• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Tunul antigrindină: tehnologia care ”păzește” culturile dacă este pornită cu 20 de minute înaintea furtunii

  agrointeligenta.ro -

  Furtunile tot mai frecvente și însoțite de grindină i-au pus pe gânduri pe fermierii români care au început să investească pe cont propriu în dispozitive mentite să le protejeze recolta. Una dintre tehnologiile disponibile la acest moment pe piață este tunul sonic sau antigrindină.

  ”Folosirea tunului antigrindina prin unde de șoc nu afectează cu nimic traficul aerian sau mediul înconjurător, nu folosește rachete sau substanțe chimice, nu necesită autorizație de construcție sau acordul de stabilire a traseului de către Autoritatea Aeronautică. Tehnologia este comandată de la distanță iar operatorul nu necesită pregatire specială. Practic, utilizatorul nu depinde de terți în folosirea acestuia, iar costul de întreținere este mai redus”, susține Gabriel Gheorghiu, reprezentant și unic importator Inopower în România.

  ”Tunul antigrindină poate distruge norul de furtună într-un cerc cu raza de de mai mulţi km la o altitudine de 8-10 km, protejând la sol cu un grad mare de siguranţă un cerc cu o rază de 500-600 m (cca. 80-100 hectare)”, explică Gabriel Gheorghiu.

  1057430_521036737961743_1538491948_n

  Are efect dacă e pornit înaintea furtunii

  Una dintre condiţiile cele mai importante ale operării efective a tunului antigrindină este pornirea lui cu cel puţin 20 de minute înainte de sosirea furtunii, doar astfel având timp suficient pentru a porni curenţii, circulaţia în atmosferă care să distrugă norul de furtună. ”Tunul este un mijloc preventiv: nu poate distruge boabele de grindină deja formate, ci împiedică, îngrădeşte formarea acestora, din această cauză este foarte important pornirea lui din timp, cu aprox 25 minute înainte de începerea furtunii”, mai spune importatorul.

  Tehnologia este adusă din Belgia și nu necesită autorizație de construcție. ”Tunul antigrindină este montat într-un container de transport standard cu dimensiunile de 6,0 x 2,4 m, având următoarele părţi principale: generatorul de undă de şoc, butelii de acetilenă, motor turbo sau în absenţa acestuia butelii cu aer comprimat, panou de comandă electric, regulator de presiune, colector solar, acumulatori de 24 V. Datorită panoului solar şi acumulatorilor tunul are o sursă de energie de sine stătătoare, care-i asigură şi pe timp de furtună curentul electric necesar”, dă detalii reprezentantul societății importatoare.

  cum functioneaza tunul sonicCum funcționează dispozitivul

  Principiul de bază al funcţionării tunului antigrindină o constituie faptul că undele de şoc de mare energie, încărcate pozitiv, care iau naştere în camera de explozie la intervale de 6-7 secunde, respectiv circulaţia provocată de undele de şoc – datorită efectului Venturi – amestecă straturile pozitive şi negative de aer, eliminând astfel una din condiţiile foarte importante ale îngrăşării boabelor de grindină, pe nume stratificarea aerului pe baza încărcării electrice.

  Dispozitivul poate transmite nemijlocit undele de şoc în atmosferă până la altitudinea de 3-4 km, dar acestea, în baza efectului domino, după o perioadă de funcţionare de 15-20 de minute, vor „construi” circulaţia de amestecare a sarcinilor până la o altitudine de peste 10 km.

  Urmărirea formării furtunilor şi al traseului acestora şi astfel luarea deciziei de pornirea din timp a tunului antigrindină este ajutată astăzi de diferite sisteme radar, care parţial sunt accesibile public, prin internet (radare de ploaie, de fulgere), parţial sunt sisteme proprii, de uz intern (radare de fulgere, de câmp electric), care pot fi achiziţionate împreună cu tunul. ”Operarea instalaţiei este simplă, nu impune cunoştinţe de specialitate mai aparte, poate fi pornită şi oprită manual, prin apăsarea unui buton, sau de la orice distanţă, prin mesaj SMS sau apel telephonic”, mai declară Gabriel Gheorghiu.

  1058672_521036744628409_2096936255_n

  Prețul este în jur de 50.000 de euro

  Costul unui echipament complet ajunge, potrivit ofertelor disponibile pe internet, în jurul a 50.000 de euro, bani în care, de regulă, se include transportul, instalarea și o garanție de doi ani. ”Costurile anuale implică suplimentarea acetilenei, care, în funcție de numărul de apărări anuale, variază între 800 și 1.200 de euro la circa 12 luni”, potrivit lui Gabriel Gheorghiu, importator Inopower. Durata de viaţă a tunului variază între 10-20 de ani.


  Te-ar mai putea interesa

  Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți

  Ultimele știri

  După scandalul din Ucraina, și ministrul Agriculturii din China este anchetat pentru fapte de corupție Agrometeo: Zone cu secetă moderată și puternică la cultura de grâu în mai multe regiuni agricole ale țării Producătorii de zahăr din Ucraina cer sistarea exporturilor către UE