BANI DE LA EGIS pentru ANGAJATA CONSILIERULUI LUI DAEA. SUMELE, PLĂTITE DIN CONTRACTUL DE MILIOANE CU MADR!
Marian Buhociu -Apropiați și subalterni ai lui Tiberiu Ștef și Florin Ciobanu, consilieri personali ai ministrului Petre Daea, iau bani în calitate de manageri regionali în cadrul proiectului acordat de Ministerul Agriculturii către Egis-Romania.
Cei doi consilieri personali au susținut până cum că nu au legături cu Egis România decât în proiecte finanțate de Ministerul Fondurilor Europene și nu în proiecte finanțate de ministerul unde lucrează.
Citiți și:
DEZVĂLUIRE! Consilierul ministrului PETRE DAEA, PLĂTIT DE EGIS ca să ”aburească” fermierii!
Însă, în cadrul proiectului acordat de Ministerul Agriculturii către Egis România, printre cei șase manageri regionali îi regăsim pe Luminița Csiszar – subalterna lui Tiberiu Ștef în Asociația Agrom-Ro, și pe Ioan Agapi și Petre Goge – apropiați ai consilierilor Ștef și Ciobanu.
Egis-România, firmă care are legături financiare cu doi consilieri personali ai ministrului Agriculturii, minister de unde firma a primit o finanțare de 3,5 milioane de euro, a ales trei manageri regionali în cadrul proiectului finanțat de Ministerul Agriculturii din rândul apropiaților și subalternilor consilierilor personali.
Reamintim că Tiberiu Ștef și Florin Ciobanu sunt consilieri personali ai lui Petre Daea din octombrie 2017. Ei sunt și colaboratori ai Egis România în cadrul a două proiecte finanțate de Ministerul Fondurilor Europene cu câte trei milioane de euro pentru pregătirea forței de muncă. Acum, apropiați și subalterni de-ai lor au fost numiți manageri de proiect în cadrul unui contract de 3,5 milioane de euro cu Ministerul Agriculturii.
Proiectul cu probleme de moralitate
Pe 20 februarie, Egis România a anunțat că a lansat oficial proiectul privind consilierea agricultorilor pentru realizarea de minimum 8 cooperative active la finalul proiectului. Pentru acest scop, Ministerul Agriculturii a acordat Egis-România o sumă de 3,5 milioane de euro. Banii provin din fonduri europene.
Odată cu lansarea acestui proiect au fost anunțați și managerii de proiect din cele șase regiuni. Din acești șase manageri, trei au legături cu Tiberiu Ștef și Florin Ciobanu, consilierii personali ai ministrului Petre Daea. Ministerul Agriculturii a acordat suma de 3,5 milioane de euro către Egis, printr-un contract atribuit la sfârșitul anului trecut.
Reamintim că Agrointeligența-AGROINTEL.RO a dezvăluit încă din octombrie 2018 legăturile măcar imorale dintre Tiberiu Ștef și Florin Ciobanu, consilieri personali ai ministrului Petre Daea, și Egis România. Aceștia sunt plătiți de Egis România începând din 2018 în cadrul unor proiecte ale firmei. În octombrie 2018, Egis România este selectată de Ministerul Agriculturii în cadrul unei proceduri de licitație cu o singură ofertă pentru a primi un contract de 3,5 milioane de euro pentru a pregăti agricultorii în vederea înființării de cooperative agricole. În urma acestor dezvăluiri, Egis-România a ales să ofere amănunte despre proiect și relațiile din cadrul său pe motiv că sunt date confidențiale.
• Cei șase manageri
Ioan Agapi (foto jos) este managerul proiectului pentru județele din Nordul Moldovei (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui)
Dragoș Alexandru este managerul proiectului pentru județele din Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galaţi, Vrancea, Tulcea)
Valentin Alexandru este manager pentru zona formată din județele Argeş, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman, București -Ilfov.
Petre Goge este mangerul proiectului pentru județele din Sud-Vest (Judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea)
Florin Imbrea este manager pentru zona formată din județele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiș.
Florin Avram este manager pentru zona formată din județele Bihor, Bistrita-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj.
Luminița Csiszar este manager pentru județele din centrul țării (Sibiu, Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș).
Angajata lui Ștef
Luminița Csiszar este subalterna consilierului personal al ministrului Petre Daea, Tiberiu Ștef. Acesta conduce Asociația Agrom-Ro, iar Luminița Csiszar este subalterna sa, cea care asigură servicile de secretariat și problemele administrative. Pe site-ul de socializare profesional LinkedIn și pe site-ul agromro.ro, aceasta trece ca loc de muncă Agrom-Ro.
Aceasta ne-a precizat că a fost selectată în urma unui concurs de CV-uri. ”Am trimis CV-ul (n.r. – la Egis România), așa am ajuns manager regional. Au fost foarte multe CV-uri trimise. Așa am fost selectată, altfel nici nu se putea. Da, eu lucrez și la Agrom-Ro”, ne-a explicat aceasta.
Cum proiectul se desfășoară pe o perioadă de 41 de luni, managerii regionali pot încasa și până la 50.000 de euro pentru acest program. „În general, managerii pentru astfel de proiecte primesc cam 1.000 de euro pe lună cel puțin, sumele ajung și până la peste 5.000 de euro în unele proiecte”, ne-a declarat un inspector de audit care a controlat astfel de proiecte finanțate pe fonduri europene.
Apropiații consilierilor
Ioan Agapi este un alt manager regional. El conduce Federaţia Agricultorilor de Munte „Dorna”. Ioan Agapi este un apropiat al lui Tiberiu Ștef. Ei au colaborat și financiar. În perioada 2014-2016, Federația „Dorna” și asociația lui Ștef au fost parteneri într-un proiect de 1,5 milioane de franci elvețieni, proiect denumit elocvent „Modele de agricultură durabilă în zona montană a României“.
Pentru județele din Sudul României manager este Petre Goge. Familia sa, familia Goge din comuna Deșa, județul Dolj, controlează Cooperativa Agricolă „Legume Dunărene”. Membrii familiei Goge sunt cunoscuți ai consilierului personal al lui Petre Daea, Florin Ciobanu. Acesta din urmă a fost prezent și la evenimente ale asociației din Deșa, așa cum reiese de pe pagina de Facebook a cooperativei.
Ceilalți manageri
Florin Imbrea este profesor universitar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara.
Florin Avram și familia sa fac parte din Asociaţia Microregionale (GAL) Mara Natur, GAL-ul Mara-Natur care cuprinde 17 unităţi administrativ-teritoriale din Ţara Lăpuşului şi o parte din Ţara Chioarului, din Maramureș.
Date proiect
Scopul contractul de 3,5 milioane de euro încheiat cu Egis este, conform datelor depuse de Ministerul Agriculturii, de „înființarea de forme asociative care să fie orientate spre piață”.
Apoi, se dorește „consilierea fermierilor din mediul rural privind asocierea și întocmirea de planuri de afaceri”. Se mai vizează încă două obiective „consilierea beneficiarilor care au angajamente de agromediu, agricultură ecologică precum și reducerea emisiilor de GES și amoniac din agricultură” și „consiliere pentru reorientarea calitativă a producției”.
Producători consiliați: 10.000
Grupuri de producători: Minimum 8