Efectul Agrointeligența: Dezbatere publică privind amenzile ANPC!
Oana Timar -Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris despre noua politică de amenzi pe care vrea să o instaureze Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC). Publicarea în premieră actului normativ a stârnit, potrivit surselor noastre, o mare nemulțumire în cadrul ANPC, instituția luând în final decizia de a organiza o dezbatere publică înainte de a finaliza și trimite spre aprobare Ordonanța de Urgență care va permite inspectorilor să dea amenzi uriașe în mod discreționar.
Vă reamintim că pe 23 ianuarie, publicația noastră a prezentat, în premieră, proiectul de OUG care prevede ca amenzile să fie aplicate discreționar, după cifra de afaceri, ceea ce în cazul comercianților poate însemna un cuantum total de sute de milioane de euro anual.
Este evident că această schimbare a legislației va crește semnificativ puterea inspectorilor ANPC fără a fi în schimb, extrem de bine definită, aria de competență. Practic, ANPC poate amenda pe oricine pentru orice cu o amendă care poate însemna falimentul firmei respective. Această putere discreționară, în mâna unor funcționari iresponsabili, incompetenți, politruci sau corupți, nu este de natură să aducă normalitatea în comerț și nici nu va ajuta producătorii agro-alimentari autohtoni să aibă acces cu produsele lor către consumatorul român.
”În baza prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, cu sediul în București, Bulevardul Aviatorilor, nr. 72, sector 1, anunță organizarea dezbaterii publice pentru proiectul de Ordonanță de urgență privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul protecției consumatorilor”, se arată într-o invitație-anunț al ANPC.
Dezbaterea publică va avea loc în data de 05.02.2019, orele 12.00, la sediul Autorității Națională pentru Protecția Consumatorilor – Sala de ședinte. Persoanele fizice și juridice interesate vor anunța participarea precum și recomandările asupra proiectului, la adresa de e-mail: cabinet@anpc.ro, până la data de 31.01.2019, orele 12.00.
Înscriere şi luare a cuvântului de către participanți, se efectuează în ordinea transmiterii documentelor pe email: cabinet@anpc.ro , iar timpul alocat luării cuvântului este de 15 minute. Prezenta se publică pe site-ul ANPC şi se va afişa la sediul ANPC, în data de 28.01.2019, însoțită de proiectul de act normativ și Nota de fundamentare.