Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

OFICIAL APIA: CE FERMIERI SUNT OBLIGAȚI SĂ SE ÎNREGISTREZE LA ANAF!

Sursa Foto: zi-de-zi.ro

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) aplică, din acest an, modificări aduse definiției de fermier activ care beneficiază de subvenții agricole. Centrul județean APIA Gorj a publicat o informare ce include explicații privind noutățile din legislație, dar și ce fermieri trebuie să facă dovada calității de fermier activ cu ajutorul unor documente suplimentare.

Iată, integral, informarea din partea APIA Gorj despre modificările privind dovedirea statutului de fermier activ în campania 2019

Începând cu anul de cerere 2019, statutul de „fermier activ” se stabilește, potrivit modificarilor la OUG 3/2015, adoptate prin OUG 4/2018, respectiv prin verificarea înregistrării persoanelor fizice și juridice și a formelor asociative de persoane fizice sau juridice (indiferent de statutul juridic al acestora) pentru activitățile lor agricole, în Registrul contribuabililor / plătitorilor, potrivit Codului de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare. Celelalte prevederi, referitoare la demonstrarea calității de „fermier activ”, rămân valabile.

Astfel, fermierul care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăți directe, calculate conform Regulamentului delegat (UE), al Comisiei de completare a Regulamentului (UE), al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune, care nu au depășit cuantumul de 5.000 euro și care desfășoară cel puțin o activitate agricolă minimă în cadrul exploatației sale, este„fermier activ” și poate beneficia de plăți directe.

Pentru a dovedi calitatea de „fermier activ”, persoanele fizice care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăți directe calculate conform Regulamentului UE, care depășesc cuantumul de 5.000 euro, se pot înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/2008 sau ca persoane juridice, care desfășoară o activitate agricolă.

Persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau întreprinderi familiale, rezultate ca urmare a înregistrării la ONRC, se subrogă în drepturi și obligații persoanei fizice, în ceea ce privește patrimoniul de afectațiune. Fermierii persoane fizice care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăți directe, care depășesc cuantumul de 5.000 euro și care nu se înregistrează potrivit prevederilor Regulamentului UE, trebuie să furnizeze documente din care să rezulte îndeplinirea uneia dintre condițiile prevăzute de europeni (toate acestea sunt prevăzute în Regulamentul UE).

Pentru a dovedi calitatea de „fermier activ”, fermierii persoane juridice care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăți directe calculate conform Regulamentul UE, care depășesc cuantumul de 5.000 sunt înregistrați la ONRC cu activitate agricolă. În cazul în care nu reiese activitatea agricolă, trebuie să furnizeze documente din care să rezulte îndeplinirea uneia dintre condițiile prevăzute de Regulamentul UE.

Persoanele fizice sau juridice ori grupurile de persoane fizice sau juridice care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăți directe care depășesc cuantumul de 5.000 euro și care gestionează aeroporturi, servicii de transport feroviar, sisteme de alimentare cu apă, servicii imobiliare, terenuri permanente de sport și terenuri destinate activităților de recreere pot fi considerate „fermier activ”, dacă îndeplinesc una dintre următoarele condiții: cuantumul anual total al plăților directe reprezintă cel puțin 5% din veniturile sale totale obținute din activități neagricole în ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi verificabile; veniturile totale obținute în cadrul exploatației din activități agricole reprezintă cel puțin o treime din veniturile totale obținute în ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile dovezi verificabile.

Persoanele fizice sau juridice ori grupurile de persoane fizice sau juridice care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăți directe calculate conform Regulamentului UE care depășesc cuantumul de 5.000 euro și care gestionează firme/companii de construcții, administratori de păduri de stat/private, penitenciare, unități administrativ – teritoriale: comune, municipii, orașe, județe pot fi considerate „fermier activ”, dacă îndeplinesc una dintre condițiile prevăzute de Regulamentul UE.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

  1. Guvernul Ciolos ne-a scutit de impozitul pe venit din activitatile din agricultura iar guvernantii din 2018 ne-a pus sa platim acest impozit, retroactiv,din 2016-2017,inclusiv 2018.Daca-ti vine placinta guvernamentala trebuie sa platesti.Dar bani la buget s-ar mai putea stringe,daca s-ar vrea,si din,macar,reducerea drastica a pensiilor speciale.Am vazut la TV ca sunt cam 10000 de beneficiari de pensii speciale.Un magistrat iesit la pensie ia o pensie din contributii la Casa de Pensii de aproape 1300 lei care este completata cu o suma de circa 5000-6000 lei de la bugetul de stat pe luna.Urmeaza aviatia civila cu ceva bani mai multi iar cei de la Curtea de Conturi au niste pensii speciale de te sparge.Asa ca nu mai spuneti dvs. ca banii nostri din impozite merg la sosele educatie,politie si, alte nevoi.Nu mai vorbesc de alesii parlamentari care pe linga salariile de peste20000 de lei pe luna si-au mai tras si pensii speciale tot de la buget.Ma intreb si va intreb :oare ce au facut acesti beneficiari de pensii speciale pentru aceasta tara?Nu spun ca n-au muncit.Spun ca daca au pretentii la pensii speciale ar trebui ca dupa urma activitatii lor sa se vada cit mai accentuat prosperitatea tarii.Adica au facut ceva ca locuitorii acestei tari sa traiasca mult mai bine,sa nu mai fuga printre straini sa-si cistige bucata de piine ,sa nu mai fie nevoiti sa cerseasca ajutoare sociale de la buget,sa nu mai tilhareasca pentru citiva lei.Sa le dea guvernul pensii speciale,dar sa le merite cu adevarat.Pensia speciala ar trebui acordata pentru activitati de exceptie in slujba tarii,ca o recompensa deosebita pentru salvarea intereselor tarii din niste situatii limita.Nu pentru ca au lucrat intr-o institutie a statului si si-au desfasurat activitatea cotidiana ca toti cei ce muncesc in aceasta tara.Si banuiesc ca mai sunt si alte directii in care se duc banii din impozite si taxe(bugetul consolidat) fara nici un avantaj pentru noi toti.

  2. Toti vrem sa ne eschivam de la plata impozitelor dar vrem autostrazi , spitale , scoli . Cu ce bani fratilor ? Sa punem mana sa muncim si sa ne platim taxele si impozitele iar dupa sa avem pretentii.

  3. Decizie corecta. La noi dacă s ar putea sa nu plătească nimeni nici ubleu(deși impozitele în Ro sunt o gluma fata de alte tari) ar fi perfect. În schimb toți vrem spitale, scoli, grădinițe, drumuri etc. Pai de unde bani? Când vine vorba de plătit toți începem sa urlam. Copiii acestor fermieri se duc la școală? Beneficiază de sănătate gratuita? Da. A venit vremea sa mai și plătim. Toți. Sau sa plateasca din buzunar școală copiilor, orice legat de sănătate, sa nu mai apeleze la Politie etc.

  4. site cineva cine e “alcolistu” asta ? ce face, ce lucreza, are ceva habar de o activitate, sa vad e in stare sa faca niste gogosi sa le vanda in piata barem ?

  5. Oricine incaseaza subventie sa fie intro forma juridica in functie de sumele incasate . Cine incaseaza subventie sa fie controlat sa fim siguri ca banii ajung in agricultura. Cine incaseaza subventii sa faca dovada ca au angajati ca nimeni din cei care incaseaza subventii nu muncesc singuri. Munca la negru e frecventa in agricultura . La stani, pe agoare etc vezi oameni muncind dar niciunu cu forme legale . Subventiile trebuie transformate in imputuri.

Scrie un comentariu