Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

O NOUĂ RASĂ DE OVINE PRIMEȘTE BANI ÎN PLUS DE LA APIA!

Inventar ovine Romania medici veterinari
Foto: Neluțu Șerban (Facebook.com/Grupul Oierilor Adevărați)

Oierii primesc o veste bună de la APIA! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a anunțat că o nouă rasă de ovine primește bani în plus pe lângă schemele de bază și anume Ajutor Național Tranzitoriu și Sprijinul Cuplat Zootehnic. Este vorba despre sumele alocate pentru Pachetul 8 – Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon din cadrul Măsurii 10 – Agro-mediu şi climă.

Sprijinul acordat pentr Pachetul 8 reprezintă o plată compensatorie şi acoperă pierderile de venit și/sau costurile suplimentare suportate de fermieri în urma aplicării angajamentelor voluntare. Angajamentele se încheie pentru o perioadă de minimum 5 ani de la data semnării acestora.

Așa arată o ovină din rasa Merinos de Suseni

Ca o nouatate pentru anul 2019, fermierii pot cere bani dacă dețin următoarele rase: Țigaie cu cap negru de Teleorman (Oaia cap negru de Teleorman), Rațca (Valahă cu coarne în tirbușon), Karakul de Botoșani, Merinos de Suseni, Merinos Transilvănean, Merinos de Cluj, Merinos de Palas, Țigaie – varietatea ruginie.

În cazul caprinelor au rămas eligibile cele două rase Carpatina și Alba de Banat. pentru taurine a rămas Sura de Stepă, Bubaline: Bivolul românesc.

Pentru crescătorii de cai au rămas eligibile aceleași rase și anume: Furioso North Star, Huțul, Gidran, Semigreul românesc, Shagya Arabă, Nonius, Lipițan. În cazul crescătorilor de porci, Bazna și Mangalița vor primi de asemea bani de la APIA.

Sumele alocate pentru acest pachet au rămas neschimbate față de anul trecut.
Ovine – 87 euro/UVM,
Caprine – 40 euro/UVM,
Bovine (taurine şi bubaline) – 200 euro/UVM,
Ecvidee – 200 euro/UVM,
Porcine – 176 euro/UVM.

Ce trebuie să facă fermierii:

-beneficiarul se angajează să respecte regulamentul de organizare și funcționare a registrului genealogic al rasei condus de asociații acreditate de ANZ în baza art. 5 lit. a) din HG nr. 1188/2014,
-beneficiarul se angajează să menţină pe o perioadă de 5 ani numărul de animale femele adulte de reproducție prevăzut la încheierea angajamentului, precum și descendenții femele necesari pentru înlocuirea acestor animale până la sfârşitul programului; dacă efectivul angajat se reduce, datorită unor cauze cum ar fi îmbolnăvirea, sacrificarea, moartea sau vânzarea animalelor, beneficiarul are obligaţia de a notifica APIA și de a reface efectivul de femele adulte de reproducție, prin trecere de la tineret sau prin cumpărare; în cazul în care efectivul de animale adulte nu se va reface în maximum 6 luni de la momentul notificării, sprijinul va fi redus proporţional,

Beneficiarii acestor plăți sunt fermierii care cresc femele adulte de reproducție de rasă pură localăîn pericol de abandon înscrise în Registrele genealogice ale raselor – secțiunea principală – conduse de asociații acreditate de Agenția Națională pentru Zootehnie – ANZ.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!