• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AJUTOR DE MINIMIS pentru APICULTURĂ! STUPARII SE MOBILIZEAZĂ!

    agrointeligenta.ro -

    Ajutor de minimis pentru sectorul de creștere a albinelor! Solicitarea vine din partea stuparilor care reclamă o primăvară capricioasă care a împiedicat culesul albinelor. În județul Mureș, mobilizarea apicultorilor s-a concretizat într-o solicitare oficială pentru acordarea unui sprijin bănesc ce să compenseze pierderile de producție.

    Asociația Crescătorilor de Albine din județul Mureș a transmis către Ministerul Agriculturii, Direcția Agricolă Mureș, Prefectură, Consiliul Județean, parlamentarilor Marius Pașcan, Tanczos, Barna o scrisoare prin care au solicitat ajutor de minimis pentru familiile de albine. ”La propunerea apicultorilor mureșeni care practică stupăritul pastoral, vă rugăm să interveniți la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru acordarea ajutorului de minimis familiilor de albine, având în vedere situația dramatică din această primăvară, privind fenomenele meteorologice nefavorabile, aspecte care pot pune în pericol sănătatea albinelor și viitorul apiculturii”, se arată în documentul transmis de către crescătorii de albine.

    Totodată, apicultorii mureșeni propun să se organizeze un miting de protest în fața Guvernului, cu această ocazie să solicităm acordarea unei atenții sporite apiculturii din partea guvernanților, un sector aflat în declin din cauza subvențiilor și ajutorului de minimis neacordate, asemenea celorlalte sectoare din agricultură.

    Problemele legate de pierderile de producție sunt analizate și la nivelul Federației Romapis care a organizat recent un manifest în fața Ministerului Agriculturii. Chiar dacă protestul a vizat mai ales inetrzicerea folosirii tratamentelor agricole ce pun în pericol viața albinelor, la discuțiile de la MADR s-a discutat și despre vremea ploioasă și rece care a împiedicat culesul.

    ”Vremea ploioasă și intemperiile fac imposibilă valorificarea culesului. Chiar dacă există un cules bun în natură el nu poate fi valorificat în aceste condiții meteo-climaterice, fie că e vânt, fie că plouă. Eu cred că vremea ne-a afectat deja startul la producția apicolă, e clar că în acest an producția va scădea. Deja s-a ratat parțial rapița, parțial floarea-soarelui. Avem zone unde floarea-soarelui este deja în plină floare, iar valul de frig care s-a abătut în nordul țării a dus la înghețarea florii de salcâm. Spre norocul nostru, în anumite zone salcâmul încă nu a înflorit, deci sperăm ca în următoarele zile să se amelioreze vremea și să poate fi valorificat. Rapița a dat puțin cules în această primăvară, cine a reușit să profite de temperaturile optime care au mai fost a reușit să facă un ușor cules”, a declarat, la începutul acestei luni, pentru Agrointeligența –  AGROINTEL.RO Mircea Ciocan, președintele Federației ROMAPIS.

    Apicultori din mai multe zone ale țării se tem însă pentru soarta albinelor. Chiar dacă sunt conștienți încă de acum că producția de miere va scădea, ei speră totuși să reușească să țină albinele în viață. Fără nectar de cules şi paralizate de frig în stupi, acestea au devenit pradă uşoară pentru păsări. ”Vin păsări şi anume prigorii care profită că sunt slabe albinele şi le mănâncă. Stau pe stup şi aşteaptă să iasă”, a declarat un apicultor român pentru observator.tv.

    Mircea Ciocan, președintele ROMAPIS, vorbește însă și de alte pericole care pândesc albinele: „Avem deja accidente raportate la rapiță. Într-o localitate s-au pierdut câteva zeci de familii de albine din cauză că s-a stropit exact când era omul acolo. Rapița, din cauza faptului că a fost tratată cu neonicotinoide este o cultură care slăbește familiile de albine pentru că are o toxicitate remanenta care duce la pierderea albinei culegătoare, și în loc ca această colonie de albine să se dezvolte la rapiță în vederea valorificării ulterioare a florii de salcâm ea de fapt intră în regres, în involuție, mor albinele culegătoare și este nevoie de timp de regenerare. Deci, chiar dacă să zicem că condițiile meteo ar fi favorabile, cine a fost la rapiță foarte greu va reuși să valorifice ceva la salcâm pentru că nu merge cu familiile de albine întărite. Rolul rapiței ar fi acela de a pregăti, de a întări albinele pentru următorul cules, și anume pentru culesul de top al României – salcâmul, dar din păcate lucrurile merg exact invers, nu pregătește albinele pentru acest cules ci le slăbește”, a spus Mircea Ciocan acesta pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Un raport ONU relevă faptul că schimbările climatice şi poluarea fac, treptat, ca albinele să intre pe lista speciilor pe cale de dispariţie. Un scenariu sumbru arată că 90% dintre culturile agricole cele mai răspândite ar dispărea în lipsa insectelor care asigură polenizarea.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till