 2017 sunt sute. ”Eu țin legătura cu mulți din țară. Știu la Caracal, la Timiș, fermieri ca mine, care au de luat banii pe 2017. Unii au de luat mai puțini bani, la mine este și suma importantă. Adică dacă aș primi banii, imediat acum aș plăti din datoriile pe care le-am acumulat”, ne-a mai spus fermierul sătmărean care, din cauza situației sale de la APIA, și-a vândut animalele ca să aibă bani pentru a-și lucra terenul agricol în această toamnă. 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

  1. dacă este eroare de soft , atunci trebuie să plătească ,acei bani apia central bucurești , conform promulgării oug 4/2018 de președinte . cine greșește cu voie mai ales trbuie să plătească banii .

  2. Personal,consider ca este vorba despre o conspiratie in care actorii principali sunt distribuitorii de utilaje(sistem leasing)si input-uri,pe de o parte si,cei responsabili cu plata subventiilor pe de alta parte.Concret,au batut palma sa ne ingenuncheze,sa ne execute silit in conditiile in care nu ai bani sa-ti achiti facturile la timp.Am platit penalizari mari la rata utilajelor si chestia cu softul care tot genereaza probleme este o simpla abureala.

  3. Situatia îi depășește, iar funcționarii de la apia central Bucuresti vorbesc urât, aceiasi situatie cu avansul sunt si eu, am vorbit la apia judetean unde functionarii au fost foarte amabili si mi-au dat chiar si eroarea de soft, am sunat la Bucuresti si un anume domn Radu Croitoru mi-a raspuns foarte arogant ca platile se finalizeaza pe 30,06,2019 si să aștept, am incercat să-i explic că este o eroare din softul lor și eu nu am nici o vină și mi-a închis telefonul, l-am resunat și l-am întrebat de ce a închis telefonul, iar el mi-a răspuns arogant că dacă nu-mi convine să dau în judecată, oare cât o să-și bată joc Apia central București de noi

  4. Nu va puteti imagina cat de nepregatiti sunt cei din conducerea apia..eu am sunat si am fost tratata precum o delicventa…ne vorbesc urat…ne inchid telefonul si ne prostesc in ultimul hal…am sunat la ApiaBucuresti comunicandu-le ca am decizia de plata de pe data de 7/11/2018 spunandu-le ca nu am primit banii timp d 3 saptamani…Au cerut sa le trimit pe mail acte prin care sa dovedesc acest lucru…a m-ai trecut o saptamana si nu am primit banii…pana in prezent nu am beneficiat de avans…totul este o minciuna nu au bani…de luni se incepe a doua transa de plata si eu cu decizie nu am luat banii nici de la primul avans…doar minciuni…sa nu mai punem faptul ca cei de la apia au vb foarte urat cu mine si nu au mai raspuns la telefon…au spus ca probabil dupa data de 3dec o sa primesc banii…porci

  5. E clar că fac asta din rea intenție, totuși sunt funcționari publici plătiți din buget. Este dreptul lui iar situația trebuie rezolvată, fermierii trebuiesc ajutați dacă dorim performanță în acest sector.

Scrie un comentariu