• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA: Noua dată de referință pentru ANT Bovine, anulată de deputați

    Oana Timar -

    Majoritatea parlamentară din Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților a abrogat, practic anulat, astăzi, 19 februarie, actualizarea datei de referință pentru Ajutorul Național Tranzitoriu pentru specia bovine – ANT lapte și carne. Conform Legii 146/2018, începând din acest an, crescătorii ar fi trebuit să beneficieze de subvenție APIA pentru animalele existente în exploatație la data de 31 ianuarie a anului de cerere.

    În cadrul ședinței de astăzi, deputații au dezbătut și au votat menținerea datei de referință pentru ANT bovine, respectiv data de referință pentru efectivele de vaci declarate în 2013. Modificarea s-a făcut în cadrul Plx 208/2017: Propunere legislativă pentru modificarea OG nr.3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea art.2 din Legea nr.36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură.

    Discuții aprinse în Comisia pentru agricultură

    Atât dezbaterea, cât și votul au stârnit discuții aprinse în comisie, numeroși deputați subliniind absurdul situației în care persoane care nu mai au animale continuă să încaseze subvenție de la stat pe capetele pe care le-au vândut sau le-au dat la abator cu ani în urmă. ”Anul ăsta eu am animale, apoi le vând și apoi patru ani iau subvenția în continuare de mă doare la bască. Sunt atâția agricultori care trăiesc…Nu este în regulă, domnul președinte!”, i-au spus colegii președintelui Comisiei, Alexandru Stănescu.

    Președintele Comisiei, Alexandru Stănescu, PSD: ”Toți suntem nemulțumiți”

    ”Nu e decizia națională, este decizia Comisiei Europene. Nu putem noi să modificăm o directivă europeană. Toți suntem nemulțumiți. Eu v-am explicat care a fost logica: că nu era o subvenție de stimulare a creșterii numărului de animale, ci o subvenție decuplată de blocare, de stopare a numărului de animale. Aceasta a fost gândirea Comisiei Europene”, a argumentat președintele Comisiei, Alexandru Stănescu.

    Opoziția a făcut un ultim apel pentru a nu se vota anularea actualizării datei de referință. Astfel, deputatul Tinel Gheorghe de la PNL a arătat că specialiștii de la Bruxelles nu ar pleda pentru o astfel de aberație care nedreptățește fermierii: ”Gândiți negativ. Comisia Europeană gândește pozitiv, nu ia în calcul că ar putea exista într-o țară niște nemernici care gândesc că pot să ia animale la anul de referință să le vândă ulterior și ei să încaseze subvenția. Nu se întâmplă așa ceva în Franța, Germania. Am întrebat și eu fermierii germani: voi vă luați animale în 2012 ca să le înregistrați în 2013, ca să luați subvenție? Și ei m-au întrbeat: nu pricepem ce vrei să spui? Aveți o problemă de conduită”.

    Un deputat de la PNL, Corneliu Olar, fost primar, a subliniat că decizia de astăzi din Comisie îi va nemulțumi profund pe crescătorii de animale: ”Sunt solidar cu colegii. Noi vrem să reparăm ce merge prost în țara asta? Vrem să ajutăm crescătorul de animale sau nu îl ajutăm cu nimic, ci îl încurajăm pe cel care avea capete la 2013. Eu am lucrat cu așa ceva, mi s-a urcat lumea în cap când eram primar: nu beneficia cel care avea animale în grajd, ci primea cel care le încrisese. Vreți să modificăm legislația sau mergem după directivă până omorâm tot ce mai există autohton în România?”, a spus Corneliu Olar.

    Fermierul Nicușor Șerban a anunțat că va merge la Ministerul Agriculturii

    Votul de astăzi din Comisie vine după ce săptămâna trecută, fermierul Nicușor Șerban, cel mai cunoscut crescător de vaci Holstein din România, a anunțat că împreună cu specialiști în legislație europeană, va merge la Ministerul Agriculturii pentru a demonstra că actualizarea datei de referință nu contravine prevederilor/directivelor europene.

    ”Noi o să ne ducem într-o săptămână la minister și o să încercăm să demonstrăm că de fapt că aici este problema – că directiva europeană vorbește de doi termeni acolo: condiții și criterii. Uniunea Europeană spune în răspunsul care ni s-a afișat să respectăm condițiile. Este foarte clar că noi respectăm condițiile, adică să ai fermă, să ai animale. În privința criteriilor este o altă discuție și se pare că tocmai aici este confuzia pe care au făcut-o. (…) La minister va merge o echipă de specialiști că nu avem cum altfel. Și la Comisia de la Camera Deputaților doar eu am fost fermier pe lângă echipa de specialiști, același lucru o să se întâmple și la minister pentru că noi fermierii nu avem capabilitatea să explicăm foarte clar care sunt nuanțele directivei și care sunt nuanțele legislative și ce implică toată treaba asta”, a declarat Nicușor Șerban, invitat în cadrul emisiunii ”Forța Fermierilor cu Vlad Macovei” din data de 14 februarie.

    Deputatul Tinel Gheorghe, PNL: Vom sesiza Curtea Constituțională

    De subliniat că după votul de astăzi din Comisia pentru agricultură, proiectul de act normativ va merge la votul final din plen.

    Lupta nu este încă pierdută pentru fermieri, care au un as în mânecă: posibilitatea ca una dintre prevederile votate astăzi să contravină Constituției României. „Vom sesiza Curtea Constituțională”, a anunțat deputatul Tinel Gheorghe de la PNL după ce în Comisie s-a adoptat un amendament care ar schimba profund sensul actului normativ fără votul Senatului, atendând totodată la dreptul la proprietate. Cu acest argument, opoziția poate cere întoarcerea din nou la Comisie a proiectului de lege care, cel mai probabil, va intra la votul plenului chiar de mâine, cu șanse de a intra în vigoare până pe 1 martie, la începerea campaniei de depunere a cererii unice la APIA. Totul depinde însă de cum vor decurge lucrurile la plen și, mai apoi, la analiza pentru promulgarea actului normativ, dacă Președintele României, Klaus Iohannis, va înțelege urgența și importanța acestei date de referință pentru fermierii români!


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!