Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

SUBVENȚIE NOUĂ pentru crescătorii de ovine. TERMEN-LIMITĂ: 28 FEBRUARIE

Fermă de ovine (foto: sunphoto.ro/iftenecristian)

Se pregătește o nouă formă de ajutor pentru fermele de ovine! Conducerea Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) a organizat săptămâna trecută o întâlnire de lucru cu asociațiile/organizațiile acreditate pentru conducerea Registrelor Genealogice la rasele din speciile ovină/caprină, care au responsabilitatea realizării obiectivelor programelor de ameliorare. Pe ordinea de zi s-a aflat și un punct privind acordarea unei noi forme de sprijin pentru oieri.

ANZ pregătește o formă de sprijin financiar pentru animalele de reproducție de rasă pură (Norme de nominalizare, organizare și funcționare a fermelor de elită). Activitatea de ameliorare impune lucrări de testare și selecție, pe un număr de generații de animale, pentru a putea obține rezultate uneori destul de greu de cuantificat și nu are finalitate imediată.

”Acesta este motivul pentru care crescătorii nu sunt întotdeauna fideli lucrărilor de ameliorare, fiind o activitate de acuratețe sporită și volum mare. Aceasta impune proiecția unui viitor act normativ, care să sprijine strict animalele de reproducție (ferme de elită) pentru a spori interesul crescătorilor pentru ameliorarea animalelor”, se arată în comunicarea trimisă de ANZ pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

Conform sursei citate, până la 28 februarie 2019 fiecare asociație, conducătoare a unui registru genealogic, va transmite punctul propriu de vedere pentru a fi inițiat un act normativ cu criterii de nominalizare și funcționare a fermelor de elită, vorbind aici strict de fermele cu animale înscrise în secțiunile principale ale registrelor genealogice.

În discuții s-a aflat și modificarea actelor normative prin care se acordă sprijin financiar de stat, în sectorul creșterii ovinelor/caprinelor, respectiv OM 619/2015 și HG 1179/2014, cu modificările și completările ulterioare. Aceste modificări pot fi propuse anual până în luna iunie, pentru a fi comunicate Comisiei și a se primi punctul de vedere al acesteia față de respectivele propuneri.

Reamintim că în prezent ciobanii încasează Ajutorul Național Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ) pentru ovine/caprine și Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) pentru animalele înscrise în Registrul Genealogic.

Agrointeligența-AGROINTEL.RO a informat despre fermele de elită și noua formă de sprijin în premieră, aici: EXCLUSIV! VESTE URIAȘĂ pentru CIOBANI: O NOUĂ SUBVENȚIE PLĂTITĂ pe CAP DE OVINĂ!

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!