Ministerul Agriculturii pregătește un ordin pentru fermierii producători de sămânță
Ramona Dascălu -Veste bună pentru fermierii români producători de sămânță! După ce în urmă cu două săptămâni, Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) a solicitat, în cadrul evenimentului Bayer – “Viața unei semințe: Istorie, Prezent și Viitor”, urgentarea adoptării unei legislații care să reglementeze sectorul de producere de sămânță, primul pas, unul decisiv, a fost făcut de Ministerul Agriculturii.
Citiți și: Fermierii cer să se creeze ”zone protejate de producere sămânță”
La scurt timp după evenimentul Bayer și de la publicarea articolului pe platforma Agrointeligența – AGROINTEL.RO, reprezentanții APPR și cei ai companiile de semințe au primit o invitație oficială pentru a discuta noua reglementare la Ministerul Agriculturii.
După întâlnirea care s-a desfășurat joi, 6 iunie, la Ministerul Agriculturii și la care, din partea instituției, a fost prezent secretarul de stat Daniel Botănoiu, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura cu reprezentanții APPR pentru a afla concluziile ședinței de lucru. Astfel am aflat că în perioadă imediat următoare urmează să fie emis un Ordin de ministru pentru aprobarea procedurilor privind cerințele specifice de producere a semințelor din specii care necesită distanțe de izolare și crearea de zone protejate pentru producerea de sămânță.
Directorul executiv al APPR Alina Crețu ne-a explicat că principalul scop al acestei reglementări este de a se crea un cadru de discuție între fermierul care multiplică sămânță și producătorii agricoli limitrofi acestor zone de producere de sămânță.
„Noi suntem foarte optimiști după acestă întâlnire. A fost o întâlnire pe care noi am așteptat-o ceva timp, încă de anul trecut era aproape hotărât acest ordin. La aceste discuții au fost invitați și reprezentanții Asociației Amelioratorilor, Producătorilor și Comercianților de Sămânță și Material Săditor din România (AMSEM). Ministerul a preluat o mare parte din ceea ce am transmis noi, din ceea ce am propus noi. Scopul este să se creeze un cadru de discuție între fermierul care multiplică sămânță și producătorii agricoli limitrofi acestor zone de producere de sămânță, producători agricoli care în condițiile în care nu există înțelegere și bună-credință pot exista probleme foarte mari între cele două categorii. Ca și fermier multiplicator de sămânță ai nevoie de anumite spații de izolare, adică nu poți să ai lângă câmpul tău de porumb un fermier care să aibe aceeși cultură. De aceea, considerăm că trebuie protejați acești fermieri, mai ales că vorbim despre un domeniu care produce valoare adăugată, producerea de sămânță e ca și când a-i face procesare, este vorba despre o cunoaștere specifică în acest domeniu, care este pusă foarte bine în valoare„, a declarat Alina Crețu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, după ședința care a avut loc la ministerul Agriculturii.
Acesta mai spune că România trebuie să facă tot ceea ce îi stă în putință pentru a sprijini această ramură a agriculturii în care există foarte mult potențial, țara noastră fiind pe locul doi în acest moment la producerea de sămânță în Uniunea Europeană. „România este recunoscută ca o țară în care există foarte buni și foarte mulți specialiști în ceea ce înseamnă multiplicare de sămânță, fermierii cunosc această meserie – pentru că efectiv este o nouă meserie, și e păcat să pierdem această tendință. În acest moment noi suntem pe locul doi în Europa la producere de sămânță, după Franța, dar putem oricând să pierdem această poziție, așa cum putem foarte bine să creștem foarte mult aceste suprafețe de producere de sămânță. Există potențial foarte mare și trebuie încurajat acest potențial. Sunt două țări mari producătoare de sămânță în afară de România în Uniunea Europeană, și anume Franța și Ungaria, iar aceste țări au politici care îi protejează pe fermieri pentru că fermierul trebuie să facă niște investiții destul de mari, că investește în irigații, în utilaje, și atunci el dacă se trezește cu accidente de impurificări îi sunt refuzate loturile respective„, susține Alina Crețu, director executiv al APPR.
Potrivit directorului executiv al APPR, noua reglementare ar urma să fie transpusă sub forma unui Ordin de ministru, care ar putea fi emis în perioada imediat următoare.
„În ordinul acesta, fermierii multiplicatori și producătorii agricoli limitrofi acestor fermieri au obligativitatea să facă un acord prin care să stabilească, la un anumit termen înainte de semănat, cine ce va cultiva. De exemplu, dacă fermierul multiplicator vrea să pună pe sola sa porumb, va avea obligația să-l întrebe pe vecinul său dacă va cultiva tot porumb. În cazul în care și vecinul va cultiva tot porumb, fermierul multiplicator se va muta în altă parte cu parcela. Deci este foarte necesar acest lucru pentru că știm cât de comasate sunt terenurile în România și există foarte multe accidente, unele voite, altele întâmplătoare, și e păcat să punem în pericol acest sector al agriculturii care aduce valoare adăugată la bugetele locale, la bugetul național. Nu știm încă sub ce forma va fi transpusă această reglementare de către Ministerul Agriculturii. Noi sperăm ca va fi un ordin de ministru, care să fie dat clar în perioada imediat următoare, am primit asigurări în acest sens. Sperăm să fie pus în consultare publică săptămâna viitoare. Subiectul acestui ordin este destul de clar, fermierii nu cer bani, ei cer doar o reglementare și eu cred că este o chestiune de zile până se va rezolva acest lucru. Fermierii noștri, membrii APPR producători de sămânță, sunt extrem de încântați de această decizie a ministerului de a răspunde solicitărilor noastre„, a conchis Alina Crețu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.