• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dumitru Andreșoi, Asociația Dacia: ”Toată tevatura cu berbecii cu origine este creată artificial”

    agrointeligenta.ro -

    În drum spre Hunedoara după ședința de la Agenția Națională pentru Zootehnie, Dumitru Andreșoi, președintele Asociației ”Dacia” din Hunedoara, nu s-a arătat supărat de evenimentele de astăzi, apreciind că ”fiecare are dreptul de vocifera”. Vă reamintim că doi cunoscuți oieri – Dan Petrescu (Argeș) și Gheorghe Dănulețiu (Sibiu) au acuzat public că au fost scoși din sala unde se discutau probleme de interes pentru crescătorii de ovine din România. La ședință, alături de alți lideri din oierit s-a aflat și Dumitru Andreșoi.

    ”Din punctul meu de vedere, astăzi nu s-a întâmplat nimic, eu nici nu am participat la discuțiile contradictorii ale colegilor cu acei doi băieți pe care nu îi cunosc personal. (…)  În invitația ANZ așa s-a specificat: să vină președintele și cu maximum unul sau doi specialiști de la Registrul Genealogic. Atât. Nu au fost alte discuții în afara celor legate de Registrul Genealogic. Eu am fost de la începerea ședinței și până la încheiere, am fost în sală. Pe afară ce s-o fi vorbit, nu știu. Am primit invitația, adres de la ANZ cu mult înainte de ziua de astăzi, cred că sunt 10 zile, nu îmi aduc aminte exact data când am primit-o la asociație. Ședința de astăzi a avut loc la propunerea ANZ și cred că era nevoie de această întâlnire. A fost o întâlnire normală – astăzi am fost și noi, președinții Registrelor, dar de acum vor merge periodic specialiștii registrelor pentru că mai sunt lucruri de corelat cu noul Regulament European care a intrat în vigoare de la 1 noiembrie. Noi acum trebuie să ne punem în concordanță cu el, să nu fim în afara legii pe anumite lucruri”, a declarat Dumitru Andreșoi pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Ședință cu conducătorii Registrelor Genealogice

    Referitor la acuzațiile celor doi oieri că ar fi scoși din sala de ședințe, Dumitru Andreșoi a dovedit încă o dată că nu este o fire răutăcioasă sau conflictuală, argumentând însă că discuțiile erau programate să aibă loc numai cu conducătorii cărților de rasă, nici măcar președinții asociațiilor care fac COP nefiind chemați la București.

    ”Nu vreau să intru în polemici, dar sunt anumiți indivizi care nu încearcă nimic altceva decât cancanuri, fiecare are dreptul să solicite ce dorește pentru el, dar nu poți veni într-un cadru organizat, tu nefiind în nicio organizație, nimic. Încă o dată, eu vorbesc de mine, de registrul meu, dar puteți vorbi și cu alți conducători de registre, noi avem mai multe asociații care fac COP și sunt afiliate la noi la Registru la Arad, la Timiș, la Mureș, la Covasna, peste tot. Nici reprezentanți de la aceste asociații n-au fost astăzi la ședință. Noi vom ajunge acasă și vom transmite concluziile către ei, ei fiind structuri subordonate cu care lucrăm pe bază de contract. Ei trebuie să se supună regulilor Registrului Genealogic de organizare și funcționare”, a explicat Andreșoi, completând: ”Cei care vociferează au acest drept, dar să arunci cu noroi în munca altora…Eu personal fac COP (Controlul Oficial al Producțiilor – n.r.) din anul 2004. Și nu am beneficiat de niciun ban, 2018 a fost primul an în care Asociația condusă de mine a primit sprijin pentru COP, până acum am făcut totul pe banii mei personali. Fiecare răspunde pentru ceea ce face”.

    ”Tevatura” cu berbecii cu origine, creată din cauza subvențiilor

    Crescătorul de ovine cunoscut ca având cel mai mare efectiv de animale spune că genetica este cea care vinde animalele indiferent de politica de subvenționare. ”Toată tevatura cu berbecii cu origine este creată artificial. Vă spune unul care din anul 2001 vând berbeci în toate târgurile. Și veneau băieții și se uitau la berbeci ca la mașini străine, venea lumea buluc. N-am vândut cu certificat de origine, mi-am vândut berbecii an de an, zeci de mii de berbeci pentru că avem marfă. Că din 2015 a început cu SCZ-ul nebunia asta, asta nu e vina noastră este politica MADR, nu am fost de acord cu ea, avem scris în 2015 sau 2016 părerile de la registre, cine trebuie să ia SCZ, cum trebuie dat, nu au ținut cont”, a precizat Andreșoi.

