Ştiri agricoleViaţa la ţară

IMAGINEA care i-a revoltat pe fermieri: ”CUM SĂ DAI SUBVENȚIE PE AȘA CEVA?”

Teren care nu ar trebui sa primeasca subventie
Acest teren agricol nu are trebui să fie eligibil pentru subvențiile APIA. Și, totuși, este!

Imaginea care i-a revoltat pe fermieri! O fotografie cu o suprafață de teren din județul Dâmbovița a reușit să stârnească imediat un val de comentarii. Motivul? Deși terenul se vede clar năpădit de arbuști, de boscheți, se pare că acea suprafață este eligibilă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, beneficiind de subvenție ca teren arabil.

”O fi bine să iei subvenție de cel puțin 10 ani de zile pe acest teren?”, întreabă, retoric, Cătălin Ion un fermier dâmbovițean care a postat fotografia pe grupul de Facebook „Subvenții APIA”.

”Nu-i terenul meu, e terenul unui vecin care îl declară mereu cultivat și rugii de pe terenul lui se întind și pe terenul meu. E corect? I-am sesizat pe cei de la APIA și mi-au răspuns “e ușor să faci rău” – a răspuns fermierul când a fost îndrumat să reclame situația la nivelul APIA și cel al Primăriei din localitate, instituția care eliberează adeverința cu situația agricolă a suprafeței.

Agricultorii din grup au sesizat imediat că situația din imagine nu este singulară, iar de multe ori ilegalitățile săvârșite de un vecin au urmări și pe terenurile din jur. ”Nu e normal ca terenul nelucrat să beneficieze de subvenție, iar eu care lucrez și mă zbat să fac producție iau subvenție tot cât ăsta care nu lucrează dar declară. Subvenție beneficiază cel care lucrează terenul clar. Eu am în zona unul care dă foc mereu și mă afectează și pe mine uneori. Am făcut sesizare și l-am săturat de foc, vedem la anul dacă mai face!”, a postat un comentariu fermierul Bogdan Costache.

De precizat că subvențiile agricole de la APIA nu se plătesc pe suprafață decât dacă aceasta este lucrată, dacă se află în circuitul agricol. Plata se face către fermieri, către persoanele care exploatează agricol suprafața, și nu către proprietarul terenului care a arendat/concesionat/închiriat acel teren. Anual, printr-un criteriu aleatoriu se fac verificări în teren sau prin teledetecție pentru a se controla situația terenurilor, dacă acestea sunt cultivate conform celor declarate la APIA. În cazul pășunilor, acestea trebuie să nu fie invadate de arbuști, boscheți sau arbori, vegetația care nu permite accesul animalelor sau un pășunat de calitate.

În cazul fotografiei postate pe grupul dedicat subvențiilor APIA, se pare că terenul este anual declarat la APIA ca fiind cultivat cu plante de nutreț…


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

  1. Foarte adevarat eu in vara am avut control in teren si ma-u luat la misto controlori eu aveam foarte mult fan cosit si ei vroiau sa imi pierd timpul cu ei daca nu ma scot de la subventie i-am intrebat de ce nu merg la terenurile care nu sunt lucrate l-eam si aratat cateva prin jur si mi-au raspuns ca nu acolo au fost trimisi si eu am fost penalizat cu 5%

  2. Și eu, fraier, n-am mai cerut subvenție de trei ani pe pământul nelucrat! Deci merge și așa?! Ești prost dacă ești cinstit în țara asta plină de șmecheri și escroci?!

  3. Totuși terenul trebuie câtuși de puțin măcar îngrijit ….? Dar noi sântem …români. ..Dacă cei mari fură boi , cei de jos măcar câte un ouț.

  4. Vedeti ce se intampla daca nu sunt controale in teren sau nu sunt puse niste criterii stricte de acordare a subventiilor. Daca aceste subventii sunt transformate in imputuri nu o sa mai avem astfel de cazuri. De cate ori presa nu a relatat astfel de cazuri sau instantele de judecata nu au dispus sa se dea banii inapoi. Dar cate mii de astfel de cazuri nedescoperite sunt ? Daca taci esti partas daca sesizezi esti turnator. Sunt organe abilitate ale statului care ar trebui sa supravegheze. Cate pasuni pline de boscheti nu sunt trecute la subventii cate parloage sunt trecute la apia sau cate animale nu sunt trecute la apia care nu mai exista ??????????

Scrie un comentariu