• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Controale în ferme. Crescătorii de animale, verificați de medicii veterinari!

    agrointeligenta.ro -

    În perioada 19 februarie – 15 martie 2019, s-a desfăşurat o acţiune la nivel naţional, pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a condiţiilor sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea, procesarea şi depozitarea laptelui crud şi a produselor lactate.

    Au fost verificate 2.279 de obiective: 701 ferme, 452 de exploatații non-profesionale de animale producătoare de lapte (gospodării ale populației), 366 de centre de colectare lapte, 113 unități de procesare a laptelui autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare, 486 de unități de procesare a laptelui înregistrate sanitar veterinar, 128 de depozite independente, precum și 33 de depozite independente care asigură stocarea produselor lactate care urmează a fi distribuite prin programul “Laptele şi cornul”.

    În urma controalelor au fost aplicate 112 amenzi în valoare de 291.110 lei, au fost emise 6 ordonanțe privind suspendarea temporară a activității și 49 de ordonanțe pentru interzicerea desfășurării activității. De asemenea, a fost reţinută de la comercializare şi dirijată către unități de neutralizare cantitatea de 1.521 de kg de produse lactate.

    Neconformităţile constatate și sancţionate au fost:

    – utilizarea unor mijloace auto neautorizate pentru transportul laptelui crud de la ferme/centre de colectare la unitățile de procesare a laptelui;

    – nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi de temperatură a laptelui pe durata transportului, la nivelul exploatațiilor comerciale de animale producătoare de lapte, centrelor de colectare a laptelui, precum și la recepția în unităţile de procesare lapte;

    – nerespectarea cerințelor generale și specifice de igienă referitoare la muls, colectarea, răcirea și procesarea laptelui crud;

    – echipamente nefuncționale în spațiile de producție și deficiențe structurale la nivelul unor depozite și unități de colectare și procesare a laptelui (pereți, plafoane, pavimente, care prezintă zone deteriorate, greu de igienizat);

    – deficiențe privind identificarea și înregistrarea în Baza Națională de Date a animalelor producătoare de lapte crud destinat procesării;

    – operatorii unor unități din sectorul alimentar nu au elaborat și implementat programe proprii de control, în vederea determinării criteriilor pentru laptele crud;

    – în anumite unități operatorii nu au calculat mediile geometrice (pentru determinarea numărului total de germeni/ml și a numărului de celule somatice/ml), pe baza rezultatelor analizelor efectuate;

    – deficiențe privind implementarea și actualizarea programelor HACCP, precum și a procedurilor bazate pe principiile HACCP (bunele practici de igienă, combaterea dăunătorilor, evaluarea și selecția furnizorilor, verificarea eficienței pasteurizării, etc.);

    – deficiențe privind marcarea de identificare și etichetarea laptelui și produselor lactate.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români