• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PDA-uri și II-uri, radiate din oficiu! Fermierii lăsați fără subvenții și fonduri europene

    Oana Timar -

    O schimbare legislativă adoptată acum doi ani lovește în plin numeroși fermieri care s-au trezit că au fost scoși din sistemul de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). De fapt, impropriu spus scoși, numai că după ce statul a radiat din oficiu zeci de mii de PFA-uri și II-uri, fermierii au aflat cu stupoare că nu le mai pot ajunge în conturi subvențiile agricole, iar cei care au proiecte pe fonduri europene se confruntă cu blocaje.

    În discuțiile fermierilor, problema a fost deja ridicată, existând mai multe cazuri în care fermierii au aflat că le-a fost radiată forma juridică sub care activau, încasau subvenții și accesau fonduri europene. Motivul principal îl reprezintă faptul că numărul de CAEN-uri pentru PFA depășea plafonul de 5 intrat în vigoare în legislația autohtonă. ”Trebuie să mergeți la Registrul Comerțului sa vă deschideți altă firmă, apoi la APIA să vedeți dacă v-au fost virați bani În contul firmei vechi care este radiată momentan, apoi la banca unde aveți contul și discutați problema cu directorul băncii”, a venit recomandarea unui fermier pentru rezolvarea problemei.

    Într-un comunicat de presă, vicepreședintele PNL, Adrian Oros, arată că mii de persoane fizice și firme din domeniul agriculturii au fost radiate de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, ceea ce va aduce după sine pierderea subvenției și posibil falimentul unei mari părți din acest sector.

    La data de 17 ianuarie 2019, a expirat perioada de 2 ani pe care persoanele fizice autorizate (PFA) şi întreprinderile individuale au avut-o la dispoziţie pentru a solicita oficiului registrului comerţului din raza sediului profesional, înregistrarea menţiunilor referitoare la obiectul de activitate, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale”, arată deputatul Adrian Oros.

    Consecințele sunt tragice pentru cei din agricultură, care nu mai primesc subvenția pentru 2018, precum și pentru cei care au proiecte cu fonduri europene în derulare, întrucât acestea sunt sistate și banii trebuie returnați. De asemenea, acest aspect blochează semnarea contractelor de finanțare europeană, pentru care se muncește enorm”, mai spune Oros.

    Astfel, potrivit actului normativ menționat de parlamentar, “PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN”, în timp ce “întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN”.

    În termen de 60 de zile de la împlinirea celor 2 ani, respectiv începând cu data de 19 martie 2019, Oficiul Registrului Comerţului a radiat, din oficiu, persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel impus de legislaţia în vigoare.

    Pentru că este vorba de mii de oameni ale căror activități vor fi falimentate, solicit de urgență guvernului, o prevedere derogatorie, pentru a corecta consecințele nefaste”, arată Adrian Oros, într-un comunicat de presă.

    Citiți și:

    Schimbări pentru PFA, întreprinderi individuale şi familiale. Noile reguli – în vigoare de la 17 ianuarie

    DOUĂ SCHIMBĂRI IMPORTANTE pentru PFA! Modificările – ÎN VIGOARE DIN IANUARIE 2017

    SCHIMBĂRI MAJORE pentru PFA! MODIFICĂRILE care au intrat ÎN VIGOARE DE LA 1 IANUARIE 2018!

    AI PFA SAU II? VERIFICĂ să nu fie pe LISTA RADIERILOR DIN 2019!


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!