• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VIAȚĂ DE FERMIER într-o țară unde DREPTATEA SE ÎMPARTE PE ȘPAGĂ!

    Oana Timar -

    A trecut peste un an de când am dezvăluit rețeaua de la Hârșova și Tulcea care țepuiește fermierii, în speță crescătorii de ovine și, mai nou, au trecut și la cei cu tineret bovin. Despre familia Șaban, cum acționează, pe unde a dat țepe, am scris peste 10 articole. Aproape nu trece o săptămână să nu ne sune un crescător de animale care își dă seama că cei care i-au luat animalele n-au de gând să îi dea și banii pe ele.

    De fiecare dată când primim un apel de la fermieri țepuiți, printre primele mele întrebări se numără cele legate de reclamarea faptei către autorități. Cei mai mulți oieri evită să meargă de poliție și speră că sumele le vor fi, într-un final, achitate. Trec luni, chiar peste un an, de când au dat animalele și oamenii de bună credință încă mai cred (și nu prea au alte variante) în promisiunile și minciunile țeparilor. Așa cum spuneam, recomand întotdeauna anunțarea poliției, a medicului veterinar și chiar a primarului. Dintre aceștia, polițiștii sunt cei care trebuie să stopeze rețeaua, vorbind deja de crimă organizată, nu de un caz izolat, iar pagubele sunt de zeci de mii de lei în fiecare situație. Practic, numai din cazurile ce ne-au fost nouă semnalate, băieții ăștia și-au băgat lor și complicilor lor miliarde în buzunare!

    Recent ne-a sunat o doamnă. Îi tremura încă vocea de nervi deși dăduse animalele undeva în vara lui 2017. Își aducea aminte însă fiecare detaliu despre cum au decurs lucrurile, cum efectiv ”le-au luat mințile, i-au îmbrobodit” pe ea și pe familia ei, dar și pe cei din satele vecine. Gabriela Țapu din Deda, județul Timiș, a dat țeparilor 235 de capete de ovine în baza filelor din carnetul de producător. Dăduse un anunț pe un site de mică publicitate și a fost contactată de familia Șaban. Indivizii s-au deplasat în Deda pentru a-i relua animalele, au spus că suma e prea mare pentru a fi plătită pe loc și că va primi banii în cont în cel mult o săptămână. ”Mai este un păgubit în satul Livezile, lângă mine, tot de la Contanța, de la Hârșova, au venit și le-au luat animalele”, ne spune femeia.

    Dacă o vreme au plimbat-o cu vorba, acum cei care i-au luat animalele nu îi mai răspund la telefon nici măcar să o mintă că o să își primească banii. ”Am fost și la Hârșova la Poliție, de acolo m-au trimis la Timișoara, am angajat și un avocat din Hârșova să facă demersurile și tot nimic nu s-a rezolvat. Nu am ajuns nici la tribunal pentru că mi se spune mereu că este cazul în anchetă. Ce anchetă este asta să dureze atât când lucrurile sunt clare?”, ne spune femeia care numai pentru avocat a cheltuit deja 4.000 de lei. Speră însă să își recupereze banii, undeva la 45.000 de lei.

    ”Doamna avocat din Hârșova a trimis o sesizare la Parchetul din Timiș, de acolo s-a trimis la Deta unde sunt eu și de la noi, de la Deta, domnii polițiști ne-au spus că s-au deplasat la familia Șaban la Hârșova pentru anchetă în comun cu polițiștii locali. Mi s-a spus că dosarul se ține pur și simplu pe loc”, este supărată, pe bună dreptate, Gabriela Țapu care plănuia ca din banii pe oi să își cumpere vaci de lapte.

    Cu un dosar care n-a mișcat un centimetru tot anul trecut, cu cazuri ce se adună unul peste altul, femeia nu înțelege de ce, dacă n-ar fi vorba de o înțelegere bazată de corupție, familia Șaban încă acționează liberă și continuă să păcălească și alte persoane. ”Sincer, cred că este vorba despre corupție. Asta trebuie să fie la mijloc. Este un caz clar, cum să nu rezolvi cazul?! Am suspiciunea că polițiștii de acolo, de la Hârșova sunt mână în mână cu cei care mi-au luat animalele, și nu numai mie mi le-au luat. Nu sunt eu primul caz, nici ultimul. Suntem atâția păgubiți. Dacă îi stopau în 2017, când am făcut eu plângerea, nu se mai înmulțeau cazurile”, arată Gabriela Țapu.

    Nu pot decât să îi dau dreptate. Am scris și am discutat cu zeci de oieri care și-au dat animalele acestor țepari. O parte dintre cei care ne-au sunat aveau încă speranța că își vor recupera banii și ne-au rugat să nu scriem încă despre cazul lor. O mică parte au fost deja la Poliție. În niciun caz, însă, nici cu presiuni și amenințări, cei din familia Șaban n-au plătit sau cel puțin noi nu știm să existe vreo rată de succes în recuperarea banilor ”cu vorbă bună”. Ce este însă cel mai grav și de ce cazul Gabrielei Țapu este important este că ultima speranță a acestor oameni este la un pas să piară. Speranța că Poliția, că justiția, că cei care trebuie să aplice legea, își vor face treaba. În locul acestei speranțe își fac loc, suspiciunea, chiar convingerea că avem de-a face de un nou caz de corupție. Unul mic în comparație cu cazurile pe care le vedem la televizor. Însă un posibil caz de corupție care a nenorocit deja zeci de familii.

    Câteva dintre articolele publicate despre țepele familiei Șaban:

    ȚEAPA ”ȘABAN” – ACUM ȘI CU BOVINE! Crescător de animale, ÎNȘELAT CU 18.000 DE EURO!

    OIERI, FERIȚI-VĂ DE ACEST SAMSAR! A înșelat zeci de fermieri: PREIA MIEII ȘI APOI NU MAI TRIMITE BANII!

    SFATUL UNUI AVOCAT pentru OIERII ÎNȘELAȚI: ”Nu mai așteptați! DEPUNEȚI URGENT PLÂNGERE LA POLIȚIE!”

    Comunitatea oierilor fierbe: ”Am mers și am depus plângere la Poliție!”

    OIER DISPERAT: Nu-mi pot trata copilul bolnav pentru că SAMSARII NU-MI DAU BANII PE OILE VÂNDUTE!


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale