• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Legume care se plantează în luna ianuarie în grădină și solar

  Ramona Dascălu -

  Legume care se plantează în luna ianuarie în grădină sau în solar. Chiar dacă vremea de afară nu dă de bănuit că agricultorii ar avea de muncă, lucrurile nu stau chiar așa. Luna ianuarie este o lună foarte importantă, mai ales pentru micii fermieri, întrucât aceasta este perioada în care se face un calendar al culturilor, se procură seminţele, îngrăşămintele şi se realizează o schiţă a plantării legumelor, în cazul grădinilor cu suprafeţe mici.

  În ianuarie, gospodarii care au o suprafaţă de teren nu foarte mare, trebuie să își facă luna aceasta o schiţă şi să stabilească cu exactitate cu ce culturi va începe şi cum le va intercala pentru a avea roade pe tot parcursul anului.

  „Chiar dacă aveţi o grădină mică, puteţi face în aşa fel încât să asociaţi culturile astfel încât să aveţi roade tot anul. De exemplu, puteţi începe cu salata verde, ceapa şi usturoiul. Printre ele, puteţi pune tomatele. Roşiile, dar şi ceapa o puteţi asocia şi cu varza, mazărea şi fasolea cu gogoşarul şi aşa mai departe. Nu trebuie uitate ierburile aromatice pe care le puteţi planta printre legume, ele având un rol important şi în alungarea multor insecte dăunătoare”, explică inginerul Dan Mateiaşi, din comuna doljeană Moţăţei, potrivit adevarul.ro.

  Tot în luna ianuarie trebuie să verificați și starea culturilor de toamnă. În cazul în care observaţi că s-a acumulat apă trebuie obligatoriu s-o evacuaţi. Un alt sfat venit din partea inginerului Dan Mateiași este acela de a pregăti, în această perioadă, și răsadniţele pentru a semăna varza timpurie şi conopida timpurie.

  Legume și fructe care se plantează în luna ianuarie în grădină

  În luna ianuarie se începe cultivarea legumelor care vor putea fi culese și consumate în perioada de primăvară. Printre acestea se numără:

  Legume care se seamănă în ianuarie: Morcovul

  Este de preferat ca morcovii să fie plantați la sfârșitul lunii ianuarie, când trece înghețul, iar pământul este ușor de săpat și greblat. Se delimitează rânduri drepte, la o distanță de 15-20 de centimetri, și se sapă șănțulețe de 3 centimetri adâncime în care adaugă semințele la o distanță de 2-3 cm una de cealaltă. Morcovii trebuie udați la câteva zile pentru o dezvoltare rapidă.

  Legume care se seamănă în ianuarie: Varza

  Cei mai mulți dintre grădinari demarează lucrările necesare cultivării acestei legume în luna ianuarie. Răsadurile de varză se cultivă la distanțe de 40-45 centimetri, după care solul se udă la fiecare 10-12 zile pentru o dezvoltare optimă.

  Legume care se seamănă în ianuarie: Salata verde

  Poate fi cultivată spre sfârșitul lunii ianuarie. Semințele de salată verde se cultivă la distanțe de 14-20 cm între ele, astfel încât să se dezvolte fără să fie îngrădite în vreun fel.

  Legume care se seamănă în ianuarie: Păstârnacul

  Păstârnacul se cultivă, de asemenea, la sfârșitul lunii ianuarie, în rânduri aflate la 25 centimetri distanță unele de altele. Solul trebuie să fie bine fertilizat, afânat, iar pentru o dezvoltare rapidă semințele trebuie înmuiate în apă călduță timp de două sau chiar trei zile înainte de cultivare. Ulterior, semințele se introduc în pământ la doi centimetri adâncime, iar solul se acoperă cu un strat de mraniță.

  Legume care se seamănă în ianuarie: Mazărea

  Cultivarea acesteia începând cu luna ianuarie este posibilă numai dacă solul nu este înghețat.

  Fructe care se seamănă în ianuarie: Căpșunile

  Dacă plantați căpșunile în această lună trebuie să le acoperiți cu un clopot de sticlă sau cu plastic ca să fiți siguri că veți obține într-adevăr o recoltă timpurie.

  Legume care se plantează în solar/seră în luna ianuarie

  Legumicultorii care au sere trebuie să înceapă cu igienizarea acestora şi eventualele reparaţii, după care pot trece la plantarea legumelor.

  Tot în luna ianuarie, dacă doriţi o cultură intensivă, puteţi începe semănatul în sere al tomatelor şi ardeiului.


  Te-ar mai putea interesa

  Stropirea roșiilor după copilire – tratamente de protecție Cultivarea roșiilor fără udare – metoda rusească Kazarin Castraveți de grădină. Metodă simplă de semănat pentru o producție triplă de castraveți

  Ultimele știri

  Tarife medici veterinari – actualizare. ANSVSA: Noile sume decontate pentru serviciile veterinare Dan Motreanu: Legea privind restaurarea naturii ar limita terenurile agricole și ar fi o povară pentru fermieri Avans APIA 2023. Prima tranșă din subvenție – mai mare în acest an!