• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Răspuns oficial APIA: Nu se schimbă data istorică pentru ANT bovine!

  agrointeligenta.ro -

  Data de referință pentru subvenția la bovine rămâne neschimbată la APIA! Noua legislație națională nu va fi respectată în privința datei istorice pentru plata Ajutorului Național Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ), dată de referință care a fost eliminată anul trecut, printr-o lege adoptată în Parlamentul României. Astfel, fermierii vor încasa în continuare bani pe vacile ”moarte” pe care le dețineau în exploatație în anul 2013!

  Informația ne-a fost confirmată printr-un răspuns oficial, primit în urma unei solicitări pe care redacția noastră a transmis-o Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Argumentul APIA: legislația europeană o ”bate” pe cea națională.

  Agrointeligența-AGROINTEL.RO a fost prima publicație care a anunțat că președintele Klaus Iohannis a promulgat pe 20 iunie 2018 Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2018 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole şi alte forme de asociere în agricultură.

  Printre altele, legea prevedea că va fi eliminată data istorică ce permitea unor fermieri să încaseze anual Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) pentru animalele înregistate la 31 ianuarie 2013 chiar dacă nu mai dețineau efectiv bovinele în exploatație. Singura obligație impusă de Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA) era ca fermierul să aibă doar minim 3 animale în ferme.

  Legea  146/2018, în vigoare, prevede negru pe alb o nouă dată de referință pentru plata ANTZ

   
  Agrointeligența-AGROINTEL.RO a insistat pentru lămurirea situației atât la ministrul agriculturii, Petre Daea, cât și la APIA unde am cerut oficial o poziție. În timp ce șeful de la agricultură ne-a dat asigurări că ANTZ pentru bovine se va plăti doar pentru animalele aflate în ferme la 1 ianuarie 2019, APIA ne-a răspuns că data istorică nu dispare iar banii vor fi încasați în continuare pentru animalele declarate în 2013 chiar dacă acestea nu mai există în exploatații.

  Răspunsul acordat în exclusivitate pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO de ministrul agriculturii în aveți aici: MINISTRUL DAEA CONFIRMĂ: ANT BOVINE se va plăti pentru ANIMALELE AFLATE ÎN FERME!

  APIA spune că regulile pentru ANTZ rămân ca în 2013

  Într-un răspuns acordat în exclusivitate pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, conducerea APIA a precizat că ”Regulile de acordare a ajutoarelor naționale tranzitorii sunt identice cu cele autorizate pentru acordarea plăților aferente anului 2013”.

  ”Ajutoarele naționale tranzitorii se acordă în conformitate cu prevederile articolului 37 din Regulamentul UE nr 1307 /2013 consolidat:“ (2) Ajutoarele naționale tranzitorii pot fi acordate fermierilor în sectoare care au beneficiat de aceste ajutoare, sau în cazul Bulgariei și României, de plăți naționale directe complementare în 2013. (3) Condițiile de acordare a ajutoarelor naționale tranzitorii sunt identice cu cele autorizate pentru acordarea plăților aferente anului 2013 în conformitate cu articolul 132 alineatul (7) sau cu articolul 133a din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, cu excepția reducerii plăților care rezultă din aplicarea articolului 132 alineatul (2) coroborat cu articolele 7 și 10 din respectivul regulament”, este răspunsul oficial transmis de APIA pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

  În conformitate cu prevederile OMADR nr.619/2015 cu modificările şi completările ulterioare:

  -perioada de referinţă este definită la articolul 683, litera a) ca fiind: perioada cuprinsă între data începerii depunerii cererii unice de plată a anului anterior şi ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii unice de plată în primul an de cerere în care obţine un drept de plată pe exploataţia respectivă;
  iar
  -data de referinţă este definită la articolul 683, litera b) ca fiind: ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii unice de plată a fiecărui an de depunere pentru exploataţiile nou-înfiinţate.

  Reamintim că Ajutorul Național Tranzitoriu este o subvenție achitată fermierilor anual din bugetul de stat și nu din bugetul Uniunii Europene. Acesta se acordă fermierilor crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, în funcţie de criteriile de eligibilitate, pentru următoarele scheme:
  -Schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;
  -Schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne;
  -Schemă cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

  De ce era importantă schimbarea datei istorice

  De precizat că din informațiile pe care le deținem justificarea pentru nerespectarea legii este frica autorităților române de a cere această modificare la Bruxelles, cerință ce ar putea aduce o decizie de a tăia definitiv sprijinul pentru fermieri. Chiar dacă ajutorul se plătește din bani naționali, orice modificare pentru plata subvențiilor trebuie notificată și aprobată de Comisia Europeană.

  Schimbarea datei istorice putea aduce o subvenție majorată pentru crescătorii de animale activi și nu pentru risipirea banilor alocați unor crescători care nu mai dețin în exploatație capetele pentru care încasează banii ci doar minim 3 animale așa cum prevede legea actuală. După cum se știe pentru plata ANTZ se alocă anual un plafon financiar care se împarte la capetele eligibile și rezultă cuantumul pe cap de animal. Acest cuantum putea crește pentru fermieri dacă banii nu se împărțeau la animale ”moarte” sau vândute demult din ferme.

  ANTZ bovine/ovine se plătește până în 2020, după acest termen odată cu noile reguli pentru subvenții nu se știe încă sub ce formă va fi înlocuit și achitat micilor fermieri.

  Reamintim că pentru Campania 2017 fermierii au primit următoarele cuantumuri: Ajutorul Național Tranzitoriu ANT 7 lapte: 22,1885 euro/tonă de lapte livrat; Ajutorul Național Tranzitoriu ANT 8  carne: 88,6852 euro/cap de animal; Ajutorul Național Tranzitoriu ANT 8 carne: 88,6852 euro/cap de animal. 

  Pentru 2018 cuantumurile vor fin astabilite după ce Guvernul va aproba bugetul pentru anul 2019.


  Te-ar mai putea interesa

  Ninsori abundente și viscol, în weekend. Jumătate din țară sub Cod Galben și Portocaliu Coșmar alb în cele 4 județe unde meteorologii au emis cod roșu de viscol puternic! Lucian Georgescu: Oameni buni, nu mai vindeți pâmântul agricol pe sume ridicole!

  Ultimele știri

  Fermierii continuă meciurile de la Campionatul Național de Fotbal Fertillia Tăierea rădăcinilor la pomi. Când și cum se realizează Fermieri: Plățile de la avansul APIA au fost mai mici în acest an. Care este motivul!