• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legume care se plantează și se seamănă în luna ianuarie

    Ramona Dascălu -

    Legume care se seamănă sau se plantează în luna ianuarie în grădină sau în solar. Chiar dacă vremea de afară nu dă de bănuit că agricultorii ar avea de muncă, lucrurile nu stau chiar așa. Luna ianuarie este o lună foarte importantă, mai ales pentru micii fermieri, întrucât aceasta este perioada în care se face un calendar al culturilor, se procură seminţele, îngrăşămintele şi se realizează o schiţă a plantării legumelor, în cazul grădinilor cu suprafeţe mici.

    În ianuarie, gospodarii care au o suprafaţă de teren nu foarte mare, trebuie să își facă luna aceasta o schiţă şi să stabilească cu exactitate cu ce culturi va începe şi cum le va intercala pentru a avea roade pe tot parcursul anului.

    ”Chiar dacă aveţi o grădină mică, puteţi face în aşa fel încât să asociaţi culturile astfel încât să aveţi roade tot anul. De exemplu, puteţi începe cu salata verde, ceapa şi usturoiul. Printre ele, puteţi pune tomatele. Roşiile, dar şi ceapa o puteţi asocia şi cu varza, mazărea şi fasolea cu gogoşarul şi aşa mai departe. Nu trebuie uitate ierburile aromatice pe care le puteţi planta printre legume, ele având un rol important şi în alungarea multor insecte dăunătoare„, explică inginerul Dan Mateiaşi, din comuna doljeană Moţăţei.

    Tot în luna ianuarie trebuie să verificați și starea culturilor de toamnă. În cazul în care observaţi că s-a acumulat apă trebuie obligatoriu s-o evacuaţi. Un alt sfat venit din partea inginerului Dan Mateiași este acela de a pregăti, în această perioadă, și răsadniţele pentru a semăna varza timpurie şi conopida timpurie.

    Citiți și: Calendar agricol. Ce lucrări se fac în grădina de legume în fiecare lună

    Legume care se cultivă în luna ianuarie

    Lista cu legume care se seamănă sau se plantează în ianuarie

    În luna ianuarie se începe cultivarea legumelor care vor putea fi culese și consumate în perioada de primăvară. Printre acestea se numără o serie de rădăcinoase, dar și unele fructe. Tot acum, dacă solul nu e înghețat, se mai pot face platări de pomi fructiferi.

    Morcovii, în lista legumelor care se seamănă în luna ianuarie

    Legume care se seamănă în ianuarie: Morcovul

    În lista de legume care se seamănă în luna ianuarie se află și morcovii. Este de preferat ca morcovii să fie plantați la sfârșitul lunii ianuarie, când trece înghețul, iar pământul este ușor de săpat și greblat. Se delimitează rânduri drepte, la o distanță de 15-20 de centimetri, și se sapă șănțulețe de 3 centimetri adâncime în care adaugă semințele la o distanță de 2-3 cm una de cealaltă. Morcovii trebuie udați la câteva zile pentru o dezvoltare rapidă.

    Legume care se seamănă în ianuarie: Varza

    Cei mai mulți dintre grădinari demarează lucrările necesare cultivării acestei legume în luna ianuarie. Răsadurile de varză se cultivă la distanțe de 40-45 centimetri, după care solul se udă la fiecare 10-12 zile pentru o dezvoltare optimă.

    Legume care se seamănă în ianuarie: Salata verde

    Salata verde se poate planta spre sfârșitul lunii ianuarie. Semințele de salată verde se cultivă la distanțe de 14-20 cm între ele, astfel încât să se dezvolte fără să fie îngrădite în vreun fel.

    Legume care se seamănă în ianuarie: Păstârnacul

    Păstârnacul se cultivă, de asemenea, la sfârșitul lunii ianuarie, în rânduri aflate la 25 centimetri distanță unele de altele. Solul trebuie să fie bine fertilizat, afânat, iar pentru o dezvoltare rapidă semințele trebuie înmuiate în apă călduță timp de două sau chiar trei zile înainte de cultivare. Ulterior, semințele se introduc în pământ la doi centimetri adâncime, iar solul se acoperă cu un strat de mraniță.

    Legume care se seamănă în ianuarie: Mazărea

    Cultivarea acesteia începând cu luna ianuarie este posibilă numai dacă solul nu este înghețat.

    Căpșuni cu plantare în luna ianuarie

    Fructe care se plantează în ianuarie: Căpșunile

    Sunt și fructe care se pot planta în luna ianuarie, precum căpșunile. Dacă plantați căpșunile în această lună trebuie să le acoperiți cu un clopot de sticlă sau cu plastic ca să fiți siguri că veți obține într-adevăr o recoltă timpurie.

    Legume care se plantează în solar sau în seră în luna ianuarie

    Legumicultorii care au sere trebuie să înceapă cu igienizarea acestora şi eventualele reparaţii, după care pot trece la plantarea legumelor.

    Tot în luna ianuarie, dacă doriţi o cultură intensivă, puteţi începe semănatul în sere al tomatelor şi ardeiului.

    Citiți și: Când se plantează răsadurile de legume – calendar 


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”