    Referitor la o schimbare care va viza certificatele de origine, Andreșoi a arătat că astăzi s-a stabilit să existe un format unitar: ”Ce am stabilit despre certificatul de origine? să îi dăm toți o formă ca și colegii din Europa”.

    Andreșoi: Am făcut ameliorare și înainte de SCZ, din pasiune

    ”Până în 2015 nu ați auzit pe nimeni vorbind de ameliorare. La nivel național erau 70.000 de capete înscrise în registrul de la Arad și acum avem 2 milioane. Până să vină sprijinul cuplat, făceam noi amelioarea, din pasiune. Și se văd rezultatele că la Țurcană de la 35 de kilograme am ajuns la peste 100 de kilograme puse pe cântar de față cu toată lumea, cu presa. (…) Acum că au venit apoi și beneficii pentru genetică, a fost oe chestiune de conjunctură. Eu nu am știut în 2004 când m-am înscris în Registrul Genealogic ce o să fie peste 13-14 ani. Nu sunt Nostradamus„, a mai spus Andreșoi pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    De altfel, Registrul Genealogic pe care îl conduce este cel mai controlat, ne-a dezvălui hunedoareanul: ”Și astă primăvară au venit și ne-au suspendat pe vreo 10 zile să nu dăm certificate, cât să se facă un mare control. A ieșit că nu avem probleme. Niciun certificat în neregulă! Corpul de control, Procuratura, ANZ, n-au găsit un certificat eliberat fără să aibă genealogie”.

    Registru cu aproape 400.000 de ovine

    Andreșoi și-a arătat din nou deschiderea pentru ca în programul de amelioarare să poate intra liber, voluntar, orice oier care își asumă, prin contract, să respecte regulile, obligațiile de la Registrul Genealogic. ”Eu cel puțin la registrul de la ”Dacia”, oamenii noștri nu au respins pe nimeni din cei care și-au însușit condițiile din Registru. Să îndeplinească condițiile, nu avem nicio persoană. Că pe urmă, unii dintre ei n-au putut face lucrările, asta a fost altă problemă. Că sunt și responsabilități, condiții precum cea de a crotalia mielul în 30 de zile sau să supui animalele la control la lapte, la carne. Cei care respectă regulile Registrului Genealogic de la Dacia sunt bineveniți. Se și vede: am crescut de la an la an. Noi suntem un Registru tânăr, numai din 2015 am preluat. Am plecat cu 25.000, acum avem aproape 400.00, 387.000 de capete. Fermierii vin lângă noi, nu stau oamenii lângă tine dacă nu ești serios. Contractul se face pe un an de zile și anul viitor oierul poate pleca la colegul de la Arad dacă noi nu suntem serioși„, a arătat cel cunoscut ca fiind cel mai mare crescător de ovine din România.

    Oier cu ștate vechi, dar mai ales un om care a trecut prin multe greutăți, Andreșoi este realist cu privire la așteptările oamenilor, inclusiv ale fermierilor care cresc ovine. Președintele Asociației ”Dacia” a arătat că este la curent cu toate problemele din oierit, fiind însă conștient că atunci când vine vorba despe banii de la EU, România trebuie ”să joace” după regulamentele comunitare: ”Este greu cu carnea la prețurile de acum, sunt multe greutăți în oierit, dar nu trebuie să cădem în capcana de a le spune oamenilor ce vor să audă. Nu e bine. Trebuie să le spui ce trebuie să audă, trebuie să mergem înainte, sa facem și noi niște sacrificii dacă vrem să fim ca și colegii din Europa. Cât mai suntem acolo. Când n-om mai fi, putem face ce vrem, dar cât timp sprijinul cuplat vine de acolo, subvențiile vin de acolo și sunt niște regulamente europene, trebuie să le respectăm că ne place sau nu ne place”.

    Dumitru Andreșoi ne-a dezvăluit că la ședința de astăzi a existat o singură discuție despre bani:, cea referitoare la serviciile de ameliorare. Anul trecut, acestea au fost plătite asociațiilor numai în procent de 64%, pentru 7 luni din cele 12 din an. Diferența a fost acoperită, în cazul Asociației de la Hunedoara, de oierul Dumitru Andreșoi care a decis că angajații profesioniști pe care îi are nu trebuie să sufere din cauza problemelor de finanțare bugetară.

    În final, în drum de la București spre Hunedoara, la finele unei zile pline, l-am întrebat pe Dumitru Andreșoi  dacă nu se supără că numele său este mereu invocat de oierii Dan Petrescu, Ghiță Ciobanul sau Ionică Sterp. Drept răspuns, ciobanul cu cele mai multe mioare a oftat și a spus, parcă cu regret: ”Nu sunt supărat, respect pe fiecare. Din păcate n-am timp să ascult la toate cancanurile. Mi-ar plăcea, dar nu am timp”.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